Slopen of renoveren? “Behouden” zeggen wij. Er is al veel verdwenen maar veel is ook bewaard gebleven, en dat moeten we koesteren.

In augustus kijkt De Orkaan omhoog. Waar zien we nog de vorige bestemming van een pand op de gevel? Was het een apotheek, verzekeringskantoor, rijwielhandel, café of gemaal?

Vandaag: Café Zaandam op de Zuiddijk.

Tegenwoordig huist de Provincie in het pand Zuiddijk 39, maar daarvoor zat er dus een café. Café Zaandam is voor onze tijd, maar Café (‘Huize’) Lammes, dat weten we nog wel. Er stond een biljart en tijdens de kermis was het bomvol.

In het Gemeentearchief vinden we een foto uit 1885 met links café De Nieuwe Stadsherberg en daarachter het gemeentehuis. Rechts gedeeltelijk afgebeeld café Zaandam, toen nog met een houten gevel.

Ook in het archief een foto uit 1936 over werkzaamheden op de Burcht. Geheel rechts is net Café Zaandam te zien, met de naam op de gevel (klik op foto voor vergroting of kijk bij archief voor de maximale versie).

Hier Café Lammes in 1963. Het gevelopschrift moet dus verborgen hebben gezeten achter het bord van Lammes. (Gemeentearchief Zaanstad)

Eind jaren tachting of begin jaren negentig kwam een Grieks restaurant in het pand: Thessaloniki. Toto 2006 zat restaurant De Hertogin in het pand. Tussen 2006 en 2011 zat Rock & Blues-café Fishline aan de Zuiddijk 39

Café Zaandam 2017.

 

Ook een gevel die de moeite waard is? Stuur ze aan De Orkaan.

Bekijk hier alle afleveringen van De Geveltoerist.