Schreven wij van de week nog over de ‘sloop’ van het oude kantoorgebouw, nu moeten we ons zelf toch even corrigeren. De aannemer geeft duidelijk aan dat het pand zal worden ‘gedemonteerd’. Dat betekent dat zoveel mogelijk grondstoffen die vrijkomen, zullen worden hergebruikt. Maar het is een feit dat het hele pand snel tegen de grond gaat. Gisteren kon iedereen daarom afscheid nemen van het gebouw.

De medewerkers van Rochdale ontvingen iedereen die interesse had om nog één keer het pand te bezoeken, met open armen. Dat daaraan behoefte was, bleek wel uit de vele nieuwsgierigen. Niet alleen omwonenden die geïnteresseerd waren in de nieuwbouwplannen, maar vooral ook mensen die ooit in het gebouw hebben gewerkt.

Tijdens de rondleidingen noteerden wij herinneringen van oud medewerkers van William Pont (“weet je nog dat we een keer op het dak hebben gebarbecued”), medewerkers van Koning & Boeke (later Stad Rotterdam), personeel van Medicopharma en ook medewerkers van Rochdale zelf (dat er zijn kantoren had).

Nadat het kantoor van Rochdale werd gesloten, namen de kraakwachten (“wat was het hier gruwelijk koud zonder CV”) het over. Op de kop af 60 jaar heeft dit gebouw een stempel gedrukt op het beeld van dit stukje Zaandam.

De geplande nieuwbouw is niet minder beeldbepalend en zal voorzien in broodnodige woonruimte.

Door Kees Malingré  Foto’s Rochedale, Mulleners & Mulleners Architecten, Kees Malingré