Corona-besmettingen in Zaanstreek door het plafond…

Het besmettingsniveau in de Zaanstreek is de afgelopen week gestegen tot ruim 700 besmettingen per 100.000 inwoners per week, het hoogste aantal sinds het begin van de corona-pandemie in maart 2020.

Vorige week ging het nog om ruim 400 besmettingen, wat een stijging met 70 procent betekent.

De ziekenhuisopnames stegen met 10 patiënten in de afgelopen week. In november zijn tot dusver 2 Zaanse corona-overlijdensgevallen gemeld bij het RIVM.

Afgelopen weekend zijn opnieuw strengere coronaregels van kracht geworden: bijna overal mondkapjes en een sluitingstijd van de horeca om 20.00 uur. Net als met de strengere regels van de week ervoor heeft dat nog niet het gewenste resultaat opgeleverd.

Grafiek boven: aantal besmettingen (absolute aantallen) per week in Zaanstad, Wormerland en Oostzaan samen sinds begin september van dit jaar: van ruim 200 naar 1.300.

Grafiek onder: aantal besmettingen per dag (absoluut en gemiddeld) sinds 1 april van dit jaar. In de afgelopen zeven dagen werden dus 1.300 Zaankanters positief op corona getest, vorige week waren dat er 770.

Grafiek onder: besmettingen per 100.000 inwoners per week in de Zaanstreek (Zaanstad, Wormerland, Oostzaan) sinds begin dit jaar. Het is nu 710, zo hoog is het nog niet geweest (in Nederland is het 628 per 100.000 inwoners in de afgelopen week).

Het aantal ziekenhuisopnames in de laatste weken (onder) steeg met 10 in de afgelopen week. In november kwamen tot dusver 20 Zaankanters met corona in het ziekenhuis terecht, in de hele maand oktober was dat aantal 15.

In november werden tot dusver 2 Zaanse corona-doden gemeld, in oktober was dat er 1, in september waren dat er 3, in augustus 2 en in juli 0.

Data: RIVM, grafieken: De Orkaan.

Deel dit artikel:

2 reacties

  • Keimpe Roedema

    Het geeft in ieder geval wel een “goed” gevoel dat de teststraat in Zaanstad op een zeer centraal en makkelijk bereikbare locatie is gelegen.

  • Karin Singeling

    Als de besmettingen per 100.000 inwoners toenemen t.o.v. vorig jaar, terwijl we nog niet gevaccineerd waren, hoe moet ik dan de vaccinatie interpreteren? Door vaccinatie minder mensen in het ziekenhuis, op de IC? Ik begin bijna mijn geloof in de aanpak te verliezen. Maar er is natuurlijk iets anders aan de hand: vanwege de maatregelen laten meer mensen zich testen. Je moet dan eigenlijk het totaal geteste mensen vergelijken met de besmettingen die zijn geconstateerd. Toch? HELP, is er een statisticus in de zaal?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *