120 jaar geleden, in de nacht van woensdag 5 augustus op donderdag 6 augustus gaat er iets mis met een elektriciteitsdraad in een van houten pakhuizen aan de Veerdijk in Wormer.

Wat een fik! De pakhuizen van de familie Laan staan er nog geen 20 jaar, maar ze branden tot de grond toe af. De naastgelegen stenen gebouwen pakhuis Batavia en de fabriek/pellerij de Hollandia blijven gespaard.

De schade zou 450.000 gulden bedragen, daarin werden de 50.000 balen rijst die verbrandde meegerekend.

Hoewel geluk? Geluk dwing je af! Na het blussen ontving de brandweer complimenten:

‘De brandweer van Wormerveeren en omliggende plaatsen heeft menig woord van hulde verdiend voor de flinke houding en krachtdadige hulp.’

Het vaste bouwbedrijf van de familie Laan, de firma Gorter, kon weer aan de slag. Een paar weken eerder, op 10 juli, hadden ze net de aanbesteding van de bouw van zeepfabriek “De Adelaar” gewonnen. Daarvoor hadden ze 25.576 gulden geoffreerd. Opmerkelijk detail is dat exact 10 jaar na de brand aan de Veerdijk, De Adelaar in rook op zou gaan: op 5 augustus 1906.

ramptoeristen De Adelaar
Ramptoeristen bij de brand van De Adelaar 5 augustus 1906

Extra: Geen vuur, maar met het zoeken naar informatie over het jaar 1896 kwamen wij dit rampje nog tegen. Op 14 juli, op de kermis in Wormerveer, gaat de werkman Jacob Kaal uit Zaandijk in brooddronkenheid onder aan de Turkse Schommel hangen. Bovengekomen moet hij loslaten en valt hij neer. De volgende morgen overlijdt de man, vader van 7 kinderen.