Bijna 30.000 keer is gereageerd op artikelen op De Orkaan. Reacties zijn welkom, mits…

Het aantal reacties varieert tussen de “0” en de 60, en de lengte wijkt ook nogal eens af. Maar eigenlijk willen we zo veel mogelijk discussie.

Onze nachtmerrie is een soort van Dichtbij.nl te worden qua reacties, daar was een klein groepje anonieme reageerders voortdurend met elkaar bezig. Het droeg niet bij aan de discussie en het was niet uitnodigend voor anderen.

We moeten steeds vaker reacties weigeren of achteraf verwijderen. De eerste keer als iemand reageert moet altijd de reactie goedgekeurd worden. Is dat eenmaal gebeurd, dan verschijnen volgende reacties meteen onder het artikel. Maar daarna kan er wel worden ingegrepen.

De regels nog even op een rijtje.

  1. Geen gescheld, racisme, beledigingen of persoonlijke aanvallen. Een algemene oproep om je fatsoen te houden bij discussies. GEEN reacties die uit HOOFDLETTERS bestaan (dat beschouwen wij als schelden).
  2. Niet off-topic of onderlinge discussies. Blijf bij het onderwerp en ga niet onderling met elkaar in discussie over zaken die niks te maken hebben met het artikel waar je op reageert.
  3. Niet anoniem reageren. Dus voor- en achternaam moeten overeenkomen met je mailadres of je identiteit moeten we op een andere manier kunnen controleren.
  4. Gebruik een werkend mail-adres. De redactie moet een werkend mail-adres bij de reactie kunnen zien. Het mailadres wordt niet gepubliceerd en alleen gebruikt om over de reactie te communiceren. Wie verschillende namen gebruikt bij dat mail-adres wordt overigens door WordPress (het systeem dat wij gebruiken) als ‘spammer’ geschouwd.
  5. Geen eindeloze stroom aan reacties. Wie denkt op vrijwel elk verhaal te moeten reageren, altijd het laatste woord wil hebben of zich permanent in een bepaalde discussie denk te moeten mengen, kan beter zelf een website beginnen of actief worden op Twitter of Facebook. Kijk bij de recente reacties, sta je daar al twee of drie keer bij, reageer dan even niet.
  6. Draag bij aan de discussie: argumenten, meningen, aanvullingen. We zijn niet dol op “zal wat gekost hebben”, “werd tijd”, “wat een eikel” en andere zogenaamd bijdehante one-liners. Die belanden vaak in de prullenbak.

(O ja, we zijn allergisch voor Waanstad, Traanstad en Schaamstad… wie dat nog een originele leuke grap vindt, moet maar een ander online plekje zoeken.)

Reacties die niet aan de bovengenoemde voorwaarden voldoen, worden verwijderd, en bij herhaling wordt de reageerder op de “moderatie-lijst” gezet (alles moet dan per keer goedgekeurd worden) of er volgt een IP-ban (geen reacties mogelijk vanaf een bepaalde computer).

En we gaan mensen niet mailen als we hun reacties weigeren, we hebben wel wat beters te doen.