Sociale huur op A-locatie: Badhuisweg (Woningbouwimpuls #2)

Na jarenlange vertraging wordt er nu eindelijk gebouwd op de kop van Het Eiland in Zaandam: twee woontorens met in totaal 120 appartementen.

Het worden de mooiste sociale huurwoningen van Zaandam – qua uitzicht dan: zicht op de Voorzaan.

Zaanstad heeft van het Rijk € 20,6 miljoen gekregen om de woningbouwplannen te versnellen in het centrum van Zaandam en in de Kogerveldwijk. Zaanstad gaat dat besteden aan het inrichten van de openbare ruimte (parken) en de infrastructuur (parkeren, wegen). De twee gebieden omvatten 25 verschillende bouwprojecten. De Orkaan loopt al die plannen de komende weken langs. Vandaag:

Badhuisweg (“sociale woningen met prachtig zicht op de Zaan”)

Waar ligt is het?

Het is de ‘kop’ van Het Eiland in de Voorzaan. Het Eiland is het voormalige William Pont Eiland, nu een woonwijk met één kantoorgebouw, eerst van William Pont, later van Rochdale. Daarna werd het tijdelijk verhuurd door Spaander (die naam staat nog op de gevel). Het is in bruikleen gegeven aan leegstandsbeheerder Alvast. Zie ook de kaart onder dit artikel.

In de jaren negentig werd het eiland getransformeerd maar woonlocatie.

Wat komt er?

Zaanstad:

In de Zaan ligt, vlak naast de locatie Houthavenkade, een eiland waar vroeger hout werd opgeslagen en bewerkt. Aan het eind van de vorige eeuw is het terrein getransformeerd tot een woongebied. Daar ontstond een hoogwaardig woonmilieu zoals Zaanstad nog niet kende. Een oud kantoor aan de kop van het Zaaneiland wordt herontwikkeld.

Corporatie Rochdale wil hier twee woongebouwen neerzetten, tegenover de sluis en het Zaantheater. Hier worden sociale woningen gerealiseerd met een prachtig zicht op de Zaan. Het plan past perfect in het streven om niet alleen te verdichten*, maar daarbij ook woningen toe te voegen met kwaliteit.

* ‘Verdichten’ is poli-speak voor hoogbouw (flats noemden wij dat vroeger)

Hoever is het plan al?

Het staat in het bidbook van de Woningbouwimpuls Zaandam-Centrum (onderdeel De Knoop). Maar voor zover wij weten is er geen nieuw bestemmingsplan en zijn er door Rochdale ook geen plannen openbaar gemaakt. Die plannen zijn er natuurlijk wel, maar Rochdale ligt al jaren in de clinch met de gemeente, vooral over het parkeren. Een bron bij Rochdale zei eerder tegen De Orkaan ‘gek’ te worden van de steeds veranderende eisen van Zaanstad.

Rochdale is het voorlopig ontwerp aan het maken (zie onder). Komend najaar (2020) wil de corporatie dat presenteren aan omwonenden. Het huidige pand moet nog gesloopt worden. Het is nu ’tijdelijk’ in gebruik.

Binnenkort begint Rochdale de bestemmingswijzigingsprocedure. Die is nodig omdat op de locatie formeel nog de bestemming kantoor rust. De procedure duurt ongeveer 12 maanden, daarna kan er gebouwd worden.

Zijn er dingetjes?

Zeker (zie boven): de gemeente is een dingetje en de onzichtbaarheid van plannen en het ontbreken van een bestemmingsplan maakt het onzeker of er volgend jaar gebouwd gaat worden (zoals de minister wil), dat moet dus ‘binnen drie jaar’ (zoals wethouder Mutluer beloofde).

En er is nog een dingetje, zeg maar DING. De Werkgroep Maritiem van de Vereniging Zaans Erfgoed heeft haar oog laten vallen op een plekje vlak naast het voormalige Rochdale-kantoor voor een historische scheepswerf. Zaans Maritiem wilde eerst een plek op de Burcht, maar daar zijn ook bouwplannen. Omdat er echt een schip gebouwd gaat worden, is dat mogelijk een probleem. De scheepswerf moet ook horeca krijgen en het pand wordt ruim 15 meter hoog (of in andere varianten 13 meter). De grond voor de werf is van Rochdale en Zaanstad. Volgens Zaans Maritiem hebben drie wethouders, waaronder Hans Krieger “hun schouders eronder gezet”. Krieger is ook als wethouder betrokken bij de nieuwbouwplannen van Rochdale. De scheepswerf ligt 20 meter van de huidige flat aan de Badhuisweg. Ook dat kan een probleem zijn.

Zijn er plaatjes?

Niet van de nieuwbouwplannen (die zijn er wel, Zaans Maritiem heeft ze gezien, maar wij hebben ze niet bij Rochdale kunnen vinden). Wel van de huidige situatie.

UPDATE: die kregen we dus van Rochdale!

Impressie van de woontorens
2014
Spaander (2016)
2020
De bouw van het kantoor van William Pont
Maquette van scheepswerf

Alle projecten op de kaart


Bekijk hier alle artikelen over de Woningbouwimpuls en hier alle artikelen over de nieuwbouw aan de Badhuisweg.

Bronnen: Bidbook Zaanstad, eerdere berichtgeving op De Orkaan, websites Rochdale en Zaans Erfgoed, persinformatie Zaans Maritiem, contact Rochdale.

Deel dit artikel:

11 reacties

 • Marcel van Kampenhout

  Prima, dat de toekomstige bewoners een geweldig uitzicht krijgen. Hopelijk krijgt de hele stad ook uitzicht op een mooi gebouw.

 • Tjeerd Pietersma

  Beste Orkaan,

  Wonen, scheepswerf of beide? Misschien dat we morgenavond tijdens het vragenuur in het Zaanstad Beraad horen hoe het ervoor staat. Daar worden over dit onderwerp een aantal vragen gesteld aan de Wethouders Songül Mutluer (Wonen) en Annette Baerveldt (Cultuur) ( https://zaanstad.raadsinformatie.nl/document/9187991/1). Als het dan nog onduidelijk blijft moet ik het de volgende week misschien toch maar aan Wethouder Krieger vragen.

  • De Orkaan

   Zaans Erfgoed heeft wel een plan (versie 2 na het plan voor De Burcht) maar verder is er niks: geen subsidie, geen begroting, geen eigendom van grond, geen bestemmingsplan, geen deal met Rochdale en ook niet met de gemeente (beide grondeigenaar). In hun documentatie stellen ze wel dat er steun is van diverse wethouders voor hun plan. Maar dat is hun versie.

  • Beste Orkaan en Tjeerd,
   Zaans Maritiem wil de woningbouw niet tegen gaan. Het is dus beide, omdat we ervan overtuigd zijn dat de werf goed is voor de verhuurbaarheid. De bewoners van de bestaande flat die we gesproken hebben na onze presentatie waren ook zeer enthousiast over ons plan.
   Zaans Maritiem kan pas fondsen gaan werven als er een locatie bekend is. Zonder locatie steekt niemand er geld in. Wel is er een duidelijke exploitatie-opzet. Zie daarvoor ons Projectplan.

 • Fons Wegman

  Met de bouw van 120 appartementen zal er volgens mij een parkeerprobleem op het eiland ontstaan. Me alle bezwaarprocedures die dit beslist op gaat leveren wordt dit een project van zeer lange adem. Persoonlijk lijkt het mij ideaal om het bestaande gebouw om te bouwen tot appartementencomplex gericht op de wat oudere bewoners. De mooie arm in het water zou ingericht kunnen worden als ontmoetingsruimte. Dit is ook goed voor de doorstroom. Mogelijk is een Tv zender geïnteresseerd om de metamorfose op zich te nemen (programma het Blok). Is dan tevens een mooie PR voor Zaandam.

  • p.hoogkamer

   en ouderen hebben geen auto??

   • fons wegman

    Het is nogal een groot verschil of je 2 nieuwe torens neerzet die goed zijn voor 120 appartementen of het bestaande gebouw onder verdeeld in appartementen. Meer dan 40 appartementen zal dit volgens mij niet opleveren. Bovendien blijft dan het bestaande parkeerterrein beschikbaar voor de nieuwe bewoners.

    • Erik Esteie

     Misschien moet er maar eens gestopt worden in het auto denken..

     De wereld draait niet om auto’s, en mocht men dat wel denken dan wil ik één ieder graag uit die droom/nachtmerrie bevrijden.

     Auto’s zijn iets van de twintigste eeuw en we leven nu in de één en twintigste eeuw!

     Honderd jaar terug was een automobiel een noviteit. Heden ten dage zijn we dit station al lang gepasseerd en is de automobiel een plaag…

     • P.Hoogkamer

      Beste Erik, Ik fiets, maar als mensen een reden zien om woningbouw te dwarsbomen, argument de parkeerruimte, en er dan maar ouderen huisvesting van te maken. vraag ik me af. wat het werkelijke probleem zou kunnen zijn.
      sociale woningbouw ja graag. voor alle leeftijden. een mooie afspiegeling van de samenleving,

 • Erik Esteie

  Wat betreft het plan voor sociale woningbouw, graag!

  Er moet veel meer betaalbare huisvesting komen en “onze” regering moet dit mogelijk maken, zodat WBV’s weer kunnen bouwen

  Het zogenaamde liberale uitknijp beleid werkt niet, liberaal betekent het recht van de sterkste(lees, wie het kan betalen) en zo zit onze maatschappij niet in elkaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *