De lokale lastenmeter deel II (maak je eigen belastingplan)

Gister schreven we over de Lokale Lastenmeter waarmee je in één oogopslag je OZB, rioolheffing, afvalstoffenheffing en aanslag voor de hondenbelasting kan zien.

Maar er kan meer met de meter: je kan zelf aan de knoppen draaien en zien wat er gebeurt als je de belasting verhoogt of verlaagt, wat betekent dat voor de totale inkomsten?

Die optie is vooral bedoeld voor raadsleden zodat ze de gevolgen kunnen zien van hun voorstellen maar ook gewone stervelingen kunnen experimenteren (klik in menu links boven op ‘Raadsleden’ en vervolgens op ‘Doorgaan’ – je hoeft niet te registreren).

Hondenbelasting afschaffen? Dat scheelt € 600.000 inkomsten voor Zaanstad. Maar hondenbelasting is de kleinste inkomstenbron, minder dan 1 procent van het totaal.

De grootste post is de Onroerend Zaak Belasting (OZB), goed voor € 32 miljoen, 44 procent van de in totaal € 73 miljoen die de verschillende posten opleveren. De rioolheffing is met € 22 miljoen goed voor 30 procent van de inkomsten, de afvalheffing levert € 19 miljoen op (25 procent).

Het verlagen van het OZB-tarief voor huiseigenaren met 0,01 procent (van 0,1443 naar 0,1343 procent) betekent een inkomstenverlaging voor de gemeente van € 1,2 miljoen. Veranderingen bij eigenaren hebben de meeste invloed omdat zij het meeste bijdragen (€ 18 miljoen).

Het verlagen van de afvalstoffenheffing van € 281 naar € 250 levert € 2 miljoen per jaar minder op.

Over de lasten kwamen wel suggesties:

  • Het starttarief van 300 m3 water (voor de afvalstoffenheffing) is erg hoog, het gemiddeld gebruik van een gezin in Nederland is minder dan 200 m3.
  • Waarom geen onderscheid maken tussen eenpersoonshuishoudens en gezinnen met meer leden?
Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *