πŸŽˆπŸŽ‰ πŸ₯³ 40.000 reacties op De Orkaan

Bij De Orkaan kan je terugpraten: ergens niet mee eens (of juist wel), een andere mening, een aanvulling, een suggestie, een correctie, een opinie, een pluimpje of een jammerklacht…

Wie niet scheldt, niet teveel van de zaak afwijkt, geen beledigingen uit, niet te te vaak wat wil zeggen en niet in HOOFDLETTERS schrijft, kan z’n (m/v) ei kwijt bij de reacties van De Orkaan.

Vorige week tikten we nr. 40.000 aan op de website.

Dat is niet alleen veel, het is ook bijzonder. Verreweg de meeste lokale (en landelijke) nieuwswebsites laten geen reacties meer toe. Ze vonden de moderatie teveel werk (en te duur) en waren niet tevreden over de kwaliteit.

Bij De Orkaan hebben we precies de omgekeerde ervaring: juist omdat we streng modereren neemt de kwaliteit toe, artikelen waar veel op gereageerd wordt, worden ook meer gelezen, en vaak levert het ook nog iets op: een follow up, een tip voor een ander verhaal of een waardevolle aanvulling.

Anoniem

In het begin (de eerste 3 jaar) waren er nauwelijks reacties, en als ze waren, waren ze anoniem, vaak van dezelfde personen en stelden ook qua inhoud weinig voor. Andere lezers kregen in ieder geval niet de aandrang ook te reageren.

Maar naarmate het bezoek toenam, groeide het aantal reacties (en het aantal uitglijers: anonieme scheldpartijen, mensen die overal op reageerden, spam, persoonlijk aanvallen en onzin-reacties). Dat vroeg om ingrijpen. In stapjes voerden we dat in: alleen reageren met werkend mailadres, geen schuilnamen of anonieme bijdragen meer, met voor- en achternaam reageren, en af en toe de regels nog eens uitleggen.

Er gebeurde iets wonderlijks: hoe strenger we werden, hoe meer reacties er kwamen. We gooien nog wel reacties weg, maar eigenlijk gebeurt dat vooral als mensen niet met hun eigen voor- en achternaam willen reageren (en soms is dat best jammer want ook daar zitten vaak goeie reacties bij). Niet alles is even jofel trouwens.

Overleden

Verreweg de meeste lokale media doen niet aan reacties op de site, bij regionale dagbladen en omroepen mag het helemaal nooit, bij lokale omroepen in 10 procent van de gevallen en bij lokale nieuwssites bij 20 procent van de titels volgens een recent onderzoek van de Hogeschool Utrecht. Bij media waar het niet mag, hebben ze de reacties over de schutting bij Facebook gegooid.

Waar wordt veel op gereageerd? In de afgelopen periode was dat veel bij artikelen over corona, daar ging het soms ook wel heftig aan toe. Maar ook stukken over verkeer, Schiphol, de Zaanse Schans, coffeeshops, bomenkap, het Cultuurcluster, de Zaanbrug en asielzoekers leveren over het algemeen veel reacties op.

Artikelen over bekende Zaankanters die zijn overleden, krijgen vaak veel reacties: Derk Peeters (24), Peter Tates (25), Ben Rozema (49) en Gennaro Iaccarino (110).

Je mag reageren op dit artikel!

Deel dit artikel:

31 reacties

 • stront orgaan

  vieze strontorgaan likkers

 • Rik Romijn

  Gefeliciteerd! 🍾🍻πŸ₯³πŸΉ

 • Sinclair van Oort

  Ben eigenlijk wel benieuwd wie de bezoekers van orkaan zijn en wie reacties plaatst. Puur om te kijken hoe divers publiek de orkaan bereikt. misschien interessant om een klein enquete te doen?

 • Bert Versteeg

  Sinclair, ik ben één van die bezoekers !

  Orkaan, van harte gefeliciteerd met het bereiken van deze mijlpaal !
  Op naar de 50.000.

 • Carin Gouwerok

  De Orkaan houdt zich niet aan het gestelde in de eerste 2 alineas’s. Men “mag een andere mening hebben” en “Wie niet scheldt, niet teveel van de zaak afwijkt, geen beledigingen uit,…” kan kan z’n (m/v) ei kwijt bij de reacties van De Orkaan.
  Niet dus. Ik heb enkele nette reacties geschreven waarin ik een andere mening had, maar die werden dus niet geplaatst. Jammer hoor.
  Ik las dat jullie een zendmachtiging willen… Wordt s.v.p. eerst wat objectiever in het plaatsen van reacties. Dan kunnen lezers ook eens over een andere benadering nadenken.

 • Erik Schouten

  Even een vraagje aan de Orkaan onder het motto ‘domme vragen bestaan niet’ waarom zijn de namen bij sommige reacties rood gekleurd en andere zwart, zit hier logica achter?

  • De Orkaan

   Het kleurverschil is alleen in het lijstje reacties te zien als je er met je muis over gaat. Rood betekent dat mensen hun naam voorzien hebben van een website waarop je komt als je op hun naam klikt.

 • henk jansen

  Activisten club

  • Kennelijk ben je het ergens niet mee eens.

  • Bart Prins

   Activistenclub is overdreven, maar De Orkaan heeft nog wel eens de neiging om smalend te schrijven over de VVD, FvD en de PVV. Nou is dat prima voor een zelfstandige site, maar als De Orkaan de functie van dΓ© lokale omroep van de Zaanstreek wil vervullen moet hier wel een beetje op gelet worden denk ik.

   • De Orkaan

    We zijn eigenlijk wel benieuwd naar wat voorbeelden van ‘smalende’ berichtgeving over VVD, FvD en PVV. Laten we zeggen drie voorbeelden voor elke partij, dan zijn we overtuigd.

    • Bart Prins

     Da’s nou ook wat, mijn reply met links wordt niet geaccepteerd. Ik druk op ‘reactie plaatsen’ en ik schiet boven naar de pagina, zonder dat er iets geplaatst is.

     • Erik Schouten

      Als ik via Samsung internet de Orkaan bezoek en een reactie wil plaatsen lukt het bij mij niet, via Googl chrome wel

    • Bart Prins

     Ik probeer het anders wel in stappen.

     In het kader van ‘één is eigenlijk al te veel’ geef ik voor elk van de drie partijen een voorbeeldje. Hier FvD:

     https://www.deorkaan.nl/vrijheidskaravaan-baudet-bij-zaanbajes/

    • Bart Prins

     De artikelen van De Orkaan vind ik doorgaans erg leuk en informatief om te lezen. Maar wanneer het om politieke kwesties gaat denk ik af en toe: moΓ©t dat nou…

     Hoe zeer het je er ook mee eens kunt zijn, deze schrijfstijl is denk ik alleen leuk voor een bepaald publiek.

     • De Orkaan

      Dank voor de voorbeelden. Eerlijk gezegd overtuigt ons het artikel over de VVD het minst, volgens ons gewoon een keurig stuk over het afscheid van de voorzitter en de perikelen van de partij, grotendeels berustend op citaten van de ex-voorzitter zelf.

      Het stuk over de foto die de PVV zonder toestemming gebruikte was ongetwijfeld niet fijn voor die partij en niet positief maar dat was de bedoeling. Wij vinden het echt geen manier, en nu nog steeds niet. Maar waarom is dat ‘smalend’?

      In het stuk over FvD wordt inderdaad weinig lovend over de campagne geschreven. Maar daarom is het ook ondertekend door de desbetreffende redacteur. Het is een persoonlijk relaas. De feiten in het stuk (over de aantallen, de citaten) kloppen overigens allemaal.

      Het persoonlijk ’toontje’ van De Orkaan bevalt niet iedereen, maar het nodigt wel uit tot lezen en discussie, en dat is voor ons belangrijk.

      Maar als ‘smalend’ in de zin van minachtend is dat nooit bedoeld, wij nemen partijen als PVV, FvD en VVD (en PvdA, GL, CDA etc.) juist reuze-serieus.

 • Kees Hamster

  Ik heb “De Orkaan” pas wat later in mijn internet leven ontdekt 🀫 en reageer zo af en toe als onderwerpen mij persoonlijk raken of aanspreken.. Vooral het regionale nieuws en geen Premium artikelen maakt het prettig regelmatig de Orkaan site te bezoeken.

  Helaas komen niet alle reacties door, zeker niet anoniem (ook wel terecht) maar dat doe ik soms uit bescherming voor mijn rol in het werkbare leven. In die rol kam ik (helaas) niet altijd met naam en toenaam reageren maar heb dan wel een mening 😊

 • Peter Bont

  Orkaan……hartstikke leuk.

 • Dick van den Dobbelsteen

  Blijkbaar voorziet De Orkaan in behoefte.
  Dat wordt in het najaar een moeilijke keuze voor de gemeenten raad .
  De Orkaan of RTV Zaanstreek. EΓ©n van de twee moet er straks mee stoppen.
  Ga er maar aan staan als keuze heer/ vrouw.

 • jan koopman

  Gefeliciteerd. Als oud Kooger (of is het Koger?) lees ik de Orkaan met veel belangstelling.

 • Floris van Noorden

  Van harte gefeliciteerd.
  De Kracht zit ook in de reacties,van alle lezers van De Orkaan. πŸ™‚

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *