Woningcorporatie Rochdale gaat eind deze maand beginnen met de sloop van het oude William Pontkantoor op het Zaaneiland. Bij de Raad van State loopt nog een bodemprocedure over de nieuwbouw. Ephraim Abebe, projectmanager Ontwikkeling bij Rochdale laat weten dat pas begonnen wordt met bouwen als er een uitspraak is geweest van de Raad van State.

Die procedure is aangespannen door Zaaneiland-bewoner (en FvD-senator) Johan Dessing en andere buurtbewoners. Die zaak is inhoudelijk nog niet behandeld. Een uitspraak kan dus nog wel een paar maanden op zich laten wachten. Een verzoek om een voorlopige voorziening te treffen om de sloop tegen te houden, werd eerder afgewezen door de Raad van State.

In principe heeft een procedure bij de Raad van State geen schorsende werking, maar Zaanstad is in het verleden een paar keer teruggefloten (Toermalijn, Mauritsstraat, Hembrugterrein) waardoor er tegenwoordig vaak de uitspraak wordt afgewacht, dan pas bouwen.

Op deze plek moeten 120 sociale huurappartementen komen. Tien daarvan zijn bestemd voor Afghaanse ouderen. Tien andere appartementen zullen worden bewoond door alleenstaande jonge moeders. DZ heeft vragen gesteld omdat de partij had vernomen dat in plaats van de alleenstaande moeders ‘enkelband-jongeren’ in de woningen zouden komen. Dat zou meegedeeld zijn aan bewoners van het tegenovergelegen complex Hogerwal op vrijdag 5 april. Rochdale ontkent dat: “Geen idee waar dat vandaan komt. Er komen 10 Afghaanse ouderen, 10 jonge moeders en 100 reguliere sociale huurders.”

Op woensdag 24 april organiseert Rochdale het ‘afscheid’ van het gebouw aan de Badhuisstraat 1 met rondleidingen om 17.00, 17.30 en 18.00. Het gebouw is vanaf 16.30 tot 18.30 open.

Door Piet Bakker. Bronnen: Rochdale en Johan Dessing, eerder nieuws op De Orkaan. Foto’s: De Orkaan (boven: 2022, onder: 2024).