De Orkaan en RTV Zaanstreek onderzoeken fusie

Ja, het staat er echt: “De Orkaan en RTV Zaanstreek onderzoeken fusie.” En het klopt ook.

Waarom willen we dat? En hoe zit dat ‘onderzoek’ eruit?

Volgend jaar loopt de licentie-periode voor RTV Zaanstreek af. De lokale omroep kan dan opnieuw een aanvraag indienen om voor de komende vijf jaar als publieke omroep voor Zaanstad en Wormerland aangewezen te worden.

Maar ook andere gegadigden kunnen zich melden. De Orkaan heeft daar een plan voor gemaakt. Wij denken dat we als lokale omroep met een focus op nieuws en journalistiek voor en door Zaankanters een waardevolle toevoeging aan het medialandschap zouden zijn. Maar zelf een aanvraag indienen is niet de enige optie.

Kiezen door gemeenteraad

Als er meerdere gegadigden zijn, moet de gemeente de aanvragers bij elkaar zetten om te kijken of ze samen een aanvraag willen doen. Lukt dat niet, dan moet de gemeenteraad kiezen uit de verschillende partijen. Zoiets is al in veel gemeentes gebeurd en het is een moeilijk – en doorgaans kostbaar proces – dat vaak mislukt. Dan moeten de gemeenteraden van Zaanstad en Wormerland dus toch kiezen. Dat levert altijd een verliezer op, en als de bestaande omroep de licentie niet krijgt ook nog eens kapitaalvernietiging.

Wij hebben ervoor gekozen om zelf bij elkaar te gaan zitten. Mensen van De Orkaan en RTV Zaanstreek zijn drie keer bij elkaar gekomen om te kijken of er kansen voor een gezamenlijke aanvraag zijn.

Die kansen zijn er denken wij. Een nieuwe omroep waar RTV Zaanstreek en De Orkaan in samengaan moet een sterk journalistiek georiënteerd medium opleveren. We willen meer gaan doen: meer nieuws, meer video, meer audio, meer live, meer lokale cultuur, meer politiek, meer erfgoed, meer onderzoek, meer journalisten, meer berichten over onderwerpen die nu onderbelicht worden en ook doelgroepen opzoeken die nu te weinig aan bod komen. Ook zijn we al begonnen met gezamenlijke projecten.

Orkaan-krachten

De Orkaan en RTV Zaanstreek vrezen een verdere verschraling van de lokale media-situatie in de Zaanstreek. Een sterke lokale omroep zou daar een tegenwicht aan kunnen geven.

Maar RTV Zaanstreek en De Orkaan zijn ook zeer verschillende clubs. De Orkaan is sinds 2014 online actief op de website en alle sociale mediakanalen, we maken online video’s en audio (podcasts). Wij leunen voor een belangrijk deel op tientallen vrijwilligers (‘Orkaan-krachten’) die ons tips sturen, verhalen en columns schijven, historische bijdragen leveren, berichten, foto’s en video’s maken en onze oren en ogen in alle hoeken van de Zaanstreek zijn.

Opiniebijdragen en discussies op onze site en via onze sociale media zijn altijd belangrijk geweest. De Orkaan is daarom niet alleen een nieuwsorganisatie maar ook een ‘community‘ zoals dat zo mooi in het Zaans heet.

Professioneel

Die twee organisaties in elkaar schuiven is niet eenvoudig, vooral niet omdat we echt een nieuwe sterke en stabiele professionele journalistieke organisatie wensen die meer is dan een optelsommetje van de twee media.

We hebben de gemeente dan ook om steun voor het inschakelen van een professioneel bureau gevraagd dat eerst gaat verkennen of de fusie kans van slagen heeft, en als dat antwoord positief is, gaat helpen die nieuwe organisatie op te bouwen.

Lees alle documenten op de site van Zaanstad.

Hier het bericht over de samenwerking bij RTV Zaanstreek en bij Zaanstad.Nieuws (zij hadden de primeur, eerlijk is eerlijk)

Deel dit artikel:

13 reacties

 • A. de Jong

  Strak plan!

 • Wendy Kind

  Succes! Een sterke regionale krant/site/omroep/mediapartij is heel belangrijk in de huidige tijden.
  Zoek elkaars sterke punten en svp: behoud het eigen karakter, de eigen tone of voice.

 • Ernst Debets

  Het belangrijkste is of zal zijn om te zien of er bij een dergelijke fusie synergie voordelen (om maar eens Zaanse uitdrukking te gebruiken) zijn. De ervaring van RTV Zaanstreek op audio visueel gebied en de ervaring van de Orkaan op het gebied van andere media zullen elkaar (denk ik) uitstekend aanvullen.

 • Jah amber

  Erg slim om in crisis tijd een publieke omroep proberen te worden zijn zeker bang voor hun voort bestaan het geld moet toch ergens vandaan komen

 • Dimitrie Grinwis

  Dit plan zou goed kunnen uitpakken. Gezamenlijke journalistiek die op de eigen platformen verder wordt uitgewerkt.
  Ik hoop alleen niet dat het geschreven nieuws van de Orkaan plaats moet maken voor ingekorte filmpjes voor RTV Zaanstreek. Een paar paragrafen tekst kunnen dieper gaan en informatiever zijn dan 30 seconden video.

 • Jah amber

  Hoop wel dat dit overheidorkaan voortaan de vrijheid van meningsuiting respecteert en stopt met reacties verwijderen

 • Schoenmaker, blijf bij je leest.

 • frenk van heeswijk

  Twee gedachten op een kussen.., daar slaapt de duivel tussen.

 • Gre Luttik

  Op zin Zaans ezaid: mooi duet maar blaif je aige liedje floite. Noselijk wel det Tele2 gien Zaanse beelde zien leet.

 • Jaap Meeuwsen

  Er zullen nog vele afspraken gemaakt moeten worden maar ik denk dat het een prima idee, maar het moet geen trage grote organisatie worden natuurlijk.
  De Orkaan moet wel zijn eigen identiteit kunnen behouden.
  @Jah amber
  Hoezo vrijheid van meningsuiting en reacties verwijderen ?
  Ik zie dat zelden hier maar deze vrijheid wil natuurlijk niet zeggen dat alles maar mag al lijkt dat tegenwoordig dan wel zo.
  Schelden, discriminatie, echt kwetsen, nee, dat hoort niet.

  • Jah amber

   Als ik als reactie neerzet grootheidswaanzin onder bericht van GroenLinks omdat ik vind dat de mensen in de reacties veel te groots over Nederland denken en zich horen te schamen over de rol van de westerse wereld op aarde en dat word verwijderd dan is dat censureren en beperken van vrijheids van meningsuiting een dat mag een overheidorkaan niet doen

   • De Orkaan

    Dank voor de toelichting, als u dat nu onder dat verhaal geschreven had, hadden we het gewoon laten staan (net als uw andere reactie die er gewoon bijstaat). Maar het bestond uit één woord: ‘grootheidswaanzin’ waarvan het volsterkt onduidelijk was waar dat op sloeg. Wie wil bijdragen aan discussies moet ook echt ‘bijdragen’. En dit soort bijdragen dragen niet bij.

    Bij dat artikel staan ruim 60 reacties (voor en tegen) dus ‘censuur’ en ‘beperking van vrijheid van meningsuiting’ slaan nergens op (‘overheidsorkaan’ vonden we dan wel weer grappig, afgezien van het feit dat De Orkaan niks met de overheid te maken heeft).

    Alle reacties van mensen die met volledige naam en werkend mailadres reageren laten we toe. Maar wel binnen de regels: niet schelden, geen rascisme, niet off-topic, en onderbouwde bijdragen. Ook als mensen denken op alles permanent te moeten reageren zetten we ze wel eens even op ‘pauze’.

 • Peter Blokker

  meestal is dat het begin van het einde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *