Corona is niet weg…

Op 4 maart 2020 werd de eerste Zaanse coronapatiënt in het ziekenhuis opgenomen, op 23 maart werd het eerste officiële Zaanse sterfgeval gemeld. Corona had de Zaanstreek bereikt.

Dit voorjaar leek corona zo goed als verdwenen. Maar door nieuwe mutaties van het Omikron-virus neemt het aantal besmettingen weer toe. Deskundigen vrezen een nieuwe golf.

In de Zaanstreek (180.000 inwoners) werden tot dusver ruim 83.000 positieve testen afgenomen, kwamen ruim 1.200 streekgenoten in het ziekenhuis terecht en overleden minstens 260 mensen aan corona.

Overleden

De drie corona-golven zijn het best zichtbaar bij de overlijdensgevallen. De eerste golf was kort maar hevig (56 doden), en doofde snel uit zodat de zomer van 2020 relatief ‘normaal’ was. In september 2020 kwam de tweede – en meest dodelijke – golf op, die duurde tot de zomer van 2021. Ondanks dat ziekenhuizen beter op de patiënten waren voorbereid, eiste deze golf ruim 160 doden. De laatste golf, vanaf augustus 2021, kostte aanzienlijk minder levens in de Zaanstreek (43). Tijdens deze golf zorgde ook de vaccinatiegraad (inclusief boosters) voor minder dodelijke corona-gevallen. Het aantal sterfgevallen blijft overigens laag, in zowel mei als in juni van dit jaar stierven twee inwoners van Zaanstad.

Sinds maart 2020 overleden 260 streekgenoten aan corona volgens de cijfers van het RIVM. Het aantal sterfgevallen is in feite hoger, o.a. omdat het niet verplicht is de oorzaak door te geven aan de GGD’s (waar het RIVM zich op baseert). Het CBS stelt op basis van de cijfers van officiële overlijdensberichten dat het in feite bijna 80 procent hoger is.

Ziekenhuisopnames

In totaal zijn er sinds de begin van de pandemie 1.217 Zaankanters in het ziekenhuis terecht gekomen met corona. De eerst golf duurde kort, de tweede en derde gingen in elkaar over. Ook hier is te zien dat de tweede golf de ernstige was.

Het aantal ziekenhuisopnames lijkt weer toe te nemen, na een dieptepunt in mei van dit jaar (10 opnames) was het in de afgelopen maand al bijna tweemaal zo hoog (19).

Besmettingen

De grafiek van de positieve testen (ruim 80.000 in totaal) laat een heel ander beeld zien. Laag in het begin toen er nauwelijks getest werd en extreem hoog tijdens de laatste golf. Hier nemen ook de positieve testen weer toe in de laatste maand.

De besmettingen (positieve testen) geven slechts een indicatie van het totaal aantal besmettingen omdat minder dan de helft van de mensen die klachten heeft zich laat testen. In 2022 wordt er vooral gebruik gemaakt van thuistesten, en die zitten niet in de cijfers.

In Zaanstad is het vaccinatieniveau het laagst.

Data: RIVM; grafieken: De Orkaan. Foto: GGD-testlocatie in kerk Koog a/d Zaan (mei 2020, Lysa te Riele).

Deel dit artikel:

6 reacties

 • Jaap Meeuwsen

  En nog steeds wordt ‘aan’ corona en ‘met’ corona op één hoop gegooid.

 • Dick Marinus

  Volgens mij is het heel dubieus of het “door” of “met” corona overleden is in deze cijfers. Ook de besmettingen zijn niet eenduidig, de pcr test cycli cijfers waren niet constant en er werd gebruik gemaakt van verschillende soorten testen.

  Hoe hebben jullie de vaccinatie cijfers bepaald? Volgens mij was de laatste booster helemaal niet zo populair, is deze überhaupt nog werkzaam (volgens de wetenschap, niet de politiek)?

 • We zitten al 3 jaar met deze waanzin. Wordt tijd om te accepteren dat het gewoon een verkoudsheids virus is dat al honderden jaren op de aarde aanwezig is. , 4 jaar geleden nog nooit van dit gehoord ! Jij wel ?. Daarom stoppen ermee. Wij 2en zijn nooit getest, en niet gevaccineerd, wij springen nog steeds in de Rondte , begrijpen niks ervan

  • E. Renkema

   Helaas waren er ook mensen die graag, net al U, in de rondte gesprongen waren maar helaas door de Corona niet meer springen kunnen en inmiddels behoren tot de getallen die behoren bij de door corona overleden mensen. U laatste opmerking maakt ook veel dudelijk.

   • Jaap Meeuwsen

    Het is triest voor degenen die getroffen zijn maar helaas gebeuren die dingen.
    Ik ga er maar vanuit dat ik behoor tot de ruim 90 % van de bevolking die besmet is geweest maar er niets of nauwelijks iets van gemerkt heeft.
    Geen idee, nooit getest.

  • Fred Blijestein

   Wat fijn voor je dat jij in de rondte kan springen. Je bent duidelijk de dans ontsprongen. Helaas ontbreekt bij jou iedere vorm van empathie voor de mensen die getroffen zijn door corona en niet in de rondte kunnen springen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *