Containers Assendelft bewoond: tv uit Oekraïne en een wipkip-bed 🎥 📸

Gisteren zijn de containerwoningen aan de Noorderveenweg in Assendelft in gebruik genomen. Zonder veel bombarie en zonder wethouder, omdat het niet voor iedereen een feestje is.

Twee weken geleden diende bij de bestuursrechter in Haarlem, tijdens een onrustige zitting, de zaak van omwonenden die het niet eens waren met de procedure rond de bouw van de tijdelijke containerwoningen. De rechter oordeelde dat de woonunits gebruikt mogen worden voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. En vandaag ontvingen ze de sleutel.

Er werd nog keihard gebuffeld om het straatwerk om de units heen in orde te krijgen:

We troffen blijde bewoners Nastya en Oleksandr die voorheen op een van de cruiseschepen aan de Havenstraat in Zaandam werden opgevangen:

Bas Sommeijer

Nastya kwam in maart 2022 naar Nederland. Ze had via Couchsurfing contacten gelegd en ze mocht bij deze mensen in huis komen wonen. Haar man Oleksandr kwam via een student-werk uitwisseling naar ons land.

Er is oog voor detail geweest: zo is er een satelietzender op de toren van Wormer geplaatst waardoor de bewoners door middel van een ontvanger televisie uit Oekraïne binnen kunnen krijgen. En er is internet.

Bas Sommeijer

Er zijn tweepersoons units van 21m2 en en dubbelen voor vier mensen. De tweepersoons units hebben een slaapbank:

Er zitten twee slaapkamers in de vierpersoons. er is een magnetron, een koelkast en – het belangrijkst- een elektrische kookplaat met vier pitten. Er kan gekookt worden! Borsjtsj!

Er is een kast (die onvoldoende lijkt voor twee personen). Wij proberen het matras in een van de vierpersoons-units, en krijgen het gevoel dat we op een wipkip zitten. Het is heel zacht en niet erg stabiel.

Bas Sommeijer
Bas Sommeijer
Bas Sommeijer

Schimmel

Nastya en Oleksandr zijn vooral erg onder de indruk van het heerlijke water uit de kraan. Het water op het schip had een gekke smaak. Waarschijnlijk komt dat uit een tank. Daarbij zijn ze blij met een frisse start: een gedeelte van hun hut op het schip zat onder de waterspiegel. Waardoor er veel schimmelvorming was. We zagen er foto’s van en we schrokken. Het stel wil de foto’s niet delen, omdat ze niet ondankbaar willen zijn naar de fantastische crew van het schip. We besloten dit toch te melden omdat schimmel gezondheidsproblemen kan veroorzaken.

Lees ook:

Door: Bas Sommeijer, Merel Kan, Nick Boeske, dossier De Orkaan, foto De Orkaan/Bas Sommijer, uitspraak rechtbank Noord-Holland.

Deel dit artikel:

4 reacties

 • Wendy Kind

  Dank voor de inkijkjes. Altijd goed om te weten waar we het nou eigenlijk met z’n allen over hebben. Ik wens alle bewoners een rustig verblijf om bij te komen van een en ander.

 • Ans Pieper

  dank voor de reportage. Sober. Maar beter dan op de boot en toch een eigen plek.

 • Ana Ares

  dank voor de filmpjes we hebben maanden naar uitgekeken en nu is het eindelijk zo ver.
  ze kunnen nu hier tot rust komen wij wensen een zeer fijne verblijf in ons mooie assendelft

 • Cath Boon

  Ik hoorde altijd alleen maar over dat alle mn jonge mannen daar bleven om te vechten?
  Dan heeft hij wel erg veel mazzel. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *