Column: markt-wiet…

Gister wilden we een harinkje kopen op de markt. Bij onze vaste haringman. En een half pond nootjes bij onze nootjesmeneer. En een Hollandse bloemkool bij onze groenteboer.

Onderweg daarheen struikelden we over deze twee onverlaten. Smaakvol uitgedost als Boris Boef, met bivakmuts en streepjestrui. Eén van de mannen had een shirt aan met daarop ‘Cocaïne’. Zo herken je zware jongens. Aan zijn pose te zien had hij trouwens ook zijn been gebroken. Net goed!

De cocaïne-man was figurant in een een toneelstukje waarbij burgemeester Hamming een hennepplantage opende. Als waarschuwing uiteraard. Het moet een leerzaam evenement geweest zijn. Voor de deur van een wietplantage zit dus een zware jongen met een cocaïneshirt.

Binnen werd uitgelegd door hoe je illegaal stroom aftakt en op de bovenverdieping was een plantage ingericht. Erg moeilijk leek het ons niet: een rijtje bakken links, een rijtje bakken rechts, een paar lampen erboven en klaar is Kees. Leerzaam.

Maar het was niet ter lering ende vermaek ingericht, maar ter voorlichting:

De drugscontainer is speciaal gebouwd voor voorlichtingsdoeleinden. De hennepplantage en het drugslab zijn levensecht nagemaakt. Bezoekers kunnen donderdag leren en zien hoe ze dit soort locaties kunnen herkennen, welke risico’s ermee verbonden zijn en hoe je vermoedens (anoniem) kunt melden.

Ook zal er ingegaan worden op de wijze waarop mensen verleid worden om zich in te laten met de hennepwereld en welke gevolgen dat kan hebben.

Daarom stond die container natuurlijk op de markt, daar lopen allerlei lui die eenvoudig te verleiden zijn tot rottigheid! Breaking Bad op de Rozengracht! Daar moet een fijn doelgroep-onderzoekje aan ten grondslag hebben gelegen. Niet voor niets is het centrum van Zaandam tot proefgebied voor het preventief fouilleren uitgeroepen. Jammer dat de marktbezoekers daar niet aan blootgesteld werden. Dat was pas een harde les geweest.

Piet Bakker

Lampen

 

Bakje wiet

 

Stroomvoorziening

 

Boeven

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *