Cultuurcluster-referendum 25 januari in de raad

De rechtbank heeft de gemeenteraad van Zaanstad teruggefloten nadat ze het referendum over het cultuurcluster had tegengehouden. De raad moet nu opnieuw over het referendum beslissen.

Omdat dat binnen 8 weken moet gebeuren, is de raadsvergadering van 25 januari de meest voor de hand liggende datum, dan kan er bij problemen nog uitgeweken worden naar 15 februari. Maar dan moet er een besluit liggen.

Dat het niet doorgaan van het cultuurcluster negatieve (financiële) gevolgen kan hebben en omdat het zou kunnen leiden tot “in gebreke blijven bij een vaststellingsovereenkomst” (contract met de NS), is volgens de rechter niet relevant. De raad moet zich uitspreken over de vraag of het kredietbesluit (€ 7,7 miljoen extra voor het cultuurcluster) ‘referendabel’ is.

Die vraag is overigens al door de externe onderzoekscommissie bevestigend beantwoord. De coalitiepartijen D66, VVD, PvdA, CU, CDA en ZOG, aangevuld met GroenLinks, stemden destijds toch tegen – en beargumenteerden dat later onjuist aldus de rechter.

Ze kunnen nu overigens opnieuw tegenstemmen. Ze moeten daar alleen andere argumenten voor vinden. Maar aangezien de rechtbank daar al iets over gezegd heeft, wordt dat een lastige.


Lees hier ons dossier over het cultuurcluster-referendum.


Maar ook als de raad deze keer zegt dat er een referendum ‘kan’ komen (het besluit is referendabel), wordt er later beslist of er daadwerkelijk een referendum komt. Dus daar kan de raad nog steeds ‘nee’ op zeggen. En zelfs als er bij het referendum een meerderheid tegen het kredietbesluit is, kan de raad dat oordeel naast zich neerleggen.

Op 11 januari komt de zaak in het Zaanstad Beraad, dan kan er ook weer ingesproken worden.

Deel dit artikel:

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *