Nog maar een keer: wat wel en wat niet mag in reacties op De Orkaan

Bijna 30.000 keer is gereageerd op artikelen op De Orkaan. Reacties zijn welkom, mits…

Het aantal reacties varieert tussen de “0” en de 60, en de lengte wijkt ook nogal eens af. Maar eigenlijk willen we zo veel mogelijk discussie.

Onze nachtmerrie is een soort van Dichtbij.nl te worden qua reacties, daar was een klein groepje anonieme reageerders voortdurend met elkaar bezig. Het droeg niet bij aan de discussie en het was niet uitnodigend voor anderen.

We moeten steeds vaker reacties weigeren of achteraf verwijderen. De eerste keer als iemand reageert moet altijd de reactie goedgekeurd worden. Is dat eenmaal gebeurd, dan verschijnen volgende reacties meteen onder het artikel. Maar daarna kan er wel worden ingegrepen.

De regels nog even op een rijtje.

 1. Geen gescheld, racisme, beledigingen of persoonlijke aanvallen. Een algemene oproep om je fatsoen te houden bij discussies. GEEN reacties die uit HOOFDLETTERS bestaan (dat beschouwen wij als schelden).
 2. Niet off-topic of onderlinge discussies. Blijf bij het onderwerp en ga niet onderling met elkaar in discussie over zaken die niks te maken hebben met het artikel waar je op reageert.
 3. Niet anoniem reageren. Dus voor- en achternaam moeten overeenkomen met je mailadres of je identiteit moeten we op een andere manier kunnen controleren.
 4. Gebruik een werkend mail-adres. De redactie moet een werkend mail-adres bij de reactie kunnen zien. Het mailadres wordt niet gepubliceerd en alleen gebruikt om over de reactie te communiceren. Wie verschillende namen gebruikt bij dat mail-adres wordt overigens door WordPress (het systeem dat wij gebruiken) als ‘spammer’ geschouwd.
 5. Geen eindeloze stroom aan reacties. Wie denkt op vrijwel elk verhaal te moeten reageren, altijd het laatste woord wil hebben of zich permanent in een bepaalde discussie denk te moeten mengen, kan beter zelf een website beginnen of actief worden op Twitter of Facebook. Kijk bij de recente reacties, sta je daar al twee of drie keer bij, reageer dan even niet.
 6. Draag bij aan de discussie: argumenten, meningen, aanvullingen. We zijn niet dol op “zal wat gekost hebben”, “werd tijd”, “wat een eikel” en andere zogenaamd bijdehante one-liners. Die belanden vaak in de prullenbak.

(O ja, we zijn allergisch voor Waanstad, Traanstad en Schaamstad… wie dat nog een originele leuke grap vindt, moet maar een ander online plekje zoeken.)

Reacties die niet aan de bovengenoemde voorwaarden voldoen, worden verwijderd, en bij herhaling wordt de reageerder op de “moderatie-lijst” gezet (alles moet dan per keer goedgekeurd worden) of er volgt een IP-ban (geen reacties mogelijk vanaf een bepaalde computer).

En we gaan mensen niet mailen als we hun reacties weigeren, we hebben wel wat beters te doen.

Deel dit artikel:

15 reacties

 • Eens met de inhoud van het stuk, beschouw een reactie zoals vroeger een ingezonden brief in de Typhoon of Zaanlander, die werden ook vaak niet geplaatst als de briefschrijver niet netjes bleef.

 • Leentje

  Maar mag Hendrik Haanstad nog weg dan?

  Verder is het duidelijk.

 • Joop

  Wat moet ik doen?

  Ik plaatste die vraag over de bramen.

  Ook in Frankrijk volg ik graag – DE ORKAAN –

  Met vriendelijke groet, Joop.

 • Rick

  helemaal duidelijk

 • Ik woon 9 maanden per jaar in Indonesië en volg graag de Orkaan en ben het eens met uw reglement!

 • Simon Mes

  Helemaal mee eens!

 • J. van Dijk

  Ik begrijp het en ben het eens met het reglement.

 • G Docter

  Als ik een bericht schrijf en verwijderd word is dat treurig. Want ook hier mag de waarheid niet gezegd worden.Dus er wordt pure censuur gepleegd.

  • De Orkaan

   Reacties worden verwijderd als ze niet aan onze regels voldoen, en dat was zo in dit geval (off topic, en niet zo’n beetje ook). Als je dan gaat zitten janken over censuur hebben we trouwens ook liever dat dit ergens anders gebeurt. Plekken zat… niks censuur.

  • Chris Swartsenburg

   Er is op elk antwoord wel wat te zeggen,ben ik het eens met de beperkingen ? Nee niet echt,maar aangezien het niet mijn site is en ik geen moderator ben,heb ik de keus wegblijven of me aanpassen

 • I. Zwart

  Akkoord met de regels.

 • Het plan lijkt fantastisch.

  De Padlaan 2 richting maken is super idee….mits:

  30 km..is geweldig.
  Probleem is echter dat nu al, met 50, de snelheid regelmatig overtreden wordt. Sowieso door diverse motorrijders.
  Een goede aanpassing over het handhaven van de 30 km zou dan slim zijn. Denk aan slalom rijden, zoals op de kruisstraat. Ik geef toe voor een drukke doorgangsweg niet ideaal, maar geheid wordt anders de 30 km. Niet gehaald.

  Terrassen maken een dorp leuker. Ook aan de Nauernasche Vaart zou iets gezelligs moeten komen. Vrees dat de woonarken meer opbrengen aan liggeld.

  Schoenhandel Heijne is een aanfluiting. Daar moet de gemeenteraad echt iets aan doen.

  Verder complimenten Doka team hoe jullie altijd je best doen.

 • jochem van der berg

  een regel is vaak een regel die regelt wat geregeld dient te worden,
  regels zijn ook om geregeld te regelen dat regels regelmatig geregeld zijn
  regels tussen de regels lezen kan ongeregeld regelen.
  ik zal mijn best doen om niet moeilijk te zijn. (-:

 • Catharina de Ruiter

  Ik begrijp het niet. Waarom kunnen mensen van het geboortejaar 1961 en 1962 nu een afspraak maken en die van 1958 niet??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *