De Geveltoerist #12: Papiermagazijn P. Dekker Pz.

In augustus kijkt De Orkaan omhoog. Waar zien we de oude bestemming op de gevel? Verzekeringskantoor, rijwielhandel, huisdokter, café, hotel, fabriek, winkel, weeshuis, ziekenhuis of gemaal?

Vandaag: Papiermagazijn P. Dekker Pz.

Slopen of renoveren? ‘Behouden’ zeggen wij. Er is al veel verdwenen maar veel is ook bewaard gebleven, en dat moeten we koesteren.

De Dubbele Buurt 24 in Wormerveer, nu bedrijfsruimte van Frank Lemstra Motoren, maar volgens de geveltekst bood het pand vroeger ruimte aan Papiermagazijn P. Dekker Pz.

In het gemeentearchief is maar één foto van die plek te vinden, waarop de geveltekst echter niet goed te zien is.

In het adresboek van 1937 vinden we een advertentie van P. Dekker Jz., opgericht in 1850. Het adres was destijds ook Dubbele Buurt 24.

In de encyclopedie voor de Zaanstreek is meer te vinden:

“Adriaan Dekker, Verpakkingsdrukkerij in Wormer, is indirect voortgekomen uit papierwarenfabriek P. Dekker Jzn te Wormerveer. P. Dekker Jzn begon in 1850 in Wormerveer met de productie van papieren zakken. Van eenmanszaak groeide dit bedrijf uit tot een NV met aan het begin van de jaren ’30 circa 50 werknemers. De crisisjaren maakten een einde aan de bloeiperiode. Na een staking werd het bedrijf in 1938 geliquideerd en kwamen de toen nog 40 werknemers op straat te staan. Op de puinhopen van het oude bedrijf richtte Adriaan Dekker Pzn vlak voor de Tweede Wereldoorlog een nieuwe onderneming op, die zich richtte op taxatie en makelaardij in papier- en grafische machines.”

De foto boven is van Geke van de Kamp, de foto onder van De Orkaan (klik op afbeelding voor grotere versie).

Ook een gevel die de moeite waard is? Stuur ze aan De Orkaan.

Bekijk hier alle afleveringen van De Geveltoerist.

Deel dit artikel:

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *