Corona aan de Zaan: dagkoersen in één overzicht

Wekelijks houden we het aantal besmettingen, ziekenhuisopnames en overlijdensgevallen bij. Vaccinaties doen we wat minder vaak.

Via het corona-dashboard van de Rijksoverheid is dagelijks bij te houden hoe deze cijfers zich ontwikkelen.

Kan dat op één afbeelding? Ja dus.

Hierboven en hieronder de stand van 20 november: vaccinaties, besmettingen, ziekenhuisopnames en overlijdensgevallen, onderverdeeld naar gemeente en de vaccinaties vergeleken met de landelijke cijfers.

De bron is het corona-dashboard met cijfers van het RIVM. Opmerkingen:

 • De vaccinatie is in feite iets hoger, sommige mensen krijgen maar één prik waardoor ze niet in de cijfers zitten, ook zijn niet alle vaccinaties door huisartsen en in verpleeghuizen meegenomen.
 • De besmettingen (positieve testen) geven slechts een indicatie van het totaal aantal besmettingen omdat iets minder dan de helft van de mensen die klachten heeft zich laat testen.
 • Het aantal sterfgevallen is hoger, o.a. omdat het niet verplicht is de oorzaak door te geven aan de GGD’s (waar het RIVM zich op baseert), het CBS stelt op basis van de cijfers van officiële overlijdensberichten dat het in feite bijna 80 procent hoger is.

Klik op het plaatje voor een grote versie.

Deel dit artikel:

6 reacties

 • Bas Sommeijer

  Waar ik nou benieuwd naar ben is het percentage mensen die antistoffen hebben. Maar dan moet je ook weten de aantallen niet gevaccineerden die COVID gehad hebben. Zijn die gegevens beschikbaar?
  Verder ben ik benieuwd naar de aantallen van mensen die voor een tweede of derde keer positief zijn getest. Zouden die gegevens ook beschikbaar zijn?

  • Jaap Meeuwsen

   Deze, ook naar mijn mening, belangrijkste cijfers worden angstvallig niet naar buiten gebracht.
   Hoeveel van de positief getesten zijn er echt ziek van ?
   Hoeveel zijn er nu immuun ?
   Belangrijke vragen waar we het antwoord niet weten.

  • De Orkaan

   De data van mensen die positief getest zijn, ziek zijn geweest of 1 of 2 prikken hebben gehad zijn volgens ons niet op persoonsniveau te koppelen vanwege privacy-regels. Dat is de groep waar het om gaat. In Nederland is ruim 88 procent van de 18-plussers opgekomen voor de 1e prik. Die hebben dus antistoffen. Dat is in feite dus iets hoger omdat niet alle prikken geregistreerd zijn, gokje: samen 90 procent.

   Dus je zou moeten weten hoeveel van de niet-gevaccineerden positief getest zijn geweest of corona hebben gehad. Die cijfers zijn er volgens ons niet. In totaal zijn in Nederland 2,4 miljoen positieve testen afgenomen. Maar we weten niet of dat ook om 2,4 miljoen mensen gaat (je kan je vaker laten testen). Bovendien laat maar de helft van de mensen die klachten hebben zich testen. Zonder al te veel speculeren kan je stellen dat het dus ruim boven de 90 procent moet liggen.

 • Jaap Meeuwsen

  Tja, meten is weten zeiden we altijd en daar wringt nou net de schoen.
  Zo lang er geen duidelijk beeld naar buiten komt omdat een deel, net als de vergaderingen van het OMT, geheim blijft of gewoon niet bijgehouden wordt ontstaat er een vertekend beeld.

  Wanneer we bijvoorbeeld alleen het aantal besmettingen zien maar niet het aantal testen dat afgenomen is over dezefde periode lijkt het allemaal verschrikkelijk en angstaanjagend maar dat is dan misschien wel weer de bedoeling om de maatregelen te rechtvaardigen.

  Geldt hetzelfde voor het percentage gevaccineerden dat de laatste tijd in het ziekenhuis belandt, kom er maar eens achter als normale gemiddelde lezer, daar moet je heel erg je best voor doen.

  Volledige transparantie zou prioriteit moeten hebben, dan zou het er wel eens heel anders uit kunnen zien, maar helaas, na bijna twee jaar zo goed als niets geleerd.
  Op deze manier wordt het vertrouwen nooit hersteld en dat is nu juist zo nodig in deze tijd anders wordt de chaos alleen maar groter.
  Kijkend naar de situatie van nu heb ik regelmatig het idee dat ik precies een jaar terug leef, niets verbeterd of veranderd behalve dat we het nu intussen een zorgcrisis kunnen gaan noemen i.p.v. een coronacrisis.

  • De Orkaan

   Het aantal mensen dat zich laat testen en het percentage positieve testen is gewoon op de dashboard-website te vinden: https://coronadashboard.rijksoverheid.nl/landelijk/positief-geteste-mensen

   De vergaderingen van het OMT worden niet live gestreamd, dat is natuurlijk jammer, we hebben het idee dat niet alleen veel mensen dat zouden willen zien, maar zelfs dat het merendeel van de Nederlanders vindt dat ze zelf lid moeten zijn van dat OMT.

   • Jaap Meeuwsen

    Weer eens even geprobeerd op het dashboard, zooo traag, loopt vast tenminste op tablet en telefoon maar overzichtelijk is anders. Ga het later nog eens proberen te doorgronden op de PC.

    En zelf in het OMT, help, nee zeg. Gommers is in ieder geval blij dat ie daar weg gaat.
    Maar ik zou geen reden weten waarom de bevolking niet zou mogen weten wat daar allemaal bekokstooft wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *