De Kraaien: de uitspraak zal nog wel even duren…

Vandaag om 11.00 uur stonden de gemeente Zaanstad en Kontakt Milieubeheer Zaanstreek (KMZ) tegenover elkaar bij de afdeling bestuursrecht van de meervoudige Kamer van de rechtbank in Haarlem. KMZ wil dat de vergunning die Zaanstad gaf voor de aanleg van het nieuwe hockeyterrein vernietigd wordt.

Al eerder gaf de rechtbank in een voorlopige voorziening aan dat de vergunningen in orde waren. Maar vandaag is er een inhoudelijke behandeling waarna er een definitieve uitspraak van de rechtbank volgt.

Na drie kwartier later te zijn begonnen blijkt dat een ouder rapport van Antea niet bij de stukken zit waarop de zitting door de rechter wordt geschorst. Na een kort overleg tussen de rechters wordt de zitting alsnog hervat. 

Er worden meerdere onderwerpen belicht zoals de 48 meervleermuizen die volgens Gerda van Tol, vleermuisdeskundige, niet kunnen foerageren (eten vinden) als er te veel licht is. Hier moet een passende beoordeling voor komen volgens het KMZ. Daarnaast wordt er gesproken over de noodzaak van de gemeente om de Kraaien uit Wormerland naar Zaanstad te verplaatsen. Dit vanwege de routekaart buitensport, een beleidsplan van de gemeente Zaanstad uit 2012. De advocaat van KMZ stelt de stikstofvergunning nog een keer aan de orde. Deze zou binnenkort niet meer actueel zijn. 

De rechter geeft de gemeente een week de tijd om te onderzoeken of de gemeente nog zal reageren omdat het verweerschrift van KMZ niet vooraf bij Zaanstad bekend was. De uitspraak zal nog wel even duren.

Lees ook: Uitstel dreigt opnieuw voor Kraaien-terrein Rooswijk

Deel dit artikel:

19 reacties

 • l. Boonstra

  Heerlijk zo een club die de gemeenschap moedwillig op kosten jaagt.
  Het is te hopen dat als het sportterrein niet mag dat minister de Jonge eindelijk eens daadkrachtig het terrein aanwijst als woningbouwterrein. Een leuke 15 hoge Flat lijkt mij wel wat.

  • Monique Zonneveld

   Geachte mevrouw Boonstra,

   Dit is opkomen op voor de beschermde dieren. De gemeente heeft ook een zorgplicht en als er niet goed en gedegen onderzoek wordt verricht dan verdwijnen er straks soorten als de meervleermuis die Europees zwaar beschermd zijn. Ook is er een kansenkaart vleermuizen Zaanstreek -Waterland uitgevoerd door provincie Noord Holland die totaal niet meegenomen is in deze onderzoeken. Deze kansenkaart geeft aan dat de omgeving rondom fortuinveld heel geschikt is voor de meervleermuis, dus dan had er nog beter naar gekeken moeten worden. Wij hebben als KMZ zelf onderzoek gedaan en daar hebben wij nu wel meervleermuis ontdekt. Langs de Harpsloot op 1 avond 19 meervleermuizen die voorbij kwamen vliegen, dus in mijn ogen wel degelijk een vleermuisroute. Want ik geloof niet dat zij in deze sloot foerageren, maar wel langs deze sloot vliegen om naar hun foerageergebied te gaan. Het tijdstip dat zij dit deden was vroeg, dus je kunt je ook nog afvragen of er in de buurt ook een meervleermuiskolonie is. Dit is dus allemaal nog nooit goed onderzocht. Ik vind dat de gemeente op grote schaal hier onderzoek naar moeten doen om deze vliegroutes nog meer in zicht te krijgen en te beschermen. Dat noem ik zorgplicht. Ik hoop dat de rechter voor de meervleermuis opkomt in hun uitslag.

   En alles beter als een hockeyclub met lichtvervuiling op deze plek.

   Dus als de gemeente, provincie, omgevingsdienst NH nu meer zorg hebben voor ook bijvoorbeeld de meervleermuizen en en die Noordse Woelmuis (allebei doelsoort van het natura2000 gebied en hierbij is ook volgens mij ook nog een externe werking dat je extra rekening met deze soorten moet houden), dan hoeven wij geen rechtszaken te starten. Dat is dus even voor u de andere kant. Wie jaagt wie dan op de kosten en het kost ons zelf ook geld om te procederen.

   Zou fijn zijn als er meer rekening gehouden wordt met onze dierlijke bewoners in Zaanstad.
   Met meer aanpassingen zouden ze de sloot meer donker kunnen houden zodat een vleermuisroute behouden en beschermd blijft. Mensen denken alleen maar om hun eigen belangen en denken superieur te zijn.
   Ik zeg van egocentraal naar ecocentraal.

   En in een leuke 15 hoge flat kun je nog veel vleermuiskasten en verblijfskasten inbouwen, dus dat altijd beter als een hockeyveld rondom een natura2000 gebied.

   Monique Zonneveld

  • André van Beveren

   Ik stond al helemaal verbaasd over de zandlaag die was aangelegd. Kan nu mooi fungeren als extra bouwlaag. Het mag wat mij betreft ook een flatgebouw zijn van 25 verdiepingen. Kunnen we fijn over de duinen naar zee kijken

 • Bert Versteeg

  Mevrouw Zonneveld,

  Dat hele KMZ is een clubje milieuactivisten dat totaal niet begrijpt dat het nieuwe complex voor de hockeyvereniging bittere noodzaak is en er moet komen!
  Zoals in een eerder artikel ook al is gezegd hebben die paar vleermuizen, visjes en andere dieren allang al een andere plek gevonden want in het veld zijn genoeg geschikte plekken.
  Jarenlang heeft er op het terrein een scholencomplex (Saenredamcollege) gestaan dat na de sloop begroeid is met onkruid.
  Op deze locatie in Rooswijk heeft de hockeyvereniging de mogelijk te groeien omdat de locatie uitstekend bereikbaar is en nieuwe leden zal trekken uit de wijken Rooswijk, Westerkoog, Westerwatering maar ook uit de rest van Zaanstad terwijl het huidige complex in een uithoek ligt.
  Het hele kansloze van het clubje dat zich kmz noemt is dat het leed voor hen al geschied is, de wildgroei is verdwenen, de vleermuizen en vogeltjes zijn gevlogen en het terrein ligt vol zand dus de oude situatie komt nooit meer terug dus wat heeft het voor zin om rechtzaken etc tegen de gemeente aan te spannen?
  Het is gewoon treiteren wat kmz doet, een kinderachtig welles-nietes spelletje, iets van als wij onze zin niet krijgen dan de gemeente ook niet en de hockeyclub is de dupe van die tweestrijd.

  • Rosemarijn kroes

   Bittere noodzaak? Als er toch gebouwd moet worden liever woningen met een mooi park. Woning tekort is pas bittere noodzaak.
   En dan heb ik het nog niet eens over de overlast de omwonende van die hockyvelden gaan krijgen. Het is echt een rot locatie voor sportvelden.

  • P. Hoogkamer

   ik weet nog wel meer verenigingen die in uithoeken liggen.
   Waar kinderen en jongeren op de fiets naar toe moeten in weer en wind.
   Die hoor je niet klagen.

   Ach wat een kul drogreden om te willen verhuizen, de Rechtse hockeytrutjes zijn van suikergoed natuurlijk.
   (Als we dan toch zoals Versteeg, in Links en Rechts denken).
   Er zijn betere plekken., OP de velden bij het Heerenhuis naast AZ, en de Hockeyballers is nog ruimte voor een paar
   hockeyvelden. Een betere lokatie, kunnen de hockeydames gelijk hun milieu verbreden.

   • Bert Versteeg

    Hoogkamer, ik denk niet Links en Rechts zoals u beweert, ik ben realistisch genoeg om te beseffen dat er in Rooswijk betere kansen liggen voor de hockeyclub dan in de Wijdewormer.
    En zoals gezegd het was een braakliggend stuk terrein vol wildgroei , onkruid en ongedierte en de gemeente heeft er goed aan gedaan het terrein nu een nuttige bestemming te geven.
    Er zijn de afgelopen decennia al genoeg sportterreinen – met name van voetbalclubs- door allerlei fusies verdwenen ten gunste van woningbouw en door al die fusies is het aantal leden van de Zaanse voetbalclubs drastisch afgenomen.
    Daarom is het goed dat de gemeente nu eens de juiste beslissing heeft genomen door niet de zoveelste sportclub te laten verdwijnen.
    Nu maar hopen dat dit door toedoen van zielige milieuclubjes als het kmz niet als nog gebeurd.
    Verder heb ik niets met hockey maar ik gun ze de club wel een waardig , centraal gelegen complex.

   • Rosemarijn Kroes

    Dit is echt bla bla chocoladevla…
    Laat die kraaien maar ergens anders onrust zaaien.

 • Henk Luijt

  Het terrein ligt al vol zand. Hoe heeft dat nou kunnen gebeuren? Het is toch een rare volgorde dat eerst de bomen gekapt worden en daarna pas de rechter bepaald dat hier gebouwd mag worden?

  Die naam “de Kraaien” is nu wel een gotspe. Kraaien voelen zich niet thuis als er geen boom te bekennen is.

 • Roland van Braam

  Het is een keuze van de Kraaien geweest om te verhuizen naar Fortuinveld met de wetenschap dat het nog jaren kon duren i.v.m. procedures en bezwaren van o.a. omwonenden.

  Was een verhuizing noodzakelijk? Nee, het was een luxe probleem. De Kraaien had ook op de huidige locatie verder kunnen ontwikkelen en ook een derde noodzakelijk veld kunnen aanleggen.

  De leden ontwikkeling was ook goed (ruim 650 leden), zo goed dat thuiswedstrijden soms moesten uitwijken naar Spaarndam. Het ging de Kraaien enkel erom dat ze op een meer centrale plek in Zaanstad wilde spelen, kosten ruim 6 miljoen. Dat zal anno 2023 inmiddels behoorlijk zijn opgelopen.

  Het is een keuze van de Kraaien geweest om niet verder te ontwikkelen/investeren op de huidige locatie. Met als gevolg leden afname. De Kraaien investeren niet op de huidige locatie, omdat het kapitaal vernietiging is zodra ze kunnen verhuizen. Dit casino speelt de vereniging zelf, met alle gevolgen van dien… met o.a. slecht bespeelbare velden.

  De noodzaak om te verhuizen is niet aanwezig, het is meer uit de oogpunt om een centrale ligging te hebben binnen de Zaanstreek. Waar natuur voor moet wijken en wat de gemeenschap een heleboel geld kost, wat volgens mij beter besteed had kunnen worden.

 • Joop Wijker

  Gedateerde plannen uit 2015. Anno 2023 is er meer behoefte aan woningbouw dan een hockeyclubje.
  Prima terrein aldaar voor ontwikkeling woningbouw. Het is al bouwrijp gemaakt !

 • Elsa Loosjes

  Ik zie de discussie nu pas. Jammer. Maar wie de ins en outs goed weet, is natuurlijk Roland van Braam. Hulde voor de reactie. Wat verder achter deze gang van zaken zit, zou ook nog eens kunnen worden onderzocht – Follow the Money! En bovendien: natuurbescherming is, wat men wel eens vergeet, ook soortenbescherming. In de natuur hangt alles met alles samen, en de natuur is als het ware onze buffer. Vernietigen we – langzamerhand – de natuur, dan knabbelen we feitelijk aan de randen van ons eigen bestaan. En daar moeten we heel voorzichtig mee zijn.

 • Kick van der Horst

  Natuur moet wijken voor een balspel.

  Gingen de Kraaien maar naar de haaien.

 • Anna de Groot (SP)

  De provincie Noord-Holland heeft inmiddels alle concept- natuurdoelanalyses. Ook die van Natura 2000 Polder Westzaan. De natuurdoelanalyses zien er niet goed uit. In het natuurgebied moet er heel veel minder stikstof terecht komen, moet het water veel schoner en moet het waterpeil fluctueren. Ook de soorten dieren en planten die er nu nog aanwezig zijn, zijn bedreigd. Zou De Kraaien, met de wetenschap van nu, nog steeds een natuurvergunning kunnen krijgen?

 • l. Boonstra

  Dus de SP zegt bij deze dat Zaanstad vol is en er niet meer gebouwd kan gaan worden. Want ja de stikstofregeltjes gaan boven woningen voor de sociale onderkant. Dit rigide denken maakt de overblijvende gronden nog duurder . Daarnaast is het aantal sportvelden in Zaanstad drastisch afgenomen ten koste van woningbouw. Als de SP dus haar zin krijgt zullen nog meer velden verloren gaan want net als bij die andere Partij tegen mensen is gras heiliger dan het recht op wonen.
  Dit is 1 van de redenen dat deze club is verworden tot een splinter en een meer voor de mensen prekende club een grote verkiezingswinst wist te halen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *