Merel Kan: Reageer op De Orkaan (met meelij!)

Scheldkanonnades, bedreigingen met fysiek geweld en/of juridische procedures, geprik in de borst (blauwe plek!), een buikbump van een raadslid (lachstuip!), klachten over ‘de scribent’ bij de hoofdredacteur, en meerdere uitgestoken handen die werden genegeerd of weggeslagen.

En dat is nog alleen maar een greep uit het echte leven van een Orkaan-redacteur (Ikke! Ikke!).

Digitaal is het niet veel beter.

Het is een klus, en daar staat tegenover dat mijn vijfjarige Orkaancarrière me een hoop windeieren heeft gelegd: als het winnen van de populariteitsprijs het hogere doel was geweest, dan had ik mijn maatschappelijke betrokkenheid echt op een andere manier vorm moeten geven.

En… om het allemaal nog erger te maken – ik klaag niet, nooit niet – komt er de komende twee maanden een verschrikkelijke taak bovenop: het is mijn beurt om de reacties te modereren!

Door de jaren heen hebben we de reactie-regels aangescherpt, en regels dien je te bewaken.

Waar iedereen in het begin nog kon reageren onder creatieve namen als ‘Broekjevol de Derde’, ‘Monkey’, ‘Dwarsligger’, of ‘Triest’, en met emailadressen als niks@verwijdermemaar.nl, kut@jebef.nl, of gaweg@gast.nu, besloten we gaandeweg dat mensen die reageren bereikbaar moesten zijn met een werkend mailadres, en met voor,- en achternaam.

Het handhaven doen we persoonlijk, niet geautomatiseerd. Als iemand eenmaal handmatig is goedgekeurd, dan komt hij (m/v) er een volgende keer automatisch doorheen, maar ook dan toetsen we reacties. We doen dat niet om de drempel te verhogen, maar juist om deze te verlagen.

Door een anoniem gat in de schutting roep je makkelijker niet-onderbouwde beledigingen, maar degene die het hardste schreeuwt, maakt een hoop mensen monddood. Door verantwoording te nemen voor wat je schrijft en aanspreekbaar te zijn, worden discussies interessant en minder snel een woordenstrijd die gewonnen moet worden.

De betrokkenheid van lezers, ongeacht welke mening ze hebben, is een belangrijk onderdeel van De Orkaan. We proberen simpelweg te schrijven wat er gebeurt, in plaats van te kopiëren wat ingehuurde profs willen dat we schrijven en lezen. Daarvoor zijn de ogen, oren, mond, pen… kortom daarvoor ben jij – ja, jij – onmisbaar. Via de mail, maar zeker ook door middel van de reacties onder stukken waar je het mee eens kan zijn of juist niet.

Ik ben nu tien dagen op weg in mijn modereer-dienst-maand (kerf met een mesje de dagen af in de muur naast mijn bureau), en ik baal het meest van de reacties die ik in de prullenbak moet gooien. Soms volledig indruisend tegen alles waar ik in geloof, maar doordacht, onderbouwd en de moeite waard om zichtbaar te maken. Alleen niet voorzien van een werkend mailadres, of met enkel HOOFDLETTERS, of er is geen naam opgegeven….

Ik zou willen vragen te reageren. Spui kennis, verbeter, complimenteer – niet persé ons -, vul aan, fileer, wees het oneens… Maar heb (in ieder geval de komende twee maanden!) een beetje meelij met de moderator en doe het volgens de huisregels.

PS Broekjevol de Derde’, ‘Monkey’, ‘Dwarsligger’, en ‘Triest’, in november (over 49 dagen!) zit mijn dienst erop.

Deel dit artikel:

23 reacties

 • Rob Poldner

  Helemaal mee eens. Veel werk en soms zonde, maar dan heb je ook wat. Het gaat dan om de inhoud en de argumenten. Winnen is niet belangrijk, maar het spel geeft kleur aan de kennis. Succes….

 • Merel Kan

  Dank Bert en Rob!
  Enne… Bert, ik heb je zojuist gemaild met de vraag of ik je achternaam toe mag voegen aan de reactie:-)

 • Henk Brunt

  Ik waardeer het open vizier dat jullie geven èn ook van anderen verwachten. TOP.
  Succes de komende maanden.

 • Henk Kroes

  Beste lieve Merel,

  Mensen die hun hoofd boven het maaiveld uitsteken krijgen vaak kritiek van mensen die nooit wat doen voor de maatschappij. Laten mensen die veel kritiek hebben eerst eens wat positiefs gaan doen. Ik geniet van de vele stukken die jullie, jij schrijft en ik hoef het er niet mee eens te zijn, ik neem het ter kennisname aan. Orkaan ga door ook met tegenwind, doe je zuidwester op en fiets door.

 • Annie de Ronde

  Herkenbaar, als je opvalt dan vind men al snel wat. Succes en laat je niet gek maken. Hopelijk krijg je veel reacties met inhoud.

 • Monica Briefjes

  Beste Merel en andere Orkaan-contributanten,
  Jullie digitale artikelen zijn een waardevolle toevoeging aan de informatiesamenleving waarin we leven.
  Ga zo door!

 • Vandaar dat mijn reacties via mijn mail niks@verwijdermemaar.nl nooit geplaatst werden. Toen maar gaweg@gast.nu geregistreerd, maar idem dito. Hoofdletters om mijn boosheid te duiden werden ook genegeerd. Man man man 😉

 • Merel Kan

  Wat een fijne reacties! En het modereren gaat vandaag bijzonder makkelijk (alleen die vermaledijde Bert komt niet door met zijn achternaam:-))

 • dick siebeling

  maar het staat er wel zonder achternaam

 • Judit Raa

  Heel goed Merel! Ergerlijk die anonieme reacties en scheldkanonnades.Fijn dat jullie hier mee aan de slag zijn gegaan. Enne, sterkte ermee. Voor je het weet, is het november. 😉

 • Ernst Debets

  De site is al dusdanig ingesteld dat je de velden ‘naam’ en ‘e-mailadres’ moet in vullen. Dat scheelt in ieder geval lege namen en adressen, want als je niets in die velden zet verstuurt de site de reacties ook niet. Misschien kun je het acceptatieniveau van die twee velden uitbreiden naar een minimaal aantal karakters => dat scheelt je weer bij het modereren en schrikt kwaadwillenden af.

 • Vijf jaar bij De Orkaan!
  De Zaanstreek mag zich rijk prijzen met jullie streekjournalistiek.
  En laat je niet in een hoek prikken of buikbumpen.
  Ongewenste of lastige vragen doen er juist toe.
  Groeten uit mooi Wormerland!

 • Ik ken u niet.
  Maar ik zie een soort Repelsteeltje voor me.
  Stampen met gebalde vuistjes.
  En een brede bek.

 • Heel goed! Succes met modereren, het is een rotklus weet ik uit ervaring – los van de enorme hoeveelheid spam die vermoedelijk al geautomatiseerd tegengehouden wordt, wat de site leesbaar houdt.

  Ik ben blij met De Orkaan, als vinger aan de pols van wat er leeft in het Zaanse. Hopelijk komen er nog heel veel jaren bij…

 • Bert Schaap

  Kan mij voorstellen, dat men er beetje ziek van wordt, kan mij dat levendig voorstellen. Erg veel meningen en dus ook veel tegenstand en “oplossingen”. Onafhankelijke journalistiek bestaat niet, er zit altijd de mening van de schrijver in verweven. Daarom kijk ik b.v. naar verschillende journaals op de tv. (VRT,NOS,BBC,RTL o.a.) Daarna blijkt dus dat de peroonlijke mening van de redactie of journalisten, de berichtgevingen, een bepaalde kant op sturen. Het bewust niet melden van feiten, omdat het b.v. niet politiek correct is, is ook nepnieuws. Dat proberen we de kinderen mee te geven. De tijd dat je kranten of nieuws op de media als waarheid aannam, is voorbij. Een lokale site in een regio in een land kleiner als een wereldstad, hoeft natuurlijk geen wereldnieuws te verspreiden, maar ook hier zie je heftige reacties. Beetje de tijdgeest denk ik. Aan de andere kant van Amsterdam noemt men deze regio Bangla Desh. Soms denk ik dat men wat gelijk aan hun zijde heeft…

  • Merel Kan

   Hoi Bert,

   Meningen, tegenstand en oplossingen zijn zeer welkom. Maar we hebben daarvoor regels gemaakt, zodat het lee(f)sbaar blijft.
   Het frustreert als mensen de moeite hebben genomen een gewogen reactie te schrijven, en vervolgens eindigen met een scheldkanonnade, of geen mailadres achterlaten.
   De vergelijking van de Zaanstreek met Bangladesh begrijp ik niet helemaal (ook laaggelegen aan een rivier?)

 • Bert Schaap

  Geen idee, hoeveelheid vreemdelingen in de jaren 80,90 vergeleken met de Gooi en Vechtstreek, ineenstortende industrie, armoedigheid? Ik weet niet beter dat het in het Gooi en vechtstreek zo genoemd wordt sinds mijn jeugd. En dat is lang geleden.

 • Gre Luttik

  Lieve Merel, ik leef met je mee. Maar ik moest wel eerst twee keer je stuk lezen voor ik het snapte. Ik schrok me bij de eerste regels wild! Ze gaat toch niet weg?? Maar gelukkig. Kerf maar geen streepjes maar vraag een oude centimeter waar je elke dag een stukje afknipt. Dat voelt ff vriendelijker. En ik heb me immer geërgerd aan de waanzinnige schuilnamen. Maar het is wel een job van jewelste. Zet ‘m op. Sterkte. Op naar de finish.

 • Ron Sman

  Beste Merel,

  Ook vanuit Zaandijk wens ik je veel energie om jouw ‘mooie’, maar lastige job van eindredacteur op een goede wijze te vervolgen. Onze Orkaan is een prachtige aanvulling op de steeds meer vertelegraafde
  reguliere pers. De nu genomen maatregelen leiden er in ieder geval toe dat er een eind komt aan anonieme en daarmee tegelijkertijd laffe reacties.
  Succes met je belangrijke taak!

  • Winnie de Wit

   De vertelegrafisering van de reguliere pers is inderdaad stuitend. Neem alleen al het enorme cynisme waarmee geschreven wordt over onderwerpen die met de energietransitie te maken hebben. Maar ook de overdadige aandacht voor misdaad: je struikelt werkelijk over de uitgebreide verslagen van rechtszaken: #demeestemensendeugen.
   Ergerlijk is het dat die cynische Telegraaf-toon ook steeds meer de overhand lijkt te krijgen in de berichtgeving in de regio. En hoe lang hou je het als lezer vol om dat soort stemmingmakerij te blijven slikken? Een vraag die de samenstellers van de regionale edities in Amsterdam zich misschien eens moeten stellen?

 • Bert Schaap

  Ik denk dat de energietransitie wat meer draagvlak zou krijgen, als het door de rest van de wereld gesteund en ook uitgevoerd zou worden. 15 Km voorbij Maastricht weet geen hond waar je het over hebt. (Uit ervaring).
  En de argumentatie om Nederland als voorbeeldland te promoten, heeft al lang geen effect meer. Er is werkelijk geen hond in de buitenlanden (en ik als werknemer over de gehele wereld kan dat wel weten) neemt nederland ergens serieus mee. Men denkt aan weed en gay’s en dat er weinig niet mag, als je er over spreekt. Verder eigenlijk helemaal niets. De media en de regering doen net alsof we toonaangevend zijn met dit en dat, maar dat is meer voor de buhne van het eigen volk. Nederlanders worden over het algemeen als lastig ervaren. Nederlandse toeristen als westerse Russen. Schreeuwerig en veeleisend. Misschien verdienen ze dus geen kranten als in Australie of Nieuw-Zeeland. Onafhankelijk en niet gestuurd zoals de Telegraaf of Volkskrant, of verjaardagskranten zoals Trouw of NRC.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *