De Geveltoerist #42: Wees- en armenhuis, Vinkenstraat Zaandam

De Orkaan blijft omhoog kijken. Waar zien we de oude bestemming op de gevel? Erfgoed is vooral goed kijken.

Deze week: Het Wees- en armenhuis aan de Vinkenstraat in Zaandam

Anno 1861. Het Wees- en Armenhuis naast de Maartenkerk aan de Vinkenstraat 36 in Zaandam. De foto boven is van Orkaan-lezer Henny Rienstra. Tot 2009 heette de Maartenkerk nog Evangelisch Lutherse Kerk.

Stadsarchitect L.J. Immink (‘s-Gravenhage 1822 – Zaandam 1869) was verantwoordelijk voor het ontwerp. Hij ontwierp ook de Kamer van Koophandel / Zienagoog (Westzijde 39), de voormalige HBS aan de Westzijde, hoek Ruyterveer, de consistorie van de Bullekerk, de voormalige synagoge aan de Gedempte Gracht en de vroegere doopsgezinde vermaning, Oostzijde 86 (De Doofpot).

Uit 1890 stamt de oudste foto uit het gemeentearchief van het ‘Evangelisch Luthers Weeshuis’.

In 1913 werd het gebouw een ‘Leeszaal’ en dat bleef het tot 1971 (toen heette het inmiddels ‘Openbare Bibliotheek’). In dat jaar verhuisde de bieb naar de Vermiljoenweg. Onderstaande foto (Gemeentearchief) stamt uit 1954.

In de afgelopen 67 jaar is er weinig aan de buitenkant veranderd getuige een foto uit het Gemeentearchief van 1950.

Hieronder nogmaals het gebouw met een stukje van de kerk en het plein (foto De Orkaan).

De voorgevel die aan de Vinkenstraat grenst (foto Henny Rienstra).

Nu zit er een yogastudio in het pand.

De Geveltoerist op de kaart

We hebben nu al: huisdokter, speeltuinvereniging, school, pakhuis, badhuis, café, hotel, kaas-, kleding-, groente- en meubelwinkel, weeshuis, armenhuis, muziekhandel, ziekenhuis, gemaal, gemeentehuis, torpedo bergingsvaartuig, bakkerij, cantine, graanmalerij / fouragehandel, drukkerij, papiermagazijn, sigaren-, kaas-, verf-, zeep-, veevoeder-, essence-, stijfsel- en machine-fabriek.

Verken alle gevels uit onze serie op de kaart hieronder of klik rechts boven in het venster om de kaart in een grote versie te zien. Bij elke plek is een foto opgenomen en de link om naar het verhaal achter de foto te gaan.

Ook een gevel die de moeite waard is? Stuur ze aan De Orkaan.

Bekijk hier alle afleveringen van De Geveltoerist.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *