Gistermiddag werd in de raadszaal van het stadhuis de Zaanwiki officieel geopend door wethouder Rita Visscher. De Zaanwiki is de digitale opvolger van de Encyclopedie van de Zaanstreek.

Ter verhoging van de feestvreugde streden 15 teams tegen elkaar in De Grote Zaanse Geschiedenisquiz. Alle vragen kwamen uit de Encyclopedie.

Deelnemers van verschillende historische verenigingen, het Zaans Museum, ROSA, Stadsgidsen, het Honig Breethuis, het Zaans Museum, Monumenten Spreken mochten het antwoord geven op vragen als: Wat betekent het woord Faam? Wat was Kakkeba? Wat is de Spookhaven?  Wie was Daam Schijf? Wanneer begon de draadomroep in de Zaanstreek? En wie was Cees Bon?

Het waren de helden van Dagblad Zaanstreek die er met de prijs vandoor gingen.

Conservator Hester Wandel van Het Zaans Museum merkte op dat het zo had moeten zijn. Voorloper van Dagblad Zaanstreek, De Typhoon, was namelijk een flinke stok achter de deur geweest voor de makers van de encyclopedie: er werd dagelijks een pagina in de krant gepubliceerd vooruitlopend op het verschijnen van het boek.

Het winnende journalistenteam bestond uit Co Rol, Rob Swart, Melchert Leguijt, Peter Roggeveen en Ivo Laan. Zij ontvingen kaartjes voor De Grote Geschiedenisshow (vrijdag 28 oktober in het Zaantheater).