Dag van Westzaan: Ontspannen op het erf, oldtimers en live muziek

Op de drukste zaterdag van het jaar qua activiteiten als jaarmarkten, dorpsfeesten en de open monumentendag vierde Westzaan het eigen hoogtepunt van het jaar: De dag van Westzaan.

Dat betekent scharrelen door achtertuinen, spontane feestjes en veel oldtimers door het dorp. Edwin Kleiss nam een kijkje.

Wat ooit begon met een clubje oldtimer liefhebbers die hun trotsen op wielen wilden tonen groeide uit tot de dag van Westzaan. Traditiegetrouw kuieren langs de meest prachtige wagens uit voorbije decennia en je vergapen aan de glimmende bolides.

“Kijk, deze is vet” hoor ik een jongen tegen zijn vader zeggen als ze langs een Amerikaanse bak lopen. Van de eigenaar mag hij er even inzitten. Zijn dag kan niet meer stuk.

Dag van Westzaan 2023 mooie otdtimer

Op het erf

De dag van Westzaan vindt niet zo zeer plaats op straat maar op de erven achter de huizen. Wanneer je een uitnodigend bordje ziet staan loop je het huis om en zie je wel wat je aantreft. Dat kan een theedrink sessie zijn met verse zelfgebakken koekjes, een expositie met handwerk of een optreden.

Middenweg

“Daar is wel veel harde muziek hoor, daar ga ik niet naartoe” hoor ik een oudere vrouw tegen haar man zeggen wanneer ik langs het terrein van een veehouderij loop. De klanken waar de vrouw het over heeft komen van het erf en uit de installatie van Middenweg. Het Zaanse hiphop duo dat de temperaturen als een van de acts nog hoger doet stijgen. Marvin en Lucas van Middenweg laten bij de uitgelaten aanwezigen de voorhoofden glimmen en de oksels klotsen. Daarbij geholpen door rapper TimmiTjon die voor de gelegenheid meedoet. De tracks volgen elkaar in hoog tempo op en de werkplaats waarin ze spelen veranderd in een club waarin iedereen even vergeet dat hij op een boeren erf staat. Extase.

Om af te koelen nog maar even een drankje en een rondje langs wat oldtimers en dan mijn toevlucht zoeken met een ijsje onder een boom. Weer of geen weer, een Dag van Westzaan is altijd hartverwarmend.

Middenweg en TimmiTjon tijdens de dag van Westzaan 2023

Door Edwin Kleiss

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *