Winnie de Wit van de groep Saense Onderwonenden Schiphol (SOS Zaanstreek) is blij met het oordeel van de rechtbank in Den Haag. In de zaak die tegen de Nederlandse Staat was aangespannen door de Stichting Recht op bescherming tegen vliegtuighinder (RBV) stelt de rechtbank dat Nederland de belangen van de omwonenden rond Schiphol stelselmatig en onevenredig ondergeschikt heeft gemaakt aan die van de luchtvaart.

In een reactie zegt de Assendelftse ‘klimaat-oma’ het gevoel te hebben gehad dat ze in een achtbaan zat tijdens het voorlezen van de uitspraak.

“Ik vond het een rollercoaster toen ik de uitspraak hoorde. De ene keer ging de rechter met ons mee, en de andere keer weer niet. Maar uiteindelijk is de einduitspraak dat de Staat flinke klappen heeft gekregen en eindelijk onze rechten zijn benoemd en dat daar ook iets mee moet gebeuren.”

De Wit noemt de uitspraak dus gunstig, maar houdt wel flink wat slagen om de arm. Ze is blij maar ook bang dat Schiphol op de een of andere manier toch onder de uitspraak probeert te komen, waardoor er voor de omwonenden niets verandert.

“We zijn dertig jaar ‘geschiphold’, zeg maar bedonderd, als bewoners. Ik kan niet zo maar omschakelen als het om de goede wil van de betrokken instanties gaat. Ik ben ongelofelijk blij, maar ik moet nog zien wat er over een jaar anders is. Ik snap wel dat er niet meteen minder vliegtuigen overvliegen, maar de Staat is nu wel tot actie gemaand.”

De Wit gaat donderdagavond overigens inspreken bij de gemeenteraad:

“Gemeenteraadsleden zijn deel van de overheid. Ook zij hebben de zorgplicht voor ons eigenlijk verwaarloosd. Als je al jaren weet dat 80 procent van de mensen in Assendelft gehinderd is, net als de mensen in Krommenie en Westzaan, dan zijn dat flink wat kiezers wiens recht geschonden is. Daar moet ook een gemeenteraad naar gaan handelen.”

Door Di-Lan Sun. Zie ook eerder bericht op De Orkaan.