‘Waarom ga je niet weer melkproducten verkopen net als vroeger?’ Dat was volgens de familie Bax de beste manier om de dreigende problemen rond het melkquotum te ontlopen. Om waarde toe te voegen aan de melk van de veehouderij In Westzaan.

Alleen verkoopt Hennie Bax die producten niet meer vanuit haar keukentje, maar in boerderijwinkel De Zuivelboerderij met professionele apparatuur. Wat is het verschil met de zuivelproducten die de supermarkten verkopen? ‘Ik ben niet gericht op productie draaien,’ zegt Hennie. ‘Hier krijgen de producten alle tijd om te rijpen, om op smaak te komen. Ik werk ambachtelijk, met melk die ik elke ochtend vers geleverd krijg en met natuurlijke ingrediënten. Ik heb klanten met een koemelkallergie die probleemloos mijn kwark kunnen eten.’

Hoe dat kan legt Hennie Bax uit in de zesentwintigste aflevering van Sluitingstijd.

Door: Henk Cobelens en Jaap de Jong