Commissariaat voor de Media wijst De Orkaan aan als ‘lokale publieke media-instelling’

Nadat de gemeenteraden van Zaanstad en Wormerland al hun voorkeur hadden uitgesproken voor De Orkaan als lokale publieke media-instelling, is dit advies nu ook overgenomen door het Commissariaat voor de Media (CvdM) dat de ‘zendmachtiging’ officieel moet verlenen.

Dat betekent dat de aanvraag van RTVI Zaanstreek is afgewezen en dat de bekostiging vanuit de beide gemeenten voortaan naar De Orkaan gaat.

Volgens het Commissariaat voldeden de aanvragen van De Orkaan en RTVI Zaanstreek beide aan de vereisten van de Mediawet, maar omdat Zaanstad en Wormerland hun voorkeur voor De Orkaan uitspraken, wordt dat advies overgenomen.

Volgens het CvdM zijn er geen zwaarwichtige redenen om van het advies af te wijken. RTVI Zaanstreek heeft tot 10 december de tijd om een ‘zienswijze’ over dit besluit in te dienen. Daarna maakt het Commissariaat het besluit definitief.

De subsidie van Zaanstad voor de lokale publieke media-instelling is € 98.000 per jaar, Wormerland betaalt € 10.000. De totale begroting van De Orkaan bedraagt ongeveer € 145.000 omdat er ook reclame-inkomsten zijn, betaalde opdrachten worden uitgevoerd en veel lezers een donatie doen. De afgelopen vier jaar betaalde Zaanstad nog jaarlijks € 60.000 extra aan RTV Zaanstreek, maar die subsidie was tijdelijk.

Zaanstad gaf de voorkeur van De Orkaan na het inwinnen van het advies van een onafhankelijke commissie van deskundigen die concludeerde dat De Orkaan toekomstgerichter was en in journalistiek opzicht sterker. De verwachting was dat De Orkaan “meer zou functioneren als waakhond voor de democratie en als platform voor discussie”. Het aanbod van RTV Zaanstreek werd als ‘traditioneler’ gezien en sterk leunend op tv-items van NH Nieuws. De commissie benadrukte dat een fusie eigenlijk beter zou zijn maar dat daarvoor het budget te beperkt was, een keuze voor één van de twee was een ‘duivels dilemma’. Een eerdere fusiepoging was overigens mislukt.

Een meerderheid van de raad van Zaanstad besloot voor De Orkaan te kiezen: de begroting was realistischer, De Orkaan was toekomstgerichter, journalistiek professioneler en kritischer, en legde meer nadruk op eigen nieuwsgaring en journalistiek onderzoek. Ook het Programmabeleidbepalend Orgaan (PBO) van De Orkaan werd als uitgebreider en meer divers gezien dan dat van RTV Zaanstreek. Als laatste werden ook de ambities op het gebied van het bereik van De Orkaan als beter beoordeeld.

Ook de gemeenteraad van Wormerland steunde in meerderheid de voorkeur voor De Orkaan.

Deel dit artikel:

15 reacties

 • Kees Huyser

  Gefeliciteerd! Met de toewijzing kan de Orkaan de toekomst in.

 • Didier Hennequin

  Bij dezen alvast gefeliciteerd!

 • Ron Bouw

  Gefeliciteerd, bewijs dat jullie er wat moois van maken!

 • Rob Poldner

  Wel jammer dat het hier uitsluitend om online nieuwsvoorziening gaat. Dat betekent dat mensen met minder digitaal vermogen minder toegang tot lokaal Zaans nieuws hebben.
  Digitalisering van toegang of andere diensten sluit mensen uit en zorgt voor een groter isolement. Ik ben zeer benieuwd wat de Orkaan hieraan gaat doen?

  • Toekomstig kan er mogelijk een DAB+ zender in de regio komen?
   Ik weet niet precies hoe het gaat met licenties van niet bestaande allotments, maar volgens mij moet dat vast kunnen in de toekomst.
   https://radio-tv-nederland.nl/dab/dab-loaal-2020.jpg

   En een goedkope FM zendinstallatie is ook prima te regelen.
   Ik neem aan dat 107.1 FM dan voor de lokale omroep gaat?

   Mocht De Orkaan interesse hebben, moeten ze maar even mailen.
   Wij kunnen alles bouwen indien gewild. Names andere Lokale DAB allotmets. 🙂

  • De Orkaan

   Wij vinden digitale nieuwsvoorziening niet ‘jammer’. Daarmee kan je in principe 95% van de inwoners bereiken. Datzelfde percentage Nederlanders heeft een tv, dus qua potentieel bereik ontloopt dat elkaar niet. Het bereik van radio is veel lager. Met de bescheiden subsidie van Zaanstad en Wormerland is het onmogelijk online, radio en tv te maken.

   (Voor de goede orde: die 95% bereiken wij natuurlijk niet in de praktijk, en RTV Zaanstreek ook niet.)

 • Ed Renkema

  👍 Top, gefeliciteerd!

 • Samuel van den Brink

  Ben benieuwd of De Orkaan zich realiseert dat er qua reclame aan allerlei voorwaarden moet worden voldaan als het gaat om een publieke omroep. TV en radio zijn wellicht niet meer helemaal van deze tijd maar daarmee nog steeds niet achterhaald.

  Het is trouwens ook wel interessant om eens te vragen wat Zaanstad en Wormerland nou eigenlijk verwachten van een lokale omroep, dat ze er zo weinig geld voor over hebben. En is dat mogelijk voor dat budget?
  Een fusie zou inderdaad het beste zijn maar daarvoor zijn de bestuurders van beide partijen elkaar teveel in haren gevlogen in het verleden.

  Toch jammer dat een mooi bedrijf als RTV Zaanstreek om zeep wordt geholpen door een cursus ‘ver plassen’ van de heren die het voor het zeggen hebben. Bij zowel RTVZ als DO.

  Zonde.

  • Merel Kan

   Hoi Samuel, bij het aanvragen van de licentie zijn we niet over een nacht ijs gegaan. We hebben een degelijk beleidsplan ingediend op basis van de (vrij minimale) middelen die beschikbaar worden gesteld.
   Verder kan ik je verzekeren dat ‘ver plassen’ niet de reden was voor het niet slagen van de fusiegesprekken. Die cursus van ‘de heren’ zou ik btw graag eens volgen.

 • dave van den berg

  Top gefeliciteert met jullie licentie en de toekomst en ga zo door

 • Frits Nieste

  Gefeliciteerd. Blik op de toekomst

 • Jan ter Wisscha

  Gefeliciteerd en blijf vooral jezelf.

 • De toewijzing is nog niet definitief.
  RTV Zaanstreek kan, en ik vermoed zal, nog een vorm van repliek geven en daar hun zienswijze uit de doeken doen.
  Daarna zal het CvdM het besluit definitief maken.

  Einde van een tijdperk, jammer.

  Ik zal de ontwikkelingen en de nieuwsgaring bij de Orkaan volgen. Ik ben benieuwd.

 • Luuk Hoekstra

  Er is een ervaren radiomaakster uit Syrie op zoek naar een plekje om nieuwkomers (en zichzelf) te helpen integreren.
  Wellicht interessant voor De Orkaan?
  https://www.openembassy.nl/in-gesprek-met-nivin-baranbo-een-ambitieuze-radiomaakster-uit-syrie/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *