Coalitieonderhandelingen mislukt: GroenLinks doet niet mee

GroenLinks doet niet mee met de onderhandelingen die de VVD wilde organiseren en die tot doel hadden een coalitie met VVD, PvdA, D66, CDA, GroenLinks en POV te vormen.

Eerder had VVD-voorman Gerard Ram gekozen voor de POV van Harrie van der Laan als coalitiegenoot en ROSA laten weten dat ze niet aan mochten schuiven.

De onderhandelingen zijn terug bij af. De overblijvende vijf partijen hebben slechts 19 zetels en dat is niet genoeg voor een meerderheid.

De reactie van GroenLinks op de uitnodiging:

“Zoals gisteren aangekondigd, hebben we vandaag binnen onze partij overleg gehad over de uitnodiging om zaterdag gesprekken aan te gaan met zes partijen (VVD, POV, PvdA, D66, CDA, GroenLinks) over de formatie. Wij zullen niet op deze uitnodiging ingaan. Ik zal je hieronder de redenen daarvoor geven.

In het verslag van 16 april 2018 (verkenner Arjen Gerritsen) staat dat wij graag inhoudelijke besprekingen openen met ROSA, maar dat wij met dergelijke gesprekken tegenover POV een voorbehoud voelen. We zien zeer grote verschillen op het gebied van inhoud en stijl met deze partij. In de verkennende fase zijn deze twijfels nog niet weggenomen.”

Deel dit artikel:

6 reacties

 • Rnk

  GroenLinks weg, Rosa weg. SP doet niet mee. De aloude ‘rooie Zaan’ is nu wel de nek omgedraaid. Is deze ruk naar rechts wat de kiezer voor ogen had?

 • Hans Mandjes

  Goed gedaan de POV is een ultra rechtse partij met vreemde denkbeelden.

  • JK

   Hetzelfde geld voor Groen Links, Rosa en de SP, maar dan ultralinks, idem dito met zeer vreemde denkbeelden. Lekker aan de zijlijn brullen dat alles slecht is, ipv constructief meedoen en zorgen dat een ieder die gestemd heeft in een coalitie tot zijn recht komt.

   • De Orkaan

    Iedereen in de coalitie? 13 wethouders? Wij verheugen ons er nu al op…

   • Jonathan

    Het staat GroenLinks vrij om te weigeren met de POV in zee te gaan, zeker als ROSA beschikbaar is. Leg de programma’s naast elkaar en je snapt meteen waarom de partij deze richting kiest. In het bijzonder is het schokkend dat de POV totaal geen besef lijkt te hebben dat Nederland duurzaam moet worden op het gebied van energie en dat gemeenten daar een taak hebben. Alsof er helemaal geen klimaatverandering is. Je zou denken dat dat zelfs de VVD te denken geeft, waar ook aan dit onderwerp wordt gehecht.

    ALs ik kijk naar de verkiezingsuitslag is er meer kans op een stabiele groene coalitie dan een coalitie met een beetje groen en een beetje populisme. Snel ROSA dus weer uitnodigen.

 • Hans Mandjes

  Ruk naar rechts? Daar is geen meerderheid voor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *