“Je was je geen Typhoon-abonnee, nee, je was lid!”

Op 15 februari 1992 verscheen voor het eerst Dagblad Zaanstreek, het resultaat van een fusie tussen De Zaanlander en De Typhoon. We ‘vieren’ dus ook 25 jaar zonder Typhoon en Zaanlander.

De Orkaan besteedt deze weken extra aandacht aan De Typhoon en De Zaanlander.

Vandaag Winnie de Wit die zowel bij De Typhoon als bij Dagblad Zaanstreek werkte. Ze begon in 1973 bij het Haarlems Dagblad als teletypiste. Rond 1980 verkaste ze naar de Typhoon. In september 2010 nam ze via een reorganisatie afscheid van de krant, na 37 jaar.

Zij stuurde de foto van de redactie in 1987 (zie comments) en deelde haar herinneringen:

De Typhoon, daarvan was je geen abonnee, nee, je was lid! Je hoorde bij de club, en die club bood allerhande evenementen aan. Zo kon je in het Typhoon-gebouw: sjoelen, schaken en dammen, Sauerland-reisjes boeken, familie in het buitenland bellen of je omkleden voor De Typhoon-loop. En ik vergeet er vast nog een paar.

Ik herinner me hoe het in De Typhoon-tijd op de redactie een in en uit lopen van mensen was die nieuws kwamen brengen. Na de fusie met De Zaanlander, bij het ontstaan van Dagblad Zaanstreek, lieten de Zaankanters het massaal afweten: ze kwamen gewoon geen nieuwtjes meer brengen. Bij hoge uitzondering zag je nog wel eens een schuchtere bezoeker de redactie binnen komen.

Die redactie zetelde toen nog op de eerste verdieping, de advertentieverkopers en baliemedewerkers heersten op de begane grond. Op de tweede verdieping hadden o.a. de redacteuren van De Krommenieër en Week-in Week-uit hun bureaus. En op een gegeven moment werd er daar ook in een kamer aan de Encyclopedie van de Zaanstreek gewerkt. Tegenwoordig zit iedereen op de begane grond.

Hieronder nogmaals foto uit 1986 (klik voor grotere versie).

Achterste rij staand: Marcel Vermeulen, Jan Lapère, Jeroen Dirks, Han Lieshout, Patrick van den Hurk, stand-in (zie commnets), Bart van der Laan, Fred van Gelderen, Gerhard Stavenuiter, Cor Visser.

Rij daarvoor: Rob Swart, Agnes Stroobach, Wendy Kind, Ina Boon, Carla Vos (zie comments), Lars Meiners, Marc Teeboom, Henk Borst, Nico Hovenier (zie comments), Ed Blaauw, Albert Meester, Marjolein Voorberg.

Zittend: Stella van Zanten, Winnie de Wit, Wim Swart, Annie van Zanten, Nel Scholtz, Renske Visser, Ger van Dongen, Jan Zonjee en Marijke Vreeken.

UPDATE 20 februari 2017

Winnie vond in haar archief deze foto:

“ook aandacht voor de commerciële oud-medewerkers besteden, want zonder hen zou er helemaal geen Typhoon zijn geweest. hier kan je zien hoe ontzettend veel inzendingen De Typhoon-prijsvraag opleverde.”

Van links naar rechts: Jolanda Roverts, Wilma van Marsbergen en Janny Mulder-Slikker.

Patrick van den Hurk stuurde het bewijs dat Renske (van de koffie) inderdaad Renske heette…

Lees hier alle bijdragen over 25 jaar Dagblad Zaanstreek (en 25 jaar zonder Typhoon en Zaanlander).

Deel dit artikel:

41 reacties

 • Co Rol

  Was het niet Nico Tavenier?

 • Wendy

  Leuk Winnie. Die foto heb ik gezocht maar kon ik zo snel niet vinden.
  Een mysterie is opgelost: de onbekende naast Patrick van den Hurk is mijn broer. Die was even stand-in, want later werd er een hoofd op geplakt. Ik meen van Peter Stuvel.

 • Dick Smit

  Om jullie verder te helpen, de onbekende dame is Carla Vos.

 • Wendy

  En achter Marjolein Voorberg staat natuurlijk Jan Pieter Woudt.

 • De Orkaan

  Dank voor alle reacties, we hebben de namen bijgewerkt.

 • Henk Borst

  Hallo (on)bekende lezers, toch nog een dingetje: de ontbrekende redacteur (waarvoor Wendy’s broer stand-in was) was Rob van den Dobbelsteen, niet Peter Stuvel. Zou het misschien kunnen dat Rob bij het nemen van de foto op reis was . . . ?
  Hartelijke groet van Henk Borst

  Trouwens: geen kwaad woord over de lezers en redacteuren van de Zaanlander, maar de Typhoontijd en -sfeer draag ik met me mee als een dierbaar aandenken. ’s Avonds ergens heen als correspondent, stukje maken op de redactie, ’s morgens wakker worden en denken: die derde alinea klopt niet – nog even naar Westzijde 23 en je bestandje aanpassen, doeg allemaal en ’s middags de pennenvrucht zwart op wit in de vitrine, met bommenwerper en al. Dierbaar, in het hart.

  • De Orkaan

   Dank Henk, maar is het hoofd van Rob van den Dobbelsteen op zijn lichaam geplaatst, of dat van Peter Stuvel?

   • Henk Borst

    Je ziet hier de broer van Wendy, er was ook een versie met Rob erin geplakt (Wendy’s broer dus gevoelloos afgedankt), Robs hoofd was echter ongelukkigerwijze meen ik op een net wat ruimere schaal afgedrukt zodat hij de foto zelf in elk geval wel geen ruime verspreiding zal hebben gegeven.
    (Het doet me denken aan die voetbalfoto’s waar de bal van het winnende doelpunt achteraf ingeplakt was.)
    Wie o wie heeft díe foto met Rob erin?

 • rob van den dobbelsteen

  Sweet memories. Maar ook melancholie. Wim Swart, Marijke Vreeken, Ed Blaauw… Wat mijn hoofd betreft: dat schijnt op de foto volgens de overlevering inderdaad een ‘opgeblazen waterhoofd’ (dixit Lars Meiners) te zijn geweest. Ik heb die foto nooit gezien. Waarschijnlijk maar goed ook.

  • Winnie de Wit

   Ja, Wim, Marijke en Ed zijn helaas niet meer onder ons. Maar ook Marc Teeboom, Jan Zonjee en die lieve lieve Agnes Stroobach is er ook veel te jong tussenuit gepiept.

 • Marjolein Voorberg

  En hij staat niet op deze foto, maar ook Jan Pieter Woudt hoort in jouw rijtje te worden genoemd, Winnie

 • Marjolein Voorberg

  De foto is bij mijn weten gemaakt ter gelegenheid van het afscheid van Klaas Pot. We studeerden met deze ploeg een lied in op de melodie van We are the World, met als refreintekst ‘Zonder Klaas Pot, ’t zal moeten wennen (…) wie haalt de vis bij Swenne…’

  • Patrick van den Hurk

   ‘Wie haalt er koffie, wie doet de post, wie haalt de vis bij Zwenne? (…) was je iedereen de baas, kortom, de hele Typhoon-ploeg zal je missen Klaas’ De rest weet ik echt niet meer, maar Gerhard Stavenuiter mogelijk nog wel, want die had de ‘vertaling’ op zijn geweten 😉

   • Patrick van den Hurk

    ‘Ja, als meester in je vak, was je iedereen de baas, kortom de hele Typhoon-ploeg zal je missen Klaas’ Dat was het! 🙂

 • Wendy

  Uit de reacties blijkt maar weer: het was een mooie tijd.
  En het is inderdaad meneer Visser en niet Jan Pieter.

 • Patrick van den Hurk

  Wat ontzettend fijn om deze foto te zien Winnie, bedankt! Ik denk niet dat ik hem zelf nog ergens heb. Zulke goede herinneringen heb ik aan de drie jaar dat bij De Typhoon heb gewerkt, het was echt een warm bad. Het was mijn eerste echte baan, en ik heb er waanzinnig veel geleerd, veel mensen leren kennen en heel erg veel plezier gehad. Een kleine correctie voor wat betreft het jaar waarin deze foto werd gemaakt. Het kan niet 1986 zijn geweest, omdat ik er pas in januari 1987 ben komen werken. Volgens mij was dit inderdaad de foto voor de afscheidskrant van Klaas Pot, en die heb ik nog net meegemaakt als eindredacteur, dus ik schat dat het ergens in 1987 moet zijn geweest.

  • Winnie de Wit

   Als die foto inderdaad in 1987 is gemaakt, dan heb ik er altijd een verkeerd beeld bij gehad. Altijd gedacht dat ik er al wamelend* van dochter Noortje opstond…

   * Zaans voor ‘zwanger’

   • Patrick van den Hurk

    Wamelend, geweldig! 😀 Ik begin nu zelf ook te twijfelen aan 1987, maar dan de andere kant op: ik denk dat het zelfs 1988 was, en wel in oktober. Uiteindelijk ben ik namelijk niet op het afscheid van Klaas geweest, omdat ik in Ierland zat, en ik weet nog wanneer dat was: de laatste twee weken van oktober 1988. Ik mis overigens twee mensen op de foto: Fred van Essen en Winnie van Galen.

    • wendy

     Ik ben eind februari 1987 vertrokken bij de Typhoon, dus het moet echt daarvoor zijn geweest.

     • Winnie de Wit

      Dan heb ik het toch goed 🙂 Net gisteren Noortje nog verteld dat zij op deze foto ‘een soort van’ aanwezig was, en dat vond ze een grappig idee. Nog grappiger is dat zij op dit moment zwanger is van een klein meisje 😉

 • Co Rol

  Ik heb de heer en mevrouw Visser in de kantine niet meegemaakt. Maar zijn er nog mensen die zich herinneren dat de heer en mevrouw Vonk (uit Oostzaan?) als hun voorgangers de kantine beheerden?

 • Marcel Vermeulen

  Leuk om alle anekdotes weer te lezen. Als jongste bediendecvan toen denk ik met weemoed terug aan die tijd. Het gaat jullie allen goed.

 • Stuit bij toeval op deze fantastische foto. Zie ik voor het eerst. Inderdaad een heel leuke tijd, zo met z’n allen op de Typhoon. Veel goede herinneringen. Koeleboi koratios of zoiets, zei Ger van Dongen altijd. En nog meer, maar dat weet ik niet meer.
  Eén correctie: mijn naam is Stella van Zanten en niet Van Sante.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *