Het aantal gevallen waarin Beter Buren wordt ingeschakeld voor bemiddeling – 402 in 2024 – blijft stabiel. De complexe gevallen, die meer tijd en aandacht vergen, zijn toegenomen tot 29%. Dat staat in het jaarverslag over 2024.
De belangrijkste oorzaak is de toename van jonge mensen met een beperking en verwarde personen die zelfstandig zijn gaan wonen. ‘Zij zijn niet vertrouwd met de spelregels voor wonen en het samenleven met andere huurders,’ zegt Inez De Jaegher, projectleider bij Beter-Buren Zaanstad en Wormerland.
Zelfstandig wonen wordt opgevat als de vrijheid om eindelijk te kunnen doen wat je het liefste doet: de muziek lekker hard aanzetten, veel vrienden over de vloer, stickies roken op het balkon. Buren, daar heb je nooit mee te maken gehad. Je kent ze niet eens. Die achterstand in sociale contacten en vaardigheden moeten bemiddelaars zien in te halen alvorens tot de bemiddeling bij een burenconflict te komen. Daarom kost dit soort complexe zaken al gauw het dubbele aantal uren dan wat gangbaar is. Wederzijds is er weinig of geen kennis van de persoonlijke omstandigheden. Laat staan dat er een begin van begrip is.
Meer geduld
‘Het kost tijd om degene die de klachten veroorzaakt duidelijk te maken wat we doen en hoe we werken. We moeten onze manier van communiceren afstemmen op zijn of haar niveau. Je hebt meer geduld nodig om partijen aan tafel te krijgen en het gesprek op gang te krijgen en te houden,’ zegt Inez De Jaegher. ‘Maar als je dat eenmaal bereikt hebt dan weet je dat je tot een oplossing kunt komen.’
Is er sprake van een begeleider vanuit de hulpverlenende instantie dan moet die bij de bemiddelingsgesprekken aanwezig zijn. Wat meestal gepaard gaat met agendaproblemen. Bij buitenlandse huurders is niet alleen taal een complicerende factor. ‘Communiceren met tussenkomst van een tolk is al niet makkelijk,’ zegt De Jaegher. ‘Je krijgt bovendien te maken met vrees voor autoriteiten. Ze zijn bang dat wij een soort politieorganisatie zijn die macht heeft om ze uit huis te zetten. Of nog erger. Dan moet je ze ervan overtuigen dat wij die macht niet hebben. Dat we neutraal zijn en er zijn om hen en de buren te helpen.’
Als de buren onderhuurders zijn of bewoners van een pension dan heeft Beter Buren vaak moeite om de eigenaar van het pand te achterhalen, ‘want die is de partij die we moeten hebben voor een effectieve bemiddeling.’
25 vrijwilligers
Inez De Jaegher prijst zich gelukkig dat Beter Buren in zijn 22-jarige bestaan een ervaren team van 25 vrijwilligers heeft opgebouwd. ‘De meeste werken al lang voor ons. Zij zijn wat gewend en kunnen heel wat aan. Maar in het overleg met hun is ook naar voren gekomen dat zij behoefte hebben aan scholing in goede communicatie met verwarde problemen.’
De meest voorkomende vormen van overlast die leiden tot contact met Beter Buren:
- Verstoorde relaties
- Geluidsoverlast
- Tuin- en buitenproblemen
- Stankoverlast
- Last van dieren
- Overlast door kinderen
Niet in alle gevallen is bemiddeling de oplossing. ‘Soms is coaching voldoende om in een of twee gesprekken zelf het probleem met de buren op te lossen. Wij kunnen een coach inzetten om duidelijk te maken hoe je tot zo’n gesprek kunt komen en hoe je dat het beste kan voeren. Het is een teken van deze tijd dat we op alle mogelijke manieren bezig zijn met communiceren, maar dat we niet gewend zijn om persoonlijke contacten te leggen. Let er maar eens op. Mensen kijken elkaar niet aan. Toen wij ons in het nieuwe pand vestigden, hebben we de medehuurders laten weten dat we er zijn en wat we doen. Niemand heeft daarop gereageerd. Dat is toch gek?’
Door: Jaap de Jong. Op de foto boven zie je Inez De Jaegher en Sonja Klopper, het team van Beter Buren Zaanstreek, Edam-Volendam en Waterland. Bronnen: interview met Inez De Jaegher, jaarverslag 2024, foto Beter Buren Manon van der Zwaal.

Bemiddeling door Beter Buren is alleen effectief waneer beide ruziemakers daaraan willen meewerken, is mijn ervaring
Helaas uit ervaring: je hebt niets aan Beter Buren als de andere partij niet mee werkt. En dat waren toch 'fatsoenlijke mensen', alleen met een andere culturele achtergrond. De situatie is juist verergert daarna, en heeft mij uiteindelijk doen besluiten te verhuizen naar de andere kant van het land (want alleen daar kon ik een andere woning vinden, maar dat is een ander onderwerp 😉).
jammer dat er weer meteen staat dat de overlast wordt veroorzaakt door "onaangepast en asociaal" gedrag door mensen met een beperking en verwarde personen. waar ik woon is er grote overlast zoals besproken. keiharde muziek tot ver na middernacht, wiert lucht door mijn huis en niet door mij veroorzaakt want ik rook niks. vuurwerk in de avond en nacht dat klinkt alsof er ergens zo'n zelfgemaakte bom afgaat en continue lawaai overlast. en dat door mensen die niet onder de groep mensen met een beperking en/ of verwarde personen vallen. het zou fijn zijn als mensen ipv dit soort beledigende opmerkingen en dingen schrijven eens wat meer omkijken naar mensen die het zwaar hebben. of deze mensen nu wel of niet overlast bezorgen. En eens kijken hoeveel zogenaamd "fatsoenlijke" mensen er overlast geven. want daar woon ik midden in. en wat betreft beter buren. dat klopt. die kunnen niks doen bij overlast met buren als een van de partijen weigert mee te werken en de overlast gaat gewoon door. misschien moet er eens gekeken worden wat te doen met de zogenaamde "fatsoenlijke bewoners " die zeer asociaal gedrag vertonen en nergens aan meewerken. En wat meer aandacht als buren geven aan mensen die het moeilijk hebben. dat helpt mensen al. een beetje vriendelijkheid en menselijkheid kost niks. en niet meteen een hele groep berichten van alle overlast
dat is discriminatie en ook nog eens onterecht.
De inzet van BeterBuren is alleen effectief wanneer bijde partijen willen meewerken.
in Wormerveer op de Billitonkade woont een echtpaar dat de medewerking pertinent weigerde.
Is kiezen voor verbinding beter, in plaats van hulpverleners weer de boel laten opruimen wat ze trouwens niet doen in Zaanstad. Probleem is in Zaanstad dat men blijft denken dat iedere conflict de hulpverleners moeten oplossen terwijl er flink word bezuinigd op de hulpverlening en de hulpverlening heel veel schade verricht aan gezinnen.
Tot slot waar gaat de gemeente Zaanstad het geld vandaan halen, ze zitten al krap bij de kas en er word al heel erg veel bezuinigd voornamelijk in de zorg en onderwijs.
Topwerk van Inez De Jaegher, Sonja Klopper en hun hele team bemiddelaars. Fijn dat buren bij hen terecht kunnen.
"De belangrijkste oorzaak is de toename van jonge mensen met een beperking en verwarde personen die zelfstandig zijn gaan wonen"
Als deze groep zo kenmerkend is qua overlast, wordt het dan niet tijd om te zorgen dat deze mensen ergens anders komen te wonen ipv midden in een bestaande woonwijk? Is voor beide partijen beter dunkt mij....
Voor andere partijen is het helaas niet beter en die belangen prevaleren.
Denk aan de mooie bouwlocaties die zijn vrijgekomen en denk aan de verminderde kosten voor de gezondheidszorg, ten gevolge van het opheffen van de voormalige instellingen. Denk ook aan de omwonenden van die mooie locaties, want de verwarden gaan naar andere buurten, wijken, plaatsen; doorgaans niet zijnde Laren of Blaricum.
De kosten voor de samenleving als geheel zijn vermoedelijk wel omhoog gegaan door het opheffen van die instellingen, maar je moet natuurlijk denken in potjes en budgetten, in zichtbare en minder zichtbare kosten. En in winsten natuurlijk.
Je komt het in dichtbebouwde buurten steeds vaker tegen. Onder andere houtstook in de kachel of in de tuin, parkeerproblematiek, zoemende airco's, hondenpoep of vuil aanbieden naast de ondergrondse container.
Voorheen hielp men de buur wat sneller, nu wordt er vaak voor zichzelf gekozen zonder aan de buurt te denken en een schandpaal wordt ingezet in de buurtapp.
Jammer dat het zo verhard is.
Nederland is in de toekomst 1 grote stad dus het wordt nog erger.