Wij (be)zoeken de komende tijd met enige onregelmaat – puur om jou een dienst te bewijzen – terrassen die per boot in de Zaanstreek bereikbaar zijn, en maken daarvan een documentaire van een minuut.

De queeste begon bij Brasserie-Restaurant Het Zaanse Hoekje, en voerde ons verder naar Wormer voor een blik op De Hofjes, Wormerveer naar Bakkie Leut aan de Zaan, en ‘t Groene Pandje aan de Gedempte Gracht in Zaandam.

Gisteren pakten we de boot naar Paviljoen Twiske. Wij dachten er voor een minuutje film op zijn hoogst een kwartier kwijt te zijn, maar dat was een onmogelijke opgave. We ouwehoerden er op los met de 90-jarige (cameraschuwe) Jan uit Purmerend, die dagelijks minimaal 30 kilometer fietst, met een stel dat niet in beeld wilde omdat ze er niet samen mochten zijn, met de man die waarschuwde voor de drie verschrikkelijke K’s in het leven (Kapitaal, Kerk en Kut)… hoe dan ook, het kwartier werd een uur. Of misschien wel meer.

Wij sneden het terug naar een enkele minuut:

Wat: Paviljoen Twiske
Waar: Noorderlaaik 8 Oostzaan
Telefoonnummer: 075 684 48 31
Website:  www.paviljoentwiske.nl
Algemene indruk: Wij kwamen op een dinsdagmiddag, het weer leek niet geweldig, maar dat was het wel: praktisch geen regen, en de mooiste wolken tegen blauwe luchten. De bazen waren niet direct blij met onze onaangekondigde intocht, maar ze waren het er direct over eens dat we overal mochten filmen (ook in de keuken!). Ze verontschuldigden zich voor het feit dat ze in het weekend nóg meer verse bloemen hadden staan. We hebben niks geproefd, al zag het er top uit, rook het dito en kregen we van alles aangeboden, zowel van de gasten als van de medewerkers. Wij vonden het heel gezellig, maar misschien komt dat omdat we zelf sociale dieren zijn.
Verder: Je kan er ook trouwen!

Mocht je een tip hebben van een niet-te-missen-pareltje-aan-Zaans-water, dan kan je mailen naar deorkaan@gmail.com of reageren onder dit stuk.