De woontorens van het Eiland

Rochdale gaat op de kop van Het Eiland in Zaandam – de voormalige William Pont-locatie – twee woontorens bouwen.

Gister schreven we over het plan. Maar toen hadden we nog geen beeld van hoe het zou worden. Dat hebben we nu dus wel. Rochdale stuurde ons de artist impression van de nieuwe woontorens.

De woontorens krijgen 9 en 11 verdiepingen en zijn op de beide uiteinden van het huidige Rochdale-terrein gesitueerd.

Woordvoerder Pim de Ruiter van Rochdale benadrukt dat de ‘impressie’ weergeeft hoe de woningstichting het graag zou zien:

“maar voor het zover is hebben we nog een hele weg te gaan. De ervaring leert dat het eindresultaat wel eens afwijkt van de ambities aan het begin van de rit. Dit is onze inzet in elk geval.”

Het kantoorgebouw is in bruikleen gegeven aan leegstandsbeheerder Alvast. Rochdale maakt nu het voorlopig ontwerp dat ze dit najaar (al snel dus) willen presenteren aan de omwonenden. Binnenkort begint Rochdale de bestemmingswijzigingsprocedure. Die is nodig omdat op de locatie formeel nog de bestemming kantoor rust. De procedure duurt ca. 12 maanden en maakt de weg vrij voor de bouw van de woongebouwen aldus de woordvoerder van Rochdale.

Scheepswerf

Zaans Maritiem (onderdeel van Zaans Erfgoed) heeft plannen voor een historische scheepswerf op het meest noordelijke deel van het Eiland. In die plannen wordt er vanuit gegaan dat Rochdale een deel van hun terrein verkoopt (het andere stuk is van de gemeente). Zaans Maritiem gaat er vanuit dat de scheepswerf naast de woningbouw kan komen. De tekening lijkt te laten zien dat Rochdale het hele terrein gebruikt.

Vanavond gaat Tjeerd Pietersma van de PvdA vragen stellen aan wethouders Mutluer (wonen) en Baerveldt (cultuur) over de plannen. De partij gaat er vanuit dat de scheepswerf en de woonbestemming niet te combineren zijn: “gaat de bouw van meer dan 100 geplande sociale woningen niet door als (…) op genoemde locatie een historische scheepswerf komt?”

Ook wil Pietersma weten of het waar is dat de wethouder cultuur “in gesprek is met de initiatiefnemers om een historische scheepswerf op de locatie op het Zaaneiland mogelijk te maken?” En gaat Rochdale dan ergens anders bouwen?

UPDATE: 16.00 uur, 24 september

Wij vroeger Rochdale welk deel van hun terrein ze nodig hadden en wat ze vinden van het plan van Zaans Maritiem:

“Rochdale heeft de volledige grond nodig voor de 120 sociale woningen (en bijbehorende parkeerplaatsen) die we daar willen maken. De plannen van Zaans Maritiem vinden wij sympathiek, maar de ontwikkeling van sociale woningbouw heeft onze allereerste prioriteit. Al onze aandacht gaat daarnaar uit. Wat ons betreft kan het niet zo zijn dat het initiatief van ZM de ontwikkelingen van de woningen dwarsboomt.”

Deel dit artikel:

8 reacties

 • Nico Spiegels

  Het wordt nogal druk op die punt. Er komen 2 woontorens en een historische scheepswerf Die 2 naast elkaar slaat al als een “tang op een varken”. Die scheepswerf kunnen ze beter op de plaats van JOWA bouwen en daar is het ook diep genoeg. Het ligt ook in de Russische buurt naast het “kippenbruggetje”. Past volgens mij veel beter. En die woontorens? Daar zullen ze in de “Bananenflat” niet blij mee zijn. Het beperkt hun hele uitzicht En waarom niet een toren voor sociale woningbouw en de andere voor oudere appartementen???

 • Ja je hebt gelijkt er heerst woning nood voor de gewone mensen met een gewoon inkomen de wachtlijst daarvoor loopt steeds op .
  Er zijn geen betaalbare huurwoningen neer .
  Zelf woon ik in een woning die scheef gezakt is en overal scheuren heeft maar moet daar wel 622 euro voor betalen een woning uit 1921.
  En denk aan al onze jongeren geen kans op wonen.

 • André van Beveren

  De historische scheepswerf op die plek is een onzalig idee. Zeker als de twee torens er komen. Het is absoluut geen gezicht: 2 moderne woonvormen waar tussenin de historische werf komt. Beter is het die werf te realiseren op de burcht, waar vroeger ook werven hebben gestaan, of aan de overkant van het water bij het ‘kippenbruggetje’. Nòg beter is het die werf te realiseren waar ook al andere Zaanse pronkstukken staan, namelijk de Zaanse Schans. Er staat al een zaagmolen tussen andere molens, een Zeilweverij, een kuiperij. En misschien is er dan ook nog ruimte voor een touwslagerij te vinden.

 • M. de Boer

  Voor de historische scheepswerf is het beter uit te kijken naar een andere plek. Ook de Hemmes moet nog worden ingevuld en daar zijn veel meer problemen juist doordat daar voorheen scheepswerven actief waren. Richt op die plek een scheepswerf in, dat is toeristisch gezien ook veel interessanter – immers vlak bij de Zaanse Schans en bij een wijkje waar nog een nieuwe molen komt te staan ook. Anderzijds zou zelfs een plek aan de Zaanse Schans ook moeten kunnen, want daar kan dan ook gelijk het Tsaar Peter de Grote schip kunnen afmeren, daar is heel veel voor te zeggen. Immers dan wordt er eindelijk een verbinding gemaakt tussen de Zaanse Schans en de rivier de Zaan. Tot nu toe heeft de Zaanse Schans nooit naar haar naamgever, de rivier omgekeken – ze leven er eerder met de rug naartoe – meer belang bij bussen dan bij een toeristische recreatievaart.

 • Piet Keijzer

  Wat goed dat er meer dan 100 sociale huurwoningen bijkomen op het Zaaneiland.
  Waar ik wel nieuwsgierig naar ben, is hoe het aardgasvrij bouwen er uit komt te zien. Het Zaaneiland met rondom water, is een unieke plek voor Thermische Energie uit Oppervlaktewater (TEO). Op de Klimaattafel Wonen op 28 september zal een gezamenlijke presentatie plaats vinden vanuit Haaldersbroek en het Zaaneiland met een pleidooi om TEO in het waterrijke Zaanstad voortvarend op te gaan pakken.
  En als er dan toch nieuw wordt gebouwd op het Zaaneiland zou het realiseren van voorzieningen voor de vergrijzende populatie mooi meegenomen kunnen worden.

 • Het zaaneiland is gebouwd met de aankondiging toendertijd “Wassenaar aan de Zaan”
  Daar ga je dan nu toch geen torenflat met 120 sociale huurwoningen neerzetten ??
  Sorry … belachelijk idee !!! Koop dan JOWA uit en bouw daar iets.

 • Bert de Boer

  Twee woontorens geen goed idee, dus er komen nog meer verkeersbewegingen, volgens de brochure van Rochdale komen er 120 appartementen waarschijnlijk x 2 personen die allen moeten werken om deze appartementen te kunnen bekostigen. Volgens Rochdale zullen er mensen deelauto’s gaan gebruiken, wie verzint zoiets dat is praten in je eigen “straatje” zullen wel 150 auto’s zijn die ook een parkeerplaats nodig zullen hebben.
  Binnenkort zal al het zwaar werkverkeer en daarna de nieuwe bewoners van de woontorens onder de “Bananenflat” doorrijden, ook geen goed idee (scheuren verzakkingen).
  Tien jaar geleden zou er een woontoren komen na de crisis werd het laagbouw nu weer twee woontorens ben benieuwd.

 • Lilian Ko

  This is a bad plan! This is a small island,how could a family of 120 be accommodated? This plan will have a huge impact on the local residents,because children will be lack places for activities,and also there will not be enough parking spaces.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *