Corona-besmettingen blijven stijgen; weinig ziekenhuisopnames en sterfgevallen

Het besmettingsniveau in de Zaanstreek is de afgelopen week opnieuw gestegen, het is nu ruim 950 besmettingen per dag.

De ziekenhuisopnames stegen met 8 patiënten in de afgelopen week. Het aantal opnames in januari was 45, in december was dat bijna 70.

In januari zijn 4 Zaanse corona-overlijdensgevallen gemeld bij het RIVM, in december was dat 5. Er kwamen afgelopen week geen sterfgevallen bij de in Zaanstreek.

Zaanstad blijft in vergelijking met Oostzaan en Wormerland, en zeker in vergelijking met de landelijke cijfers, nog steeds achter qua vaccinaties. Het vaccinatieniveau (2e vaccinatie) is de afgelopen week niet gestegen.


De Zaanse cijfers vertonen hetzelfde patroon als de landelijke. Ook daar steeg het aantal besmettingen tot recordhoogtes eind januari. Het aantal ziekenhuisopnames daalt. Dat geldt ook voor het aantal IC-opnames (er zijn geen lokale gegevens over IC-opnames). De sterfte daalt sinds half december. Bijna 60 procent van de Nederlanders is geboosterd (bron: corona-dashboard).


Grafiek boven: aantal besmettingen (absolute aantallen) per week in Zaanstad, Wormerland en Oostzaan samen sinds begin van dit jaar: van 1.000 tot bijna 7.000 nu, 15 procent meer ten opzichte van vorige week.

Grafiek onder: aantal besmettingen per dag (gemiddelde van de afgelopen 7 dagen) sinds 1 oktober van 2021. In de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld bijna 970 Zaankanters per dag positief getest op corona.

De besmettingen (positieve testen) geven slechts een indicatie van het totaal aantal besmettingen omdat iets minder dan de helft van de mensen die klachten heeft zich laat testen.

Onder het aantal besmettingen per maand sinds maart 2020, januari 2022 is een record met bijna 18.000 Zaanse besmettingen. In totaal zijn er sinds de begin van de pandemie ruim 50.000 positieve tests afgenomen in de Zaanstreek.

Ziekenhuisopnames

Het aantal ziekenhuisopnames (onder) steeg tot 45 in januari. In december kwamen 69 Zaankanters met corona in het ziekenhuis. In november was dat 61, in oktober was dat aantal 16. In totaal zijn er sinds de begin van de pandemie 1.062 Zaankanters in het ziekenhuis terecht gekomen met corona.

Overleden

In december overleden 5 Zaankanters aan corona; in november werden 6 Zaanse corona-doden gemeld. In januari overleden 4 streekgenoten aan corona.

Sinds maart 2020 overleden 238 streekgenoten aan corona volgens de cijfers van het RIVM. Het aantal sterfgevallen is hoger, o.a. omdat het niet verplicht is de oorzaak door te geven aan de GGD’s (waar het RIVM zich op baseert), het CBS stelt op basis van de cijfers van officiële overlijdensberichten dat het in feite bijna 80 procent hoger is.

Vaccinatie

De vaccinatiegraad in Zaanstad is lager dan in de buurgemeenten en ook lager dan de cijfers in de Veiligheidsregio en in heel Nederland. Oostzaan en Wormerland scoren rond het landelijk gemiddelde. In vergelijking met vorige week steeg het vaccinatieniveau niet.

De vaccinatie is in feite iets hoger, sommige mensen krijgen maar één prik waardoor ze niet in de cijfers zitten, ook zijn niet alle vaccinaties door huisartsen en in verpleeghuizen meegenomen.

Data: RIVM, grafieken: De Orkaan.

Deel dit artikel:

Een reactie

 • Jaap Meeuwsen

  Even een opmerking.
  Het zal misschien niet bij iedereen binnengekomen zijn want het kwam plotseling uit de lucht vallen maar vrijdag 4 januari vervalt het groene vinkje voor de eersten die toen die tweede prik gehad hebben.
  Dat zijn vrijdag de eerste half miljoen en dat aantal gaat dus per dag oplopen !
  Goh Hugo, twee vaccinaties waren toch voldoende hè ?
  Nee dus, iedereen moet aan de booster, of het nut heeft of niet, of je wil of niet.o
  Fijn weer voor de horeca, cultuur enz. Die gaan dat weer merken want ik mag toch wel aannemen dat er nu steeds meer mensen komen die het zo wel goed vinden, we blijven niet aan de gang, zeker na dat tenenkrommende debat weer gister.
  Dus voor vrijdag nog even 500.000 armen prikken…..hoe denken ze dat te gaan doen in vredesnaam ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *