De Westzijde. Ooit de winkelstraat van Zaandam, nu veel leegstand, permanente uitverkoop en lelijke gevels. Daar wil de gemeente wat aan doen via een Subsidieregeling Gevelverbetering.

De Orkaan steekt de helpende hand toe, vandaag het laatste deel: naar het Ruyterveer.

Veel panden aan de Westzijde zijn goed bewaard met mooie gevels, torentjes en details. Goed te zien als je omhoog kijkt vanaf de overkant van de straat. Maar op ooghoogte gaat het mis bij de etalages en lichtbakken. Er staan prachtige panden maar je moet niet te dichtbij komen en niet teveel recht voor je uit kijken.

Wij lopen deze week door de Westzijde.

Vandaag laatste deel: naar het Ruyterveer

Naast de winkel van Van Zaanen staan twee prachtige panden – als je omhoog kijkt tenminste. Eerst het voormalige pand van Kaasschieter, nu bruidsmode van Women Wants. Oorsponkelijk twee huisnummers: 70 en 72 (beide uit 1910). Wat in negatieve zin opvalt zijn de witte gevelplaten, een Zaans bouwziekte die we op meer plekken aantreffen. Rijp voor gevelverbetering. Daarnaast de telefoonwinkel op nr 74, met een mooie erker (1910) en nrs 76 (sport) en 78 (het voormalige IJzerhuis).

Na de Vermaning op nr 80 (1687, geen winkel, dus geen subsidie) de Zaanse vernieuwbouw van Llofs (Westzijde 84 – een pand met een bewogen geschiedenis) en de brillenwinkel (1897, vroeger House of Four Seasons, mooi torentje, niks aan doen). Het fraaie woonhuis ernaast – voorheen dokter Tellegen (1894) – valt buiten de regeling. Het pand waarin het Zaanse Eethuis zit lijkt ons qua gevelverbetering geen kandidaat.

De regeling geldt voor winkels tot Botenmakersstraat en Ruyterveer. De subsidie is maximaal 20% van de kosten en € 25.000 per pand. Afhandeling in volgorde van binnenkomst van de aanvraag.