De Geveltoerist #53: School met den Bijbel, Krommenie

De Orkaan blijft omhoog kijken. Waar zien we de oude bestemming op de gevel? Erfgoed is vooral goed kijken.

Deze week: School met den Bijbel, Dr. Kuijperkade 5, Krommenie

‘School met’ staat boven de linkerdeur, ‘den Bijbel’ boven de rechter. De school staat aan de Dr. Kuijperkade in Krommenie, op de hoek van ’t Blok, een buurt waar een deel van de woningen (84) op de nominatie staat om gesloopt te worden. Tegenwoordig zit in het gebouw de Buurt- en Speeltuinvereniging Blok.

Het gemeentearchief:

“De aanzet tot de bouw van deze ‘School met den Bijbel’ kwam tot stand o.l.v. dominee Lanting die van 12 december 1915 tot 14 maart 1920 voor de gereformeerde gemeente stond. Vooruitlopend op de nieuwe schoolwet van 1920, besloot men in 1919 om een school met vier lokalen te bouwen. Men kocht van de woningbouwvereniging Patrimonium een stuk land met de naam ‘Vlusch’. Later werd de naam Dr. Kuijperkade. Op 1 april 1922 werd de school geopend met 75 leerlingen en drie onderwijskrachten. Hoofdonderwijzer was de heer Riemersma, onderwijzer de heer Soester, onderwijzeres mejuffrouw Van de Hulst. Aangezien de school nog niet helemaal gereed was, werd op 2 april alweer zomervakantie gegeven. Het eerste schoolbestuur: Ds. Moolhuizen, opvolger van Ds. Lanting, Jacob Pot, C. Scholtens, Freek Visser en Jacob Leguyt.”

De bouw van de school, vermoedelijk in 1921 (foto gemeentearchief).

Een foto uit het gemeentearchief van de ingebruikneming van de ijzeren Blokbrug. De ijzeren brug heeft later plaatsgemaakt voor een vaste oeververbinding. Op de achtergrond de eerste woningen en de ‘School met den Bijbel’. Op de achtergrond rechts de boerderij van Rol. Volgens het archief stamt de foto uit 1920, maar moet later zijn, de school was in 1921 nog in aanbouw.

Hieronder nog eens de voormalige school in volle glorie (klik voor grotere versie).

De Geveltoerist op de kaart

We hebben nu al: huisdokter, speeltuinvereniging, basisschool, RK jongensschool, school met den bijbel, pakhuis, badhuis, café, hotel, kaas-, kleding-, groente-, levensmiddelen- en meubelwinkel, weeshuis, een jongelings vereeniging, kerk, muziekhandel, ziekenhuis, gemaal, gemeentehuis, torpedo bergingsvaartuig, gemaal, bakkerij, cantine, drukkerij, papiermagazijn, sigaren-, kaas-, verf-, zeep-, veevoeder-, essence-, stijfsel- en machine-fabriek.

Verken alle gevels uit onze serie op de kaart hieronder of klik rechts boven in het venster om de kaart in een grote versie te zien. Bij elke plek is een foto opgenomen en de link om naar het verhaal achter de foto te gaan.

Ook een gevel die de moeite waard is? Stuur ze aan De Orkaan.

Bekijk hier alle afleveringen van De Geveltoerist.

Deel dit artikel:

2 reacties

  • Heb hier op de kleuterschool gezeten, 1962, we zaten op hete dagen in de gang, daar was het lekker koel na het buiten spelen, juf kwam dan met een emmer water, met een pollepel er in, we mochten allemaal om beurten een pollepel water drinken. Vaak kwamen de kinderen met juf bij ons thuis op bezoek, want ik lag veel thuis ziek in bed in de woonkamer. Ze kwamen dan door de voordeur, stonden even bij het bed en liepen dan door naar de achterdeur waar mijn moeder klaar stond met een trommel Verkadekoekjes, elk kind mocht er een pakken. Ik hoopte altijd dat er een mokkakoekje voor mij overbleef. De kinderen hadden allemaal een sinaasappel mee, gek he, ben veel vergeten, maar dit weet ik nog van school. We hadden een lieve juf.

  • Ernst Debets

    Hé wat leuk, hier heb ik ook op de kleuterschool gezeten in 1965/66 tot er verhuisd werd naar de inmiddels weer afgebroken locatie aan de Deken Schmidtstraat. Daarna was dit volgens mij nog een tijdje “noodgebouw” voor de School met de Bijbel aan de Sersooskerkestraat. (Ik kan mij herinneren dat ik een tijdje van mijn lagere school periode ook les gehad heb in dit gebouw)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *