Het bericht over het vertrek van burgemeester Geke Faber ontlokte binnen een paar uur tientallen reacties op onze website, op de Facebook-pagina van De Orkaan en via Twitter.

Die reacties waren gemengd, variërend van ‘Zo jammer…’ tot ‘Opgeruimd staat netjes’. Op de Facebook-groep Je Bent Een Zaankanter Als…, waar we het bericht plaatsten, verschenen snel meer dan 100 commentaren. De positieven (‘jammer’) waren daar in de minderheid, het ging vaker van ‘hieper de piep hoera’, ‘Lekker wachtgeld mee’ of ‘Geke zal ons Zaanse zeikers ook wel zat zijn.’

Er werd ook al gespeculeerd over een opvolger: ‘een SP’er’, ‘geen interim’, ‘geen PvdA’er’, ‘Jeroen Olthof’, ‘een Zaanse inwoner als burgemeester’ en over de reden voor het voortijdige opstappen ‘zeker naar Haarlem’.

Op Twitter reageerden de nieuwe gemeentesecretaris, griffier Ben Nijman, woordvoerder Geralt Lammers, wethouders Jeroen Olthof, Dick Emmer, Dennis Straat en Leny Vissers en diverse raadsleden:

Oppositiepartijen DZ en POV laten geen traan bij het aanstaande vertrek, Aart Molenaar (DZ) heeft er nog niet over getwitterd maar toonde zich “opgelucht” aldus een een reactie in Dagblad Zaanstreek. Harrie van Laan (POV) laat zich in soortgelijke bewoordingen uit: