Hij stond op ons Geveltoerist-lijstje: het voormalige Typhoongebouw aan de Westzijde, hoek Zeemansstraat. Maar de bouwers (slopers) waren ons te snel af: het gevelopschrift is verdwenen.

In het gebouw moet Hotel You komen, in juni 2018 werd de omgevingsvergunning verleend. In 2019 zou het hotel de eerste gasten ontvangen, maar het is de vraag of dat gehaald wordt.

De foto boven is van eind oktober 2017, vlak nadat de redactie van het Dagblad Zaanstreek het pand had verlaten en was verhuisd naar de Vermiljoenweg.

Tot eind 2018 was de aanduiding ‘Dagblad Zaanstreek – Noordhollands Dagblad’ nog op de gevel te zien, waarmee het een mooie aflevering zou kunnen worden.

Maar vorige week bleek dat de slopers niet alleen sommige ramen hadden verwijderd maar ook het gevelbord hadden weggehaald.

Alhoewel het gebouw ruim 25 jaar met een bord van het Noordhollands Dagblad was getooid, kennen de meeste Zaankanters het nog steeds als het Typhoongebouw (onder een foto uit 1975).

Dat het niet ‘Hotel de Typhoon’ gaat heten vinden wij een gemiste kans. In Amsterdam zit een Volkshotel in het oude Volkskrantgebouw, Club Trouw huisde in het Trouw-gebouw en in Rotterdam heb je café NRC (Nieuw Rotterdams Café).

De gevelversiering hing vroeger niet op de hoek van het gebouw maar was op het dak te vinden: Dagblad voor de Zaanstreek De Typhoon. (foto GAZ, eind jaren vijftig)

Tot het eind heeft de redactie in het gebouw aan de Westzijde de lichtreclame van ’typhoongebouw’ in ere gehouden.

Hieronder een flyer van de grootste krant van de Zaanstreek… de oplettende Orkaan-lezer zal het logo helemaal onderaan ongetwijfeld herkennen…