De Orkaan maakte dit jaar zo’n 230 video’s over nieuwswaardige zaken. De lezers keken vooral vaak (duizenden keren) naar hoe Boer Koeman de stikstofcrisis uitlegde, hoe Westzaan het potest van anti-Zwarte Piet ontving, kinderzingen voor de Oekraïne, Coco Records, vast door kapotte lift bij De Helling in Zaandam, buurtusper Van Langelaar, een gedenkwaardig COV-optreden, blind op bezoek in het Zaans Museum, de uitvaart van Ruud Pauw en de opgravingen bij de Vinkenstraat…

Wat mist: de traditionele blotebillenduik in het Twiske. Elk jaar goed voor een kijkcijferrecord maar de fatsoensrakkers van YouTube (Google) die vrijwel alles toelaten (complotten, onthoofdingen, doodsbedreigingen) hebben het niet zo op blote borsten en billen, ze vonden het erotisch opwindend en verwijderden de video (voor dit jaar hebben we daar wat op gevonden trouwens).

De redactie selecteerde tien video’s met gevoel.

1. Boer Koeman

Boer Koeman uit Oostzaan legt – al melkend – uit hoe het zit met de boerenprotesten. Het werd een kijkcijferhit.

2. Sinterklaas in Westzaan

De hele vaderlandse pers was uitgelopen om de confrontatie tussen anti-Zwarte Piet protesten en de hardcore Zwarte Piet-aanhangers in Westzaan vast te leggen (en wij dus ook). De protesteerders werden door een zwart scherm aan het zicht onttrokken en door keiharde muziek onhoorbaar gemaakt, Er werd mest gestort, gescholden, vingers opgestoken en met eieren gegooid. Kinderfeest.

3. Zingen voor de Oekraïne

Alle schoolkinderen in Wormer zongen voor de Oekraïne. Er liep een hoop pers omheen. Ook wij trokken de camera. (even door klikken naar YouTube om te kijken).

4. Sluitingstijd: Coco Records Zaandam

Uit onze nieuwe serie Sluitingstijd (Henk Cobelens en Jaap de Jong): de platenwinkel!

5. De Lift

Een drama: drie weken vastzitten op je galerij omdat de lift stuk is. Wij bezochten de slachtoffers.

6. Blind naar het museum

Volgend jaar wordt Zinnenprikkelend. Als het aan Het Weefhuis en ook aan De Orkaan ligt. Van 31 maart tot en met 10 april 2023 zal zinnenprikkelend werk tentoon worden gesteld.

Jaap Kwast, hij is blind en oprichter van Stichting Oog aan de Zaan helpt graag mee om Zinnenprikkelend vorm te geven en Nicole van der Heijden van Het Weefhuis laat zich dat geen twee keer zeggen. Samen bezochten ze het Zaans Museum om ideeën op te doen. Wij filmden:

7. De weg naar de Matthäus Passion 

COV Zaanstreek werkte aan de Matthäus Passion. Wij volgden hen.

8. Ruud Pauw

In april werd afscheid genomen van Ruud Pauw. De dag was een intens eerbetoon aan een man die eigenlijk niet kunnen missen.

9. Opgraving Vinkenstraat Zaandam

Archeologische vondsten werden gepresenteerd bij de Zaanse Schans, scherven, glas en een heuse waterkelder, gevonden bij Vinkenstraat / Zeemansstraat. Wat genieten we van Piet Kleij en van de manier waarop hij kan vertellen.

10. 100 jaar buurtsuper

We stonden vroeg op op “100 jaar H. van Langelaar buurtsuper en verswinkel” vast te leggen