De kansen op cultuurcluster-referendum: 22-16 (bij pijlsnelle controle)

Actiegroep Kultuurklutser moet op 15 maart 5000 geldige handtekeningen hebben opgehaald van mensen die de referendumaanvraag over het extra krediet voor het cultuurcluster steunen.

Dan moet B&W controleren of die handtekeningen echt van stemgerechtigden uit Zaanstad zijn. Daar hebben ze 14 dagen de tijd voor, maar het kan sneller. Als er echt gas gegeven wordt, zou voor 21 maart (de laatste dag van deze raad) het besluit kunnen vallen of er echt een referendum komt.

Maar hoe wordt er dan gestemd? Wij gaan tellen. Er kunnen 39 stemmen worden uitgebracht.

  • De oppositie (19 stemmen) minus GroenLinks (2 stemmen) gaat voor een referendum stemmen. Dat zijn er 17 voor en 22 tegen: referendum gaat niet door.
  • Coalitiepartijen D66 (5 zetels) en ZVI (vroeger ZOG, 1 stem) hebben echter aangekondigd het referendum te ‘respecteren’ en dus voor te stemmen bij 5000 geldige handtekeningen. Dat wordt dus 23 voor en 16 tegen: referendum gaat wel door.
  • Aart Molenaar laat zich al twee jaar niet meer zien in de raad, dus die stem gaat waarschijnlijk verloren: 22 voor (en nog steeds 16 tegen), referendum gaat nog steeds door.
  • De VVD heeft als enige partij al gesteld tegen het referendum te stemmen, hoe CDA, CU, PvdA en GL stemmen is gezien deze verhouding niet meer van belang.

Wethouder Sanna Munnikendam (D66) beloofde tijdens de raadsvergadering dat ze haar uiterste best gaat doen om de handtekeningen zo snel mogelijk te controleren.

Foto: de eerdere handtekeningenactie voor het referendum op de Gedempte Gracht.

Deel dit artikel:

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *