Corona-lichtpuntje: minder inbraken

Het aantal inbraken in Nederland is in 2020 gedaald met bijna een kwart (23 procent).

In Zaanstad waren er 22 procent minder inbraken, in Oostzaan daalde het zelfs met 38 procent. In Wormerland daarentegen stegen de inbraken met 32 procent.

Dat blijkt uit recente cijfers van het CBS. Andere ’traditionele’ misdrijven, zoals zakkenrollerij (-47 procent) en winkeldiefstal (-13 procent) lieten vorig jaar een daling zien. De politie registreerde meer online criminaliteit zoals verkoopfraude, valsheid in geschrifte en hacken.

Het CBS stelt dat het aannemelijk is dat het criminaliteitsbeeld in 2020 is beïnvloed door de coronapandemie en de genomen maatregelen.

“Zakkenrollen werd lastiger en meer thuiswerken verkleinde de kans op woninginbraak. Verder is er zeer waarschijnlijk samenhang tussen de (al dan niet gedeeltelijke) winkelsluiting en de beperkte toegang tot winkels, en de daling van het aantal gevallen van winkeldiefstal.”

Minder inbraken betekent niet ‘weinig’ inbraken, er waren nog steeds 30 duizend woninginbraken in 2020. Winkeldiefstal kwam vorig jaar volgens de politie 35 duizend keer voor, zakkenrollerij 7 duizend keer en er waren 3.000 gevallen van straatroof.

Foto: ruit bij café Sman in Wormerveer in juli van dit jaar na een inbraak.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *