De crematoria/uitvaartcentra van PC Uitvaart worden grondig aangepakt en gerenoveerd. Het uitvaartcentrum in Zaandam is als eerste aan de beurt. Maandag 25 maart gaat het centrum aan de Wibautstraat tijdelijk dicht, op 4 augustus gaat het weer open, als een ‘jaloersmakende locatie’ aldus één van de medewerkers.

Het gebouw krijgt een totaal ander uiterlijk en het wordt sustainable (duurzaam), ‘biophilic’ (verbonden met natuur) en ‘future-proof’ volgens de website van de architect Doepel Strijkers, waar het allemaal in trendy Engels wordt uitgelegd:

“We developed a concept that blends indoor and outdoor spaces, incorporates elements of nature, and integrates technology to empower clients to create tailor-made rituals.”

We haalden de rest even door Google Translate:

“Doepel Strijkers analyseerde het onbenutte potentieel van de bestaande crematoria. Hun ambitieuze aanpak resulteerde in een concept dat een nieuwe identiteit geeft aan de buiten- en binnenkant van het gebouw, binnen- en buitenruimtes met elkaar verbindt, de natuur als drager van de ruimtes gebruikt en technologie integreert om klanten in staat te stellen rituelen op maat te creëren voor hun dierbaren. degenen.

De belangrijkste ingreep aan de buitenzijde van het gebouw bestaat uit het toevoegen van een houtconstructie rond het gebouw en een intensivering en thematisering van het landschap grenzend aan deze houtconstructie. De houten constructie is ontworpen om de verbinding tussen binnen en buiten te versterken, de vervelende logistiek van meerdere verkeersstromen rondom en in het gebouw te elimineren en een rituele route van het gebouw naar de crematieruimte en begraafplaats te creëren.”

PC Uitvaart heeft zeven uitvaartcentra in Nederland.

Door Piet Bakker. Bronnen: websites Doepel Strijkers en PC Uitvaart, contact met uitvaartcentrum en PC. Afbeelding van de website van Doepel Strijkers.

Het Uitvaartcentrum werd geopend in 1988. Foto: Gemeentearchief Zaanstad.