De beste Mavo van Wormer: de Maerten Donck

Vandaag wordt ‘Het ABC van weleer, Naar school in Wormer en Jisp’. gepresenteerd, een boek van het Historisch Genootschap Wormer.

De samenstellers vroegen of ik nog foto’s had, in de jaren tachtig werkte ik namelijk op de Maerten Donck Mavo. Ondanks zoeken kon ik niks vinden totdat vorige week onder in een schoenendoos er toch een stapeltje tevoorschijn kwam. Dus hier het bonushoofdstuk: De beste Mavo van Wormer.

Door Piet Bakker

Moeilijk was het niet ‘De beste Mavo van Wormer’ te zijn, de Maerten Donck was namelijk de enige Mavo van Wormer. Een instituut, in hetzelfde gebouw als het Dorpstheater (ik zag daar voor het eerst Youp van ’t Hek) en ook helemaal geen kleine school, in de hoogtijdagen had de school 16 klassen.

Het was de school van Jan Jongejans, mijn sollicitatie zou tegenwoordig strijdig zijn met alle regels, procedures en protocollen. Ik had hem gebeld naar aanleiding van een advertentie voor een docent maatschappijleer. Ik kende Jan (‘meneer Jongejans’ voor mij) omdat ik met zijn oudste zoon op school had gezeten en daar wel eens thuis was geweest. “Kom maar langs”, na 10 minuten was ik aangenomen, zonder commissie, docenten-raadpleging, leerlingeninspraak of consultatie van de adjunct. Of ik ook niet meteen muziekleraar kon worden, want de huidige zat ziek thuis. Binnen een kwartier had ik een baan voor 4 dagen per week.

Jongejans (inmiddels mocht ik gewoon ‘Jan’ zeggen) staat helemaal rechts op de foto (begin jaren tachtig) tijdens een uitje met de docenten en hun echtgenotes (m/v), ik sta helemaal links. (Midden: Bep – wie anders?)

Binnen een week had ik 400 nieuwe leerlingen en 25 nieuwe collega’s. Ik gaf les in alle klassen, van de 1e t/m de 4e. Onder mijn mentorklas (1A?) uit 1982/1983 op het plein voor de school. Vrijwel iedereen kwam uit Wormer, Jisp of Knollendam, met af en toe een verdwaalde leerling uit Wormerveer. Ik had het idee dat alle kinderen uit Wormer gewoon naar de Maerten Donck gingen.

Ik was ook in één klap ambtenaar van de gemeente Wormer geworden. Dat resulteerde met kerst in een rollade van slagerij Van Diepen en een fles wijn van de plaatselijke slijter.

Onder de collega’s op het plein. Liggend het kloppend hart van de school: koffiedame Bep, en daarachter (blauw vest) de motor: conciërge Piet Meijer die samen met Cisca (midden achter) de hele zaak organiseerde. Jan Jongejans was inmiddels ziek geworden, links waarnemend directeur Ron Ketelaars, ik ben de tweede van rechts (onderste rij).

Volgens mij woonde minstens de helft van de leraren en de rest van de ‘staf’ in Wormer. En bijna iedereen had een volledige baan, parttimers waren er bijna niet.

Ik woonde zelf in Zaandam maar ook een beetje in Wormer omdat mijn ouders daar woonden. Als ik later bij de Coop boodschappen deed zat er altijd wel een (oud)-leerling achter de kassa: “Zo, alweer een kratje pils?”

Musicals

Omdat ik ook muziekleraar was en we een echt theater hadden, met alle voorzieningen, geluid, licht en een echte vleugel, organiseerde ik samen met collega Ed van Egmond (Engels) een jaarlijkse musical. Het Dorpstheater verkocht twee dagen achter elkaar uit.

De formule voor de audities was simpel: iedereen mocht meedoen, we schreven rollen voor een grote groep, hadden een orkest van 1e t/m 4e-klassers, een ballet en een koor. Niet de halve school stond op het toneel, maar toch zeker wel een kwart. Hieronder een paar plaatjes.

Samenzang en rock en roll
Dit lied heette ‘Hé Ouwe’ met als eind van het refrein: “sodemieter op!”
Rock ’n Roll…
Het ballet…
De band: ik bespeel net als Gunnar de xylofoon in het lied ‘Sexuele Voorlichting’ – op de achtergrond bassist Marco en drummer John, later de harde kern van CC Rider
Veel tuinbroeken, Gunnar op de trombone
Acteertalent

Reünie

In 2011 organiseerden oud-leerlingen een reünie in café Landzicht. Hieronder de groepsfoto voor het café aan het eind van de avond. Het organisatie-comité op de voorgrond.

Ed van Egmond, Piet Bakker, Co Sloot
De artistieke groep: Bum Beekman en Tiny van Soolingen
Het eindigde aan de bar

Deel dit artikel:

23 reacties

 • Anita Mulderij

  Nooit geweten dat er in 2011 een reünie was….

 • Ik heb 20 jaar gewerkt op de Mavo👍 wat een prachtige tijd 👍Dat was de enigste school 👍waar de kinderen tijdens de les koffie, thee en melk kregen van Heel Nederland !!!!

  • Anouschka Couwenberg

   Super leuk om terug te zien. Jammer dat niet bekend was bij iedereen.

  • KOFFIEEEEEEEEEEEEEE

   je hoorde Bep altijd 3 klassen verderop al aankomen in mijn herinnering. Spreek je mijn tante Rie nog wel eens?

  • Debby Limburg

   Heb een geweldige tijd gehad op deze school. Mede door de leraren. Allemaal aparte karakters.
   Veel gelachen en natuurlijk ook veel geleerd.
   Veel mooie herinneringen, de schoolreisjes, de discoavonden, de filmavonden, de musicals en ga maar door.
   Iedere leraar had wel een uniek dingetje en tja, Bep, maakte het helemaal af.
   Had je een wat mindere dag, maakte haar vrolijke Goedemorgen je dag wel weer goed.

   Wat een fijne tijd.
   Bedankt hier voor

   Groetjes Debby

 • Peter Roos

  Gunnar Graafmans?

 • Hanno Klaassen

  Leuke foto’s… Ik heb een geweldige tijd gehad op deze school! Fijne groep leraren waarbij sommigen nogal bijzonder waren… en uiteraard Bep die altijd gezellig en vrolijk was.

 • Elly Krijt- Vogel

  Het was een fantastische schooltijd! Ik kwam vanaf de opening van de school op 1 sept. 1966. De officiële opening was op 4 jan. 1967. We startten met 2 klassen van elk 20 leerlingen en 2 leraren, super jaren gehad!

 • “easy rider” moet cc rider zijn.

 • Bum Beekman voor tekenen, ik zie Hans Kruijt van de gymles. Wout Scheer. Ik mis Van Putten op de foto’s, was die er in die tijd nog niet? Ik zat van 84 tot 88 op de Maerten Donck

  • Hanno Klaassen

   D.E.C. van Putten is rechts gedeeltelijk zichtbaar achter Tiny van Soolingen. Niet echt verrassend…. Van Putten die lesgaf op de dependance nabij de sporthal waar hij rotjes afstak in de prullenbak tijdens de les…

 • Berry Albers

  Leuk artikel!
  Ik ben op zoek naar de juiste datum (en liefst meer zoals foto’s) van de drumsessie die Cesar Zuiderwijk (Golden Earring) begin jaren 90 (?) op de Maerten Donck heeft gegeven.
  Iemand die mij daar meer over kan vertellen? Misschien muziekleraar Piet Bakker?
  Alvast dank.

  • De Orkaan

   Toen was ik daar al een paar jaar weg. De school sloot in 1995, als het op de school was moet het dus voor die tijd zijn geweest. Als het in het Dorpstheater was, zou het door iemand anders georganiseerd kunnen zijn. ^Piet

   • Berry Albers

    Dank voor de reactie. Op FB zei iemand dat dit in 1990 of 1991 geweest moet zijn.

    • Debby Limburg

     Klopt inderdaad wel. Ik ben geboren in 1978 en ik zat geloof in de 1ste dat dat optreden er was. Moet dus 1990 1991 zijn.
     Heeft Bep geen foto’s?

    • Vera Vonk

     Dan is het 1991 of 1992 geweest, ik was erbij (geen foto’s helaas), en heb alleen in schooljaar 91/92 en 92/93 op de MAVO gezeten. En volgens mij was het niet in het examenjaar…
     Ik weet nog wel dat hij zo los ging dat zijn stokje door de lucht vloog en brak.

 • De Orkaan

  Even wat aanvullingen en updates, de reünie was niet van de hele school maar van de eindexamenklas van (waarschijnlijk) 1984. John & Marco (drums en bas) speelden later natuurlijk niet in Easy Rider maar in CC Rider. De musical ‘Later is te laat’ werd op 10 en 11 juli 1984 opgevoerd. Het programmaboekje met alle leerlingen, docenten en ouders die meewerkten heb ik op de FB-pagina Je bent een Wormerlander als… gezet. Daar wordt heel vaak gereageerd: https://www.facebook.com/groups/788008058014258/permalink/1764037523744635

 • … En toen kwam meneer Gort de klas binnen met een smile op zijn gezicht… Er was een schilderij bij hem thuis gestolen! Trots als hij was want hij had het zelf geschilderd!

  Tijdens repetities stond hij vaak met z’n rug naar de klas te schilderen. “Geen probleem als jullie bij elkaar afkijken hoor, ik kom jullie wel tegen op het examen… “

 • Jack Boormans

  Ik heb ook op de Maerten Donck gezeten. Piet Bakker herinner ik mij nog wel, dat was een van de weinige inspirerende leraren die daar rondliepen. Jammer dat hij (ik meen in 1985) wegging. Verder heb ik het nooit een heel boeiende of leuke school gevonden.

 • Tekla Vriesenga

  Fantastische schooltijd gehad van 1977 tot en met 1981. Wat een goede herinneringen, de Sinterklaasfeesten, de kerst vieringen…, de koffie en thee van Bep, proef mislukt bij natuurkunde, en ga zo maar door. ik zat in de school krant commissie en ging samen met Monique Minke bekende Nederlanders interviewen. Wat kon daar veel…..

 • Margareth Meijer

  Mijn Vader! Leuke foto’s!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *