Van de redactie: ZWARE TIJDEN

Al vanaf de start van De Orkaan waren er mensen die reageerden op de artikelen. Vaak droeg dat bij aan een discussie, leverde het andere inzichten, extra feiten, kennis of beeld op.

Maar er zat ook onzin bij van het soort waar wij niet op zitten te wachten: anoniem geschreeuw door een gat in de schutting.

Al snel stelden we regels op en aan het modereren daarvan zijn we veel tijd kwijt. Toch leverde het op, omdat de grote roeptoeters weg begonnen te blijven en er ruimte bleef voor zinvolle discussies en bijdragen (18.710 reacties kregen inmiddels een plek).

Nadat wij zondag een stukje plaatsten over ‘Sinterklaas’ waren we terug bij af. Volwassen mensen overspoelen de site met reacties waar de honden geen brood van lusten. De goedheiligman is nog niet eens vanuit Spanje vertrokken, dus dat belooft wat de komende maanden.

Dreigementen, blind overschreeuwen, hoofdletters, kinderachtige scheldpartijen… In de Orkaan-vergaarbak waarin de reacties in eerste instantie terecht komen, is het momenteel een rommeltje:

‘Dit is ONS NEDERLAND. HEB JE ER PROBLEMEN MEE GA DAN WEG!’, ‘Mijn tafelpoot is inmiddels al uit de meterkast gehaald.’, ‘Stelletje zielige lamballen’, ‘Oprotten, ga naar je roets’, ‘vieze vuile landverraders!’, ‘broekpoepende bedplassende duimzuigende luierkruiers’, ‘Ze willen zo graag in luilekkerland Nederland wonen …’

Voor alle mensen die hun bijdrage terug willen zien op deze site, zetten we de regels nog maar eens op een rij. En, voor de duidelijkheid: Dit is ONZE WEBSITE. HEB JE ER PROBLEMEN MEE GA DAN WEG!’

De regels:

 1. Geen gescheld, racisme, beledigingen of persoonlijke aanvallen. Een algemene oproep om je fatsoen te houden bij discussies. GEEN reacties die uit HOOFDLETTERS bestaan (dat beschouwen wij als schelden).
 2. Niet off-topic of onderlinge discussies. Blijf bij het onderwerp en ga niet onderling met elkaar in discussie over zaken die niks te maken hebben met het artikel waar je op reageert.
 3. Gebruik een werkend email-adres. Die email wordt niet gepubliceerd en alleen gebruikt door de redactie om over de reactie te communiceren. Wie verschillende namen gebruikt bij dat mail-adres wordt overigens door WordPress (het systeem dat wij gebruiken) als ‘spammer’ geschouwd.
 4. Niet anoniem reageren, dat geldt voor alle nieuwe reageerders, bij de bestaande (geaccepteerde) anonieme reageerders gaan we afbouwen.
 5. Geen eindeloze stroom aan reacties. Wie denkt op vrijwel elk verhaal te moeten reageren of zich permanent in een bepaalde discussie te moeten melden, kan beter zelf een website beginnen of los gaan op Twitter of Facebook. Kijk in het lijstje met ‘Recente reacties’, sta je daar al twee of drie keer bij, reageer dan even niet.
 6. Draag bij aan de discussie: argumenten, meningen, aanvullingen. We zijn niet dol op “zal wat gekost hebben”, “werd tijd”, “wat een eikel” en andere zogenaamd slimme one-liners. Die belanden vaak in de prullenbak.

Reacties die niet aan de bovengenoemde voorwaarden voldoen, worden verwijderd, en bij herhaling wordt de reageerder op de ‘moderatie-lijst’ gezet (alles moet dan per keer goedgekeurd worden, dat kost ons werk dus dat doen we liever niet) of er volgt een IP-ban (geen reacties mogelijk vanaf een bepaalde computer).

Deel dit artikel:

6 reacties

 • Adriaan Keyer

  Beste redactie,
  Het is inderdaad jammer dat er mensen zijn die niet onstaat zijn inhoudelijke te reageren. Maar het sinterklaas feest is er voor kinderen van alle nationaliteiten. Het eerst wat mensen moeten doe is kikken naar de geschiedenis van sinterklaas. Sinterklaas was als bisschop in Turkije erg begaan met de kindslaven en kocht de kinderen op om ze een beter leven te geven. Althans is dit een versie die de waarheid geen geweld aandoet. Natuurlijk kan ik mij voorstellen dat mensen met een donkere huidskleur hier moeite mee heeft. Maar ik vindt dat je het ook kan benaderen als een kinderfeest met die een ook de geschiedenis weer geeft die zeker geen schoonheids prijs verdient, hier is niks aan te veranderen. Ik denk dat geen een kind is die zich hier druk om kan maken geel,wit zwart paars met geel stippen het maak echt niet uit. Laat wij proberen elkaar het feestje met elkaar te vieren en ieder zijn eigen betekenis er aan te geven.

  • Bruce

   Beste meneer Keyer, ik geloof ook niet dat sinterklaas de omstreden figuur is. Wellicht kunt u toelichten hoe de geschiedenis van zwarte Piet in elkaar steekt, en waarom zwarte schmink, rode lippen, zwart krullend haar en grote gouden oorbellen een essentieel onderdeel zijn van de sinterklaasviering?

 • Gert pot

  Zag deze of vorige week een beeld in een kathedraal in zuid-Italië van Sinterklaas die daar vereerd wordt.
  Omdat ze man uit Turkije kwam had hij een donker gelaat.
  Nu ken ik zelf niet veel Turkse mensen met een donker gelaat maar voor de Italianen was dit volstrekt normaal.
  Wat is een kleur???

 • Jaap

  Heren, dit gaat over de regels hier op de site hoor.
  Dat de Sinterklaasdiscussie hier als voorbeeld aangehaald wordt heeft niet direct met het onderwerp van het artikel te maken.

 • Wendy Kind

  Mag ik de redactie van De Orkaan veel sterkte en wijsheid toewensen bij het modereren van de reacties. Jammer van jullie tijd, die had ook gestoken kunnen worden in nog veel meer leuks en interessants over onze Zaanstreek.
  Laat de reaguurders hun heil elders zoeken svp.

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *