De onrust op de drie locaties voor asielzoekers in Zaanstad (Veldpark, Achtersluispolder, Hembrugterrein) komt voor een groot deel door de onzekerheid die het gevolg is van het beleid van het Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

Ook het incident twee weken geleden waarbij een vluchteling zichzelf verwonde en waarbij de politie werd ingeschakeld om hem af te voeren was daarop terug te voeren.

Zowel insprekende vluchtelingen, vrijwilligers als de COA-vertegenwoordiger laakten het beleid van de IND. Afspraken worden afgezegd, termijnen worden overschreden en asielzoekers worden niet 2 weken maar 2, 3 of 6 maanden in onzekerheid gehouden.

Als ze mogen vertrekken horen ze dat pas 24 uur vooraf “om geen onrust te veroorzaken”, vrijwilligster Truus Vegter: “het zijn geen kleuters”. Ook vluchtelingen kwamen zelf aan het woord, duidelijkheid was wat ze wilden, over termijnen en waar ze naartoe moesten.

Wethouder Rita Visscher zegde toe dat de IND dinsdag de 23e naar Zaanstad komt, het is de bedoeling dat er een extra Zaans Beraad komt waar de IND vragen zal beantwoorden.

De incidenten die op de complexen plaatsvinden, hebben soms ook persoonlijk achtergronden, huisarts Hugo Bakker zei daarover:

Zou nog een keer kunnen gebeuren. Als in het het weekend een dorp wordt gebombardeerd waarin familie van iemand zit dan gebeurt er iets, we kunnen niet voorkomen dat zo’n situatie opnieuw zal ontstaan.”

Niet iedereen was overtuigd door de woorden van Bakker, zowel vrijwilligers als raadsleden noemden incidenten waarbij de paracetemolletje-patiënten toch een dag later per ambulance naar het ziekenhuis moesten.

Er wordt hard gewerkt om ook Achtersluispolder een plek voor vrijwilligers te maken. Het wijkcentrum Poelenburg en de moskee hebben al wel ruimte ter beschikking gesteld.

Het aantal vluchtelingen in Zaanstad neemt trouwens af door de op handen zijnde sluiting van de opvang op het Hembrugterrein.

Zonder vrijwilligers zou het een stuk lastiger zijn.