Het Dam-tot-Dam-park in het Burgemeester ’t Veldpark wordt al opgebouwd. Maar zaterdag 19 september barst het echt los met de Wandeltocht en de Damloop by night. Op zondag is er de Dam tot Dam FietsClassic en natuurlijk de Dam tot Damloop.

Met elkaar zo’n 85.000 actieve sporters zullen door de Zaanstreek lopen, wandelen en fietsen. Dat levert veel bezoek en vertier op, maar ook wat afgesloten wegen en moeilijk te bereiken delen van de stad. Een kwart miljoen mensen zullen de sporters aanmoedigen.

parcours2015Dam tot Dam Wandeltocht
De 18.000 deelnemers wandelen een route van 10, 20, 27 of 42 km route (start tussen 7:00 en 11:30). De finish is in het Dam tot Dam Park (Burgemeester in ‘t Veldpark) in Zaandam, waar de wandelaars onder begeleiding van live muziek worden binnengehaald. (klik op plaatje voor grote versie om alle routes te zien.)

nightrunDamloop by night
Op zaterdagavond de Damloop by night. Aan deze 5 Engelse Mijl doen ruim 11.000 lopers mee. Het eerste startschot klinkt bij het vallen van de avond (starttijden 19:30 – 20:50), waarna een oplichtend lint van lopers in speciale ASICS Runningshirts door het centrum van Zaandam trekt. Het parcours gaat via de Burcht, Zuiddijk en het waterrijke gebied rondom de Voorzaan. De finish is op de Heijermansstraat vlakbij het Dam tot Dam Park, waardoor iedereen na afloop zich kan aansluiten bij de ‘Saturday Night Party’ in het park. (klik voor grote versie)

routekaart_2015Dam tot Dam FietsClassic
Op zondag 20 september staan 6.000 toerfietsers aan de start van de Dam tot Dam FietsClassic. Vanaf de Dam in Amsterdam (8:00 – 10:00 start) volgen de fietsers het parcours van de lopers via de IJtunnel naar Zaandam. Vanaf Zaandam wordt een klassieke toerronde gefietst door vele plaatsen in Noord-Holland met ‘Dam’ in de naam. Voorbeelden hiervan zijn Volendam, Monnickendam en Ilpendam. De deelnemers worden feestelijk binnengehaald bij de finish op de Amsterdamse Dam. Het programma bestaat uit vier afstanden: 40, 60, 105 en 145 km. (klik voor grote versie)

dtdloop 2015Dam tot Damloop
De Dam tot Damloop is het populairste hardloopevenement in Nederland. De limiet van 50.000 deelnemers werd ook dit jaar in een recordtijd bereikt. De deelnemers lopen het traditionele parcours over 10 Engelse Mijl tussen de Prins Hendrikkade in Amsterdam en de Peperstraat in Zaandam (starttijden). De Mini Dam tot Damloop over 0,6 en 2,2 km in Zaandam volgt een deel van het parcours van de 10 Engelse Mijl door Zaandam. Dit geldt ook voor kinderen in de Molenwijk, die 1 of 1,8 km lopen. (klik voor grote versie)

Voor bewoners
Veel wegen zijn afgesloten of eenrichtingsverkeer terwijl er ook op veel plekken tijdelijke parkeerverboden zijn. Alle informatie is te vinden op een speciale Bewoners-pagina op de website van de Damloop.