Deze maand moet een besluit vallen over de keuze tussen De Orkaan en RTV Zaanstreek voor de lokale zendmachtiging 2021-2026.

Vanavond wordt in het Zaanstad Beraad gepraat over de plannen, volgende week neemt de gemeenteraad een besluit.

Afgelopen dinsdag werd in het Zaanstad Beraad gesproken met twee leden van de commissie van de externe deskundigen. Bij de bijeenkomsten van het Zaanstad Beraad is geen publiek toegestaan. Maar ze zijn wel online te volgen. Dat kan vanaf 18:00 en het duurt tot 21:15.

Het oordeel van de commissie van deskundigen is hier te downloaden.

B&W van Zaanstad willen de keuze liever uitstellen, De Orkaan vindt dat zinloos, Zaanstad heeft al eerder gesteld dat er geen extra geld naar de lokale omroep gaat en zonder substantiële verhoging van het budget is een professionele journalistieke omroep die naast een nieuwssite ook een volwaardige radio- en tv-zender in de lucht houdt volgens ons totaal uitgesloten. Ook hebben De Orkaan en RTV Zaan al uitgebreid met elkaar gesproken en kwamen niet tot een gezamenlijke aanvraag.

Lees ook: Zaanstad en Wormerland kunnen niet kiezen tussen De Orkaan en RTV Zaanstreek

Ronde 3 is de 14e september in Wormerland (voorronde gemeenteraad), de 4e op de 16e in Zaanstad (besluitvorming door gemeenteraad) en de 5e in Wormerland als de gemeenteraad daar op de 21e september een besluit neemt.

De Orkaan lanceerde deze week Kort•Zaans en bereikte de 40.000e reactie. In onze plannen benadrukken we dat we een professioneel journalistiek platform willen inrichten (dus met betaalde journalisten). We zijn een medium met een grote impact (onze berichtgeving heeft gevolgen) en er is veel participatie (bijdragen van lezers, reacties, discussie).

Het online-bereik van De Orkaan is hoog en zal nog verder groeien in de komende jaren. Hieronder de cijfers van De Orkaan en RTV Zaanstreek over 2020. (RTV heeft uiteraard ook bereik via radio en tv.) De Orkaan bereikt bijna drie keer zoveel mensen, wordt bijna vier keer zo vaak bezocht en heeft ruim vijf maal zoveel pageviews (paginaweergaven). Dat wil zeggen dat bezoekers van deorkaan.nl vaker terugkomen en tijdens hun bezoek ook meer berichten bekijken (ze lezen berichten ook langer).

Is 110.00 bezoekers niet erg hoog? In de Zaanstreek wonen ‘maar’ 185.000 inwoners, inclusief zuigelingen en kleuters. Dat klopt, maar niet alle bezoekers komen uit de Zaanstreek. De Orkaan trekt behoorlijk veel bezoekers die vroeger hier gewoond hebben (‘Zaanweggers’), dat zie we aan de reacties en de inschrijvingen op de nieuwsbrief bijvoorbeeld. We hebben trouwe lezers in Zweden, New York, New Zeeland, Oostenrijk, Duitsland, Limburg, Friesland en andere exotische streken.

Daarnaast worden we gelezen door mensen die hier niet wonen maar wel werken of inwoners die de site vanaf hun werk buiten de Zaanstreek bekijken, dat bezoek ziet Google Analytics als ‘niet-Zaans’.

Ook hebben we veel bezoek van de buren, uit Amsterdam, Landsmeer, Uitgeest, Heemskerk, Alkmaar, Haarlem. Nieuws over bouwprojecten en woningbouw wordt veel gelezen door mensen die een huis zoeken, ook van buiten de streek. En sommige onderwerpen trekken ook bezoekers uit andere plaatsen.

En dan zijn er technische dingen: veel mensen die via een bedrijfsnetwerk online zijn, worden herkend als een gebruiker in de plaats waar de server van dat bedrijf staat. Zo hebben we veel bezoekers uit grote steden waar veel Zaankanters werken. Ook technisch: de site wordt ook bezocht door buitenlandse ‘robots’ van zoekmachines. De ‘unieke bezoekers’ zijn niet gelijk aan mensen maar aan ‘apparaten’ – wie de site zowel op z’n smartphone als de laptop bezoekt, telt twee keer mee. Driekwart van het bezoek is op de mobiele telefoon.

Je kan die ‘unieke bezoekers’ dus niet gelijk stellen aan inwoners. Maar feit blijft dat ruim 100.000 mensen per maand in 2020 Zaans nieuws op De Orkaan lazen.