De molens op Looielak

Wie met luilak een keer iets anders wil doen dan de boel op stelten zetten, kan terecht bij een aantal molens van de Zaansche Molen.

De meeste molens staan op zaterdagochtend vanaf 7 uur in de ‘looielakstand’.

Dat wil zeggen dat de wieken zo geplaatst zijn dat zij een schuin kruis vormen. Twee wieken zijn met zeil bekleed. Bij houtzaagmolens werden de boven staande wieken versierd met een boomtak met heel veel bladeren. Aan een lang touw hingen twee zaagselmanden.

Molen Het Pink in Koog aan de Zaan is vrijdagavond van zeven uur tot laat geopend voor publiek. Bij voldoende wind wordt er tot middernacht olie geslagen. De poffertjeskraam is onder alle omstandigheden in bedrijf.

Bij verfmolen De Kat op de Zaanse Schans is van acht uur tot middernacht van alles te beleven, zoals muziek van ‘Less Is More’. Bij de huiskappers Rikus van ’t Ent en Martin van kapsalon Hairline kan men terecht op het oude scheerbankje voor een ouderwetse scheerbeurt. Piet Middelhoven wordt niet moe om iets te vertellen over de geschiedenis van houthandel Stadlander en Middelhoven. Zijn verhaal duurt een kwartier. In de geest van de luilaktraditie worden er luilakbollen geserveerd met bruine suiker, stroop of radijs.

Op de Zaanse Schans is houtzaagmolen De Gekroonde Poelenburg traditioneel opgetuigd voor luilak.

Foto Zaansche Molen, een bijdrage van Jaap de Jong.

Deel dit artikel:

Een reactie

  • Edward Heijn

    tjaaa… ooit ben ik luilaknacht geboren, en vier dit jaar mijn verjaardag op luilaknacht, op 4 juni, en ik hoorde destijds van mijn broer dat luilak altijd een barbier aan het knippen en scheren was, maar helaas niet in de corona jaren, en nu het weer kan, heb ik een kleine verjaardagswens om eens op mijn verjaardag 4 juni in molen de kat geschoren te worden, ik weet niet of dit mogelijkk zou zijn, om dit jaar voor mij best wel een bijzondere gebeurtenis zou zijnde mogelijkheid er is om naar de overkant naar molen de kat te komen voor een goeie baarttrim beurt?!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *