Code Geel: totaal fiasco! 

Daar staan we dan met ons flutkrantje. In ons hemd. Of eigenlijk totaal uitgekleed, mét gezichtsverlies. Gisteren meenden wij ’t volk te moeten waarschuwen: ‘Code geel: mogelijk kans op gevaarlijk weer’. 

Met de zuidwester op het hoofd sjorden we het terrasmeubilair van de redactie stevig vast en we verschansten ons met jerrycans water en scheepsbeschuit onder de trap. 

Een paar uur later kwamen we tevoorschijn. We vroegen de barbecueënde buurvrouw wat er was gebeurd: 

‘Storm? Een drupje, een briesje, een graad of 20… geen vuiltje aan de lucht!’ 

Deel dit artikel:

15 reacties

 • Louis Dirksen

  Ja, en het zag er nog wel zo veel belovend uit voor de lokale stormchasers Twee knoerten van bliksems die zelfs het journaal nog haalden, een wat vage shelfcloud, stevige regen en toen was het alweer voorbij. Zo gaat het al jaren in Oostzaan.
  Iets indrukwekkends komt uit Zuiden opzetten en wordt gespleten door Amsterdam. Het ene gedeelte gaat over Zaandam en het tweede volgt de Ijsselmeerkust.

  Laat onverlet dat die twee bliksems levensgevaarlijk waren. Er zullen hier en daar wel wat Pc’s en TV’ s gesneuveld zijn…….

 • J Dolsma

  Ik woon aan de Zaan en heb toch wel genoten van stevige onweersbui met aardig wat regen, het waaide ook weer flink maar het was ook zo weer voorbij, op de regen na die druilde nog een uurtje na

 • Henny Buijsman

  Nou dit krantje staat beslist niet in z,n hemd hoor
  Weer is niet precies te voorspellen,zelfs de deskundigen konden de precisie loop van de buien niet exact aangeven !
  Wij kwamen gisteren vanuit Assendelft op de fiets thuis in Wormer
  De bliksem was best pittig en we vroegen ons af : krijgen we hem of niet⛈️⚡️
  Was het wel noodweer geworden,dat had dit krantje de volle laag gekregen,om niet te waarschuwen !
  Kortom; GOED GEDAAN 👍

 • Frank Peter

  In Amsterdam noord ging het echt tekeer met heel veel bliksem, wind en bakken met regen dus die bui is echt vlak langs Zaandam langsgetrokken!

 • Misschien wordt het eens tijd om al die weer sites zoals buienradar, weerplaza, weeronline, en hoe zo allemaal ook heten af te schaffen. ze laten allemaal zien dat het weer niet te voorspellen is (het zogenaamde twee uur vooruit voorspellen)
  Buien/omweer nemen in kracht toe, of worden juist minder krachtig, niemand kan het voorspellen. Zeker niet voor een specifieke plek. Gaat het hier los dan is er een paar kilometer verder weg niks van te merken, en omgekeerd.

  Beverwijk is weggespoeld, oh, hier in Zaandam scheen de zon….

  Weer extremen zijn niet te voorspellen en al helemaal niet op lokaal gebied (lees deze straat wel en deze straat niet) en over het algemeen wordt er bij de serieuzere weer diensten een verwachting aan gegeven, en geen voorspelling.

  Maar ja, de huidige maatschappij eist bijna dat van minuut tot minuut voorspeld wordt hoe het weer gaat worden, stel je voor dat je een paraplu mee moet nemen en dan gaat het niet regenen, of je hebt geen paraplu bij je en dan in ene begint het te hozen…

  Wie moet je dan verantwoordlijk stellen voor een onjuiste voorspelling?

  Ik adviseer iedereen om morgen als een michellin mannetje naar buiten te gaan want het kon wel eens gaan regenen en bliksemen, ook kan je overreden worden terwijl je op straat loopt. Of struikelen over een los liggende stoep tegel!

  Alle gekheid op een stokkie, denk gewoon zelf na en stop met het volgen van bovengenoemde websites. Ze stellen alleen maar teleur en ze aanklagen vanwege eventuele schade gaat ook niet werken.

  Oplossing? Geen flauw idee. Misschien helpt een berichtje waarin staat dat het wel eens mis kan gaan, dus misschien is “pas op op zijn plaats

  Off topic

  Het mooiste(of bizarste) commentaar van de storm afgelopen week was op de Orkaan te vinden. Iemand vond het onverantwoord dat er bomen in een woonwijk staan, die zouden met een storm wel eens op een huis, of, god verhoede het, op een auto kunnen vallen…, verder zeg ik maar niks meer

  • Jaap Meeuwsen

   Er zjn nog wel wat oudere boeren die het weer op wat kortere termijn prima kunnen voorspellen door te voelen, naar de lucht te kijken, te kijken hoe de dieren zich gedragen enz.
   Men is dat verleerd door steeds meer te vertrouwen op allerlei computermodellen.

  • Mark Peters

   Wie plaatst er dan ook een woning zo dicht bij een boom? Er is niks mis met waarschuwen, maar het ontslaat je niet van zelf nadenken hoe te reageren. Kijk naar buiten voordat je de straat op gaat.

  • Louis Dirksen

   Uit het hart gegrepen!

   Maar buienradar mag blijven, die laten iets zien en voorspellen niets.

   Het ergste is dat iedereen ongestraft de meest onzinnige beweringen de ether in mag slingeren omdat ze het niet beschermde beroep “meteoroloog” of varianten daarop achter hun naam zetten. Totaal onbewust van de maatschappelijke impact die hun “ voorspellingen” veroorzaken.

   Waar blijft dat wetje uit de Middeleeuwen dat de inwoners van Engeland al 600 jaar verbiedt voorspellingen van welke aard dan ooit te doen……??

   • Beste Louis,

    Ik moet je teleurstellen, de sites zoals Buienradar voorspellen wel degelijk, ze laten namelijk zien wat er volgens hun computer modellen in de komende twee uur gaat gebeuren op een bepaalde plaats en ik kan het mis hebben maar mijn ervaring zegt dat ze het in 90% van de “voorspellingen” mis hebben (lees heel vaak)

    Het enige moment dat je wat aan deze sites hebt is als er een regen gebied overtrekt wat honderd(en) kilometer(s) breed is en uren lang voor lichte/matige regen zorgt. Ook lukt het ze regelmatig om te voorspellen dat er helemaal geen regen gaat vallen(en zelfs dan gaat het af en toe mis)

    Ik blijf bij mijn mening dat die weersites overbodig zijn omdat ze een voorspelling doen waar sommige mensen blind op staren en menig weer fenomeen is niet te voorspellen 😉

    • Ik vind jouw redenering in de laatste alinea wat vreemd; omdat sommige mensen de gepresenteerde verwachtingen onjuist duiden zouden de sites overbodig ziijn.
     Hooguit ontbreekt het dan aan uitleg.
     En daarnaast, niemand is verplicht om op weersites te kijken.

     • Beste Jan,

      Uiteraard staat het een ieder vrij om welke weer site dan ook te gebruiken en te bekijken, wat ik bedoel te zeggen is dat voorspellingen/verwachtigingen voor de komende uren nutteloos zijn, juist omdat niet te voorspellen is waar de regen of wind gaat plaatsvinden. Dit is nl niet te voorspellen/verwachten en we zouden uren lang kunnen discuzeuren over het verschil tussen verwachtingen en voorspellingen

      Verder ben ik het helemaal met je eens dat niemand verplicht is om deze desinformatie te volgen, volg je eigen gevoel

    • Louis Dirksen

     Goed, dan schaffen we ze af.

     Wie geeft ons dan de dagelijkse weersverwachting na de radionieuwsuitzendingen? Het KNMI heeft dat niet langer in zijn taakpakket, kijk maar op hun site.En als ze daar weer mee zouden beginnen zijn ze dan niet even onbetrouwbaar als de door jouw zo verfoeide weersites?

     Nu even een vraag met graag een eerlijk antwoord:

     Je kijkt, blijkt uit jouw relaas, vaak op Buienradar. Als Buienradar aangeeft dat er binnen een uur, ondanks het fraaie weer, stevige buien over onze omgeving komen ga je dan in hemdsmouwen toch maar de dagelijkse roei-,fiets- of wandelingtocht maken? Of bij een naderend ijzelgebied toch maar even de auto in? Of beschouw je deze site, net als zovelen als een nuttig hulpmiddel dat je helpt bij het nemen van beslissingen, al dan niet op eigen gevoel?

     Fijne dag verder, het blijft overwegend droog, zowel volgens Buienradar, de particuliere Noorse weersite yr.no en de staats Deutsche Wetterdienst

  • Besef wel, er is een verschil tussen “voorspelling” en “verwachting”.

   • Louis Dirksen

    Weten de Engelsen inmiddels ook wel, daarom vermijden waarzeggers en andere charlatans angstvallig in hun verwachtingen het woord voorspelling. Maar er gaat er wel eens een de mist in…..

 • Het radarbeeld op de website van Weerplaza is een stuk betrouwbaarder dan het beeld op de website van Buienradar. Ze gebruiken volgens mij dezelfde radargegevens, maar Buienradar zit er gewoon 20 tot 30 km naast, ook op momenten dat het ter plaatse regent, laat Buienradar soms niks zien, terwijl Weerplaza dan wel neerslag laat zien op de locatie. Een jaar of wat geleden is die afwijking erin gekomen bij Buienradar en nog steeds niet hersteld. Gelukkig hebben ze geen van beide een Orkaan voorspeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *