De Nationale Voorleesdagen

Van woensdag 25 januari t/m zaterdag 4 februari vinden de Nationale Voorleesdagen 2023 plaats. Het grootste boekenfeest voor kinderen van 0 tot 6 jaar. Het doel van de Nationale Voorleesdagen is het stimuleren van voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. Want voorlezen aan kinderen is belangrijk.

Tijdens de voorleesdagen staan prenten- en voorleesboeken in de aandacht. Prentenboeken laten je de wereld beleven door de ogen van een ander. Voorlezen helpt kinderen om zich te verplaatsen in iemand anders. Het prikkelt de fantasie, ontwikkelt het taalgevoel, vergroot de woordenschat en bezorgt kinderen vooral plezier.

Het prentenboek van het jaar is ‘Maximiliaan Modderman geeft een feestje’ van Joukje Akveld en Jan Jutte. Dit boek wordt overal voorgelezen tijdens het Voorleesontbijt. Dit is de aftrap van de voorleesdagen.

Nationale Voorleesdagen 2022 op CBS Kleurenpracht met Orkaan-redacteur Merel Kan

Op basisschool de Gouw in Zaandam wordt tijdens de Nationale Voorleesdagen, op vrijdag 27 januari om 09.00 uur, het voorleesboekje ‘Zaantje en de Spreeuw’ gelanceerd. Het boekje is in het Nederlands geschreven en vertaald naar het Arabisch, Turks, Oekraïens, Bulgaars en Engels. Els Caspel (de Bieb voor de Zaanstreek) heeft het boekje geschreven en vertelt kort over de aanleiding en de Zaanse taalvisie. Wethouder Natasja Groothuismink leest daarna uit het boekje voor.

Ook Natuurmuseum E. Heimans doet mee aan de Voorleesdagen. Je kunt de tentoonstelling Kletsnat bezoeken én je laten voorlezen, lekker lui hangend onder de museumboom. Op vrijdag 27 januari wordt er van 14.00 – 17.00 uur voorgelezen uit verschillende boeken. Het Natuurmuseum vind je aan de Thijssestraat 1 in Zaandam.

In De Bieb Wormer wordt elke woensdag om 15.30 uur op de tribune bij de kinderafdeling voorgelezen aan kinderen vanaf 4 jaar. Aanmelden is niet nodig. Je vindt De Bieb aan de Faunastraat 68 in Wormer.

Welke scholen, bibliotheken, kinderdagverblijven, gastouders en boekhandels doen er nog meer mee? Wij zijn benieuwd!

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *