De op één na beroemdste Zaankanter ter wereld wordt vandaag zeventig

Zou Johnny Rep mijn boek hebben uitgelezen?

Johnny Rep is na Albert Heijn de beroemdste Zaankanter ter wereld. Vijf jaar geleden drukte ik hem mijn autobiografie ‘Ook voor dames’ in handen. John was jarig, hij vierde het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd uitbundig in het Amsterdamse café Scheltema. Dat gebeurde in een lang vervlogen tijd, toen we nog dachten dat corona een Mexicaans bier was of een krans om de zon. De feestgangers stonden schouder aan schouder terwijl de bierpomp overuren maakte. In Scheltema wisten ze wel raad met een paar cafébezoekers extra. Je hoefde je hand maar op te steken en een minuutje later zat er een vers glas bier in. 

Door: Martin Rep

Voor John geen bier. De voormalige topvoetballer van ZFC, Ajax en Oranje had een klein glaasje jonge klare voor zich staan en dat raakte op geheimzinnige wijze nooit leeg. Net als het kruikje van de weduwe van Sarfath, peinsde ik, denkend aan het bijbelverhaal waarin een arme vrouw na een ontmoeting met een profeet haar hele familie op wonderbaarlijke wijze vele vaten olie blijft uitschenken uit een piepklein kruikje, bij wijze van spreken gekocht bij de Blokker. Maar dat is een van de grote verschillen tussen Johnny Rep en mij: ik ben opgevoed met het woord gods en de tale Kanaäns, terwijl Johnny tot een woeste tak van de familie Rep behoort die Oostzaan, God en gebod reeds lang geleden heeft verlaten. Een ander verschil tussen ons is dat Johnny heel goed kan voetballen en ik niet zo.

Ik kwam trouwens niet op Johnny’s verjaardag omdat ik mijn verre neef wilde feliciteren. We zijn dan wel familie, maar we lopen de deur niet bij elkaar plat. Bij Scheltema werd vooral gevierd dat zijn biografie, ‘Johnny Rep, buitenbeentje’ door Mark van den Heuvel, werd gepresenteerd. Het werd goed gevierd met bier, wijn, kaas en worst. Toespraken van tv-presentator Johan Derksen, ex-Ajax-keeper Heinz Stuy en nog wat coryfeeën uit de gouden tijd van Johnny Rep, het goudhaantje die van grote waarde is geweest voor zowel Ajax als het Nederlands Elftal. 

Johnny overhandigde mij een exemplaar van ‘Johnny Rep, buitenbeentje’. Voor in het boek schreef hij op mijn verzoek ‘Voor mijn neef Martin Rep’. Het leek me een passend moment om hem mijn boek ‘Ook voor dames’ over mijn avonturen als zoon van een gereformeerde sigarenwinkelier, te overhandigen.

Het is officieel: Johnny Rep, goudhaantje, is mijn neef.

Dat is nu vijf jaar geleden. Johnny Rep wordt vandaag zeventig jaar. Ik heb hem niet gesproken sinds zijn 65ste verjaardag. Of hij mijn boek heeft uitgelezen, weet ik dan ook niet. Zelfs zijn biograaf Mark van den Heuvel heeft niet veel contact meer met de godenzoon van weleer. Hij weet wel dat John zijn verjaardag waarschijnlijk in zijn eentje viert in Wormerveer. ‘In afwachting van zijn derde liesoperatie’, aldus Mark. ‘Die pijn gaat maar niet weg.’ Mark was blij dat ik hem herinnerde aan Johnny’s mijlpaal. “Ik ga hem zeker bellen.” 

Feliciteer hem vooral ook namens mij, vroeg ik Mark. Als Johnny mijn boek heeft gelezen, zal hij mij zich vast nog wel herinneren. Al blijft John natuurlijk niet alleen de beroemdste Zaankanter, maar ook de beroemdste Rep ter wereld.

Johnny Rep in het Amsterdamse café Scheltema bij de presentatie van zijn biografie ‘Johnny Rep, buitenbeentje’.
Deel dit artikel:

8 reacties op De op één na beroemdste Zaankanter ter wereld wordt vandaag zeventig

 1. Wim Verkouteren schreef:

  Kwam hem vrij regelmatig tegen in Torremolinos, waar zijn partner een restaurant had, aardige gozer. Felicidades.

 2. Paul Hoekveld schreef:

  John

  Gefeliciteerd. Hopelijk snel weer een borreltje ergens

 3. Hans Nooteboom schreef:

  Gefeliciteerd John.
  En 70 het valt mee. Ik word in februari 85 en kom nog steeds in La Carihuela, waar ik je wel eens ontmoet heb bij Playa Miguel. Leeftijd went. Het niet echt leuk, maar toch!! Niet oud worden is jong sterven.

 4. Ferdinand Piet schreef:

  Ik kwam hem wel eens tegen in De Lepelaar in Jisp toen hij daar nog in een prachtige villa woonde. Aardige kerel. Gooide er als tiener met een krantenwijk ook altijd het Noord-Hollands Dagblad in

 5. Dirk Vink schreef:

  Je houd je wijntje nog tegoed op texel

 6. Kees Roukama schreef:

  Wij Kees en Mercedes.
  Missen jou ook hier in Wormerveer
  Kwam regelmatig hier langs
  De Jonge Prins.
  Altijd vrolijk en in voor
  een praatje(tot gauw jonge man.

Hier vind je onze regels

Reageren? Ja, graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.