De Geveltoerist #2: Het Wapen van Zaandam

In augustus kijkt De Orkaan omhoog. Waar zien we de oude bestemming op de gevel? Apotheek, verzekeringskantoor, rijwielhandel, café of gemaal?

Vandaag: Het Wapen van Zaandam.

Slopen of renoveren? “Behouden” zeggen wij. Er is al veel verdwenen maar veel is ook bewaard gebleven, en dat moeten we koesteren.

Op de kop van de Dam, vanaf de Wilhelminasluis gezien. Tegenwoordig Crystal Wok (All You Can Eat), maar tot 150/1951 het Wapen van Zaandam. In 1954 vestigde elektronicazaak Tot + Beers zich in het voormalige café, later kwam de Dekamarkt in het pand dat officieel op de hoek van de Nicolaasstraat en de Wilhelminastraat ligt.

Met het wapen van de gemeente Zaandam in tegeltjes naast de naam.

Hier hotel café Het Wapen van Zaandam omstreeks 1920. Op de plekken van de bordjes ‘Crystal’ en ‘Wok’ stond vroeger ‘Hotel’ en ‘Café’. Zouden die nog achter de nieuwe opschriften zitten? (foto Gemeentearchief Zaanstad).

Dit is het interieur van het café omstreeks 1920 (foto Gemeentearchief Zaanstad).

Na de oorlog moet het Wapen gestopt zijn met het hotel, dat woord wordt ‘Huize’ op de gevel.

Hier het pand in juli 2017.

Ook een gevel die de moeite waard is? Stuur ze aan De Orkaan.

Bekijk hier alle afleveringen van De Geveltoerist.

Deel dit artikel:

3 reacties

 • Prachtig gebouw!!
  Kent u ook de architect en de aannemer van dit werk?

 • Fred Jansen

  Van 1944 tot 1948 heb ik in het wapen van Zaandam gewoond. Mijn vader was toen uitbater van dit café, dus alsjeblieft breek het niet af. Er is al zoveel afgebroken in deze buurt.Wij hadden 11 hotelkamers, kamer 8 werd bewoond door een gezin uit Rotterdam (fam Hagendijk) en we hadden ook een gezin uit IJmuiden, zelfs ook tijdelijk een joodse onderduiker. Mijn vader ging daar niet prat op. Hield dat stil.De verduistering kan ik me ook nog herinneren. Het was hartstikke leuk daar, ik was toen nog kind en er kwamen veel wielrenners ook de toen bekende Gerard van Beek die naderhand met zijn racefiets verongelukt is was bij ons bekend. Op zondagavond was er dansschool Dhr Hoorn. Ook veel destijds bekende artiesten zoals Willy Albertie, Frans van Schaik en de Wama’s traden daar op. De architect weet ik niet, maar als er onderhoud aan het gebouw moest plaatsvinden gebeurde dit door de heer Ladage.

  • C.F. Giusti-van Vrede

   Hallo Fred Jansen, hier een reactie op je verhaal over Het Wapen van Zaandam. Ik ben de dochter, Rina, van de familie uit IJmuiden. Leuk om via Het Wapen van Zaandam nog wat van elkaar te horen. Ik hoop dat het goed met je gaat, want jou reactie is al van 31 oktober 2017. Ik kan me nog veel herinneren van de periode 44-45 toen we in een gedeelte van de danszaal in jullie hotel woonden. Als je deze hernieuwde kennismaking, na 75 jaar leuk vindt stel ik het op prijs iets van je te horen. Vriendelijke groeten van Rina van Vrede.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *