Nog maar een keer: wat wel en wat niet mag in reacties op De Orkaan

Ruim 15.000 keer is gereageerd op artikelen op De Orkaan. Reacties zijn welkom, mits…

Het aantal reacties varieert tussen de “0” en de 50, en de lengte wijkt ook nogal eens af. Maar eigenlijk willen we zo veel mogelijk discussie.

Onze nachtmerrie is een soort van Dichtbij.nl te worden qua reacties, daar was een klein groepje anonieme reageerders voortdurend met elkaar bezig. Het droeg niet bij aan de discussie en het was niet uitnodigend voor anderen.

We moeten steeds vaker reacties weigeren of achteraf verwijderen. De eerste keer als iemand reageert moet altijd de reactie goedgekeurd worden. Is dat eenmaal gebeurd, dan verschijnen volgende reacties meteen onder het artikel. Maar daarna kan er wel worden ingegrepen.

De regels nog even op een rijtje.

 1. Geen gescheld, racisme, beledigingen of persoonlijke aanvallen. Een algemene oproep om je fatsoen te houden bij discussies. GEEN reacties die uit HOOFDLETTERS bestaan (dat beschouwen wij als schelden).
 2. Niet off-topic of onderlinge discussies. Blijf bij het onderwerp en ga niet onderling met elkaar in discussie over zaken die niks te maken hebben met het artikel waar je op reageert.
 3. NIEUW: niet meer anoniem reageren, dat geldt voor alle nieuwe reageerders, bij de bestaande (geaccepeteerde) anonieme reageerders gaan we afbouwen. Dus voor- en achternaam die overeenkomen met je mailadres.
 4. Gebruik een werkend mail-adres. De redactie moet een werkend mail-adres bij de reactie kunnen zien. Het mailadres wordt niet gepubliceerd en alleen gebruikt om over de reactie te communiceren. Wie verschillende namen gebruikt bij dat mail-adres wordt overigens door WordPress (het systeem dat wij gebruiken) als ‘spammer’ geschouwd.
 5. Geen eindeloze stroom aan reacties. Wie denkt op vrijwel elk verhaal te moeten reageren of zich permanent in een bepaalde discussie te moeten melden, kan beter zelf een website beginnen of actief worden op Twitter of Facebook. Kijk in het lijstje met “Recente reacties”, sta je daar al twee of drie keer bij, reageer dan even niet.
 6. Draag bij aan de discussie: argumenten, meningen, aanvullingen. We zijn niet dol op “zal wat gekost hebben”, “werd tijd”, “wat een eikel” en andere zogenaamd bijdehante one-liners. Die belanden vaak in de prullenbak.

(O ja, we zijn allergisch voor Waanstad, Traanstad en Schaamstad… wie dat nog een originele leuke grap vindt, moet maar een ander online plekje zoeken.)

Reacties die niet aan de bovengenoemde voorwaarden voldoen, worden verwijderd, en bij herhaling wordt de reageerder op de “moderatie-lijst” gezet (alles moet dan per keer goedgekeurd worden) of er volgt een IP-ban (geen reacties mogelijk vanaf een bepaalde computer).

En we gaan mensen niet mailen als we hun reacties weigeren, we hebben wel wat beters te doen.

7 Reacties op Nog maar een keer: wat wel en wat niet mag in reacties op De Orkaan

 1. Eline Kleibrink schreef:

  Eens met de inhoud van het stuk, beschouw een reactie zoals vroeger een ingezonden brief in de Typhoon of Zaanlander, die werden ook vaak niet geplaatst als de briefschrijver niet netjes bleef.

 2. Leentje schreef:

  Maar mag Hendrik Haanstad nog weg dan?

  Verder is het duidelijk.

 3. Joop schreef:

  Wat moet ik doen?

  Ik plaatste die vraag over de bramen.

  Ook in Frankrijk volg ik graag – DE ORKAAN –

  Met vriendelijke groet, Joop.

 4. Rick schreef:

  helemaal duidelijk

 5. Ben Staal schreef:

  Ik woon 9 maanden per jaar in Indonesië en volg graag de Orkaan en ben het eens met uw reglement!

 6. Simon Mes schreef:

  Helemaal mee eens!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *