De Geveltoerist 68: THANK YOU FRIENDS

De Orkaan blijft omhoog kijken. Waar zien we de oude bestemming op de gevel? Erfgoed is vooral goed kijken.

Deze week: THANK YOU FRIENDS, Wijnkanspad 8, Zaandam.

Oud-Typhoon redacteur Henk Borst (hier op de foto in 1986 met de hele redactie) stuurde ons deze foto. Een muurtje met  een feestkreet: THANK YOU FRIENDS, aangebracht tussen twee ramen van Wijnkanspad 8 op de begane grond.

Je moet goed kijken, de tekst is twee baksteenlagen hoog, oorspronkelijk aangebracht met witte en blauwe verf, en is nu nog maar net leesbaar.

De leus stamt uit de bevrijdingsweken (of maanden) in het voorjaar van 1945 toen er overal straatfeesten ter gelegenheid van het einde van de bezetting werden gevierd. De FRIENDS zijn dus de Amerikaanse en Canadese bevrijders. Borst hoorde het verhaal rond 1983 van een ex-bewoner van de straat.

De Geveltoerist op de kaart

We hebben nu al: huisdokter, speeltuinvereniging, basisschool, RK jongensschool, school met den bijbel, pakhuis, badhuis, café, hotel, kaas-, kleding-, groente-, levensmiddelen-, fietsen- en meubelwinkel, garage, weeshuis, een jongelings vereeniging, kerk, muziekhandel, ziekenhuis, apotheek, slijperij, gemaal, gemeentehuis, polderhuis, torpedo bergingsvaartuig, gemaal, bakkerij, slagerij, cantine, drukkerij, papiermagazijn, sigaren-, kaas-, verf-, zeep-, veevoeder-, essence-, stijfsel- en machine-fabriek.

Verken alle gevels uit onze serie op de kaart hieronder of klik rechts boven in het venster om de kaart in een grote versie te zien. Bij elke plek is een foto opgenomen en de link om naar het verhaal achter de foto te gaan.

Ook een gevel die de moeite waard is? Stuur ze aan De Orkaan.

Bekijk hier alle afleveringen van De Geveltoerist.

Deel dit artikel:

2 reacties

  • Wendy

    Nou heb ik een paar jaar in het schuurtje van Henk gewoond, maar dit heb ik nooit geweten. (Henk, voor mij was het een paleis, hoor!)

    • Henk Borst

      Ja Wendy, wat leuk hier iets van je tegen te komen! Maar eh ‘schuurtje’? Die aanbouw was ooit het Winkeltje van Peeters aan de Heeregracht, een Deense verkoper van bv rozenolie (je rook het nog in de zolderplanken). Hij verhuisde later naar omgeving Harfsen. (‘Schuurtje’? Doet me denken aan de stagiaire – niet jij – die bij Dagblad Zaanstreek het oversteken van de Zaan aanduidde met ‘moet ik dan over die sloot daar?’ Onze heilige Zaan, de moederrivier.) Hartelijke groet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *