De Geveltoerist #35: de verffabriek van Jacob Vis Pzn.

De Orkaan blijft omhoog kijken. Waar zien we de oude bestemming op de gevel? Erfgoed is vooral goed kijken.

Deze week: de verffabriek van Jacob Vis Pzn.

We hebben nu al: huisdokter, speeltuinvereniging, school, pakhuis, badhuis, café, hotel, winkel, weeshuis, ziekenhuis, gemaal, gemeentehuis, torpedo bergingsvaartuig, bakkerij, cantine, drukkerij, papiermagazijn, sigaren-, kaas-, verf-, zeep-, veevoeder-, essence-, stijfsel- of machine-fabriek.

Een onopvallend kantoorpand aan de Lagedijk 126 in Zaandijk, gebouwd in 1878 als de verffabriek Jacob Vis Pzn, ook als kantoor en laboratorium gebruikt.

Hieronder het pand nu met het bijzondere aangebouwde balkon (foto Frits Stuurman), boven een detail van de gevel (foto Jan Leguijt) waar de initialen van de naamgever te zien zijn.

De fabriek waar olie, lak, vernis en verf werd geproduceerd werd in 1856 opgericht door de naamgever, Jacob Vis Pz. (1828-1888). In 1974 werd het bedrijf overgenomen door Cargill dat in 1979 de Zaanse vestigingen sloot. Een geschiedenis van Jacob Vis door een van zijn nazaten is te vinden bij de Historische vereniging Koog Zaandijk.

De oudste foto van het pand uit het gemeentearchief dateert uit 1916 en is gemaakt tijdens de waternood na de sneeuwstorm van 22 op 23 februari. Langs de Lagedijk liggen kistdammen. Het aangebouwde balkon is hier ook al te zien.

Hier het pand in 1974 (foto gemeentearchief).

Uit hetzelfde jaar de achterkant van het pand met ernaast de lakfabriek Livorno. Links boven in de gevel van dat pand zijn ook de initialen van Jacob Vis Pzn. te zien. Dat pand is inmiddels verdwenen.

Hieronder nog eens het detail van de gevelsteen in de voorgevel (foto Frits Stuurman).

En het volledige pand (foto Jan Leguijt). De productie vond later vooral aan de Kalverringdijk plaats, nu het laatste stukje Zaanse Schans waar nieuwbouw gepland wordt.

Klik rechts boven in het venster hieronder om de kaart in een grote versie te zien. Bij elke plek is een foto opgenomen en de link om naar het verhaal achter de foto te gaan.

Ook een gevel die de moeite waard is? Stuur ze aan De Orkaan.

Bekijk hier alle afleveringen van De Geveltoerist.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *