Al vanaf de start van De Orkaan waren er mensen die reageerden op de artikelen. Vaak droeg dat bij aan een discussie, leverde het andere inzichten, extra feiten, kennis of beeld op.

Maar er zat ook onzin bij van het soort waar wij niet op zitten te wachten: anoniem geschreeuw door een gat in de schutting.

Al snel stelden we regels op en aan het modereren daarvan zijn we veel tijd kwijt. Toch leverde het op, omdat de grote roeptoeters weg begonnen te blijven en er ruimte bleef voor zinvolle discussies en bijdragen (18.710 reacties kregen inmiddels een plek).

Nadat wij zondag een stukje plaatsten over ‘Sinterklaas’ waren we terug bij af. Volwassen mensen overspoelen de site met reacties waar de honden geen brood van lusten. De goedheiligman is nog niet eens vanuit Spanje vertrokken, dus dat belooft wat de komende maanden.

Dreigementen, blind overschreeuwen, hoofdletters, kinderachtige scheldpartijen… In de Orkaan-vergaarbak waarin de reacties in eerste instantie terecht komen, is het momenteel een rommeltje:

‘Dit is ONS NEDERLAND. HEB JE ER PROBLEMEN MEE GA DAN WEG!’, ‘Mijn tafelpoot is inmiddels al uit de meterkast gehaald.’, ‘Stelletje zielige lamballen’, ‘Oprotten, ga naar je roets’, ‘vieze vuile landverraders!’, ‘broekpoepende bedplassende duimzuigende luierkruiers’, ‘Ze willen zo graag in luilekkerland Nederland wonen …’

Voor alle mensen die hun bijdrage terug willen zien op deze site, zetten we de regels nog maar eens op een rij. En, voor de duidelijkheid: Dit is ONZE WEBSITE. HEB JE ER PROBLEMEN MEE GA DAN WEG!’

De regels:

  1. Geen gescheld, racisme, beledigingen of persoonlijke aanvallen. Een algemene oproep om je fatsoen te houden bij discussies. GEEN reacties die uit HOOFDLETTERS bestaan (dat beschouwen wij als schelden).
  2. Niet off-topic of onderlinge discussies. Blijf bij het onderwerp en ga niet onderling met elkaar in discussie over zaken die niks te maken hebben met het artikel waar je op reageert.
  3. Gebruik een werkend email-adres. Die email wordt niet gepubliceerd en alleen gebruikt door de redactie om over de reactie te communiceren. Wie verschillende namen gebruikt bij dat mail-adres wordt overigens door WordPress (het systeem dat wij gebruiken) als ‘spammer’ geschouwd.
  4. Niet anoniem reageren, dat geldt voor alle nieuwe reageerders, bij de bestaande (geaccepteerde) anonieme reageerders gaan we afbouwen.
  5. Geen eindeloze stroom aan reacties. Wie denkt op vrijwel elk verhaal te moeten reageren of zich permanent in een bepaalde discussie te moeten melden, kan beter zelf een website beginnen of los gaan op Twitter of Facebook. Kijk in het lijstje met ‘Recente reacties’, sta je daar al twee of drie keer bij, reageer dan even niet.
  6. Draag bij aan de discussie: argumenten, meningen, aanvullingen. We zijn niet dol op “zal wat gekost hebben”, “werd tijd”, “wat een eikel” en andere zogenaamd slimme one-liners. Die belanden vaak in de prullenbak.

Reacties die niet aan de bovengenoemde voorwaarden voldoen, worden verwijderd, en bij herhaling wordt de reageerder op de ‘moderatie-lijst’ gezet (alles moet dan per keer goedgekeurd worden, dat kost ons werk dus dat doen we liever niet) of er volgt een IP-ban (geen reacties mogelijk vanaf een bepaalde computer).