Wie met luilak een keer iets anders wil doen dan de boel op stelten zetten, kan terecht bij een aantal molens van de Zaansche Molen.

De meeste molens staan op zaterdagochtend vanaf 7 uur in de ‘looielakstand’.

Dat wil zeggen dat de wieken zo geplaatst zijn dat zij een schuin kruis vormen. Twee wieken zijn met zeil bekleed. Bij houtzaagmolens werden de boven staande wieken versierd met een boomtak met heel veel bladeren. Aan een lang touw hingen twee zaagselmanden.

Molen Het Pink in Koog aan de Zaan is vrijdagavond van zeven uur tot laat geopend voor publiek. Bij voldoende wind wordt er tot middernacht olie geslagen. De poffertjeskraam is onder alle omstandigheden in bedrijf.

Bij verfmolen De Kat op de Zaanse Schans is van acht uur tot middernacht van alles te beleven, zoals muziek van ‘Less Is More’. Bij de huiskappers Rikus van ’t Ent en Martin van kapsalon Hairline kan men terecht op het oude scheerbankje voor een ouderwetse scheerbeurt. Piet Middelhoven wordt niet moe om iets te vertellen over de geschiedenis van houthandel Stadlander en Middelhoven. Zijn verhaal duurt een kwartier. In de geest van de luilaktraditie worden er luilakbollen geserveerd met bruine suiker, stroop of radijs.

Op de Zaanse Schans is houtzaagmolen De Gekroonde Poelenburg traditioneel opgetuigd voor luilak.

Foto Zaansche Molen, een bijdrage van Jaap de Jong.